BAĞ-KUR prim borcu olanlar dikkat! Maliyet katlanacak

2 dk okuma
BAĞ-KUR prim borcu olanlar dikkat! Maliyet katlanacak

Hızlı Özet

BAĞ-KUR prim borcu olanlar için kritik uyarı geldi! SGK Başuzmanı İsa Karakaş, yeni yasa ile prim oranlarının yüzde 45’e çıkacağını ve yılbaşında asgari ücret artışıyla birlikte maliyetin en az yüzde 40 artacağını açıkladı. Borçlarını ihya etmek isteyenler, yasa çıkmadan hemen harekete geçmeli.

BAĞ-KUR prim borcu olanlar için kritik uyarı geldi! SGK Başuzmanı İsa Karakaş, yeni yasa ile prim oranlarının yüzde 45’e çıkacağını ve yılbaşında asgari ücret artışıyla birlikte maliyetin en az yüzde 40 artacağını açıkladı. Borçlarını ihya etmek isteyenler, yasa çıkmadan hemen harekete geçmeli.

Türkiye gazetesi yazarı ve SGK Başuzmanı İsa Karakaş, BAĞ-KUR prim borcu olanları uyardı. Karakaş, yeni yasa teklifiyle birlikte prim oranlarında ciddi artış olacağını belirterek, “Yasa çıkmadan hemen önce borçlarınızı ihya edin” dedi.

BAĞ-KUR PRİM BORÇLARI ARTIYOR!

İsa Karakaş, BAĞ-KUR prim borcu olanların sayısının yüz binleri, hatta milyonları aştığını vurguladı. Esnaf, zanaatkâr ve diğer Bağ-Kur’luların prim borçlarını ödeyemediğini hatırlatan Karakaş, şu ifadeleri kullandı:

“BAĞ-KUR’luların prim borçları ödenemediği için emeklilikleri durdurulmuştu. Şimdi yeni yasa teklifiyle birlikte prim oranı yüzde 34,75’ten yüzde 45’e yükseltildi. Bu da ihya bekleyenler için ciddi bir maliyet artışı anlamına geliyor.”

"YASA ÇIKMADAN ÖNCE PRİM BORCUNUZU İHYA EDİN'

Karakaş, BAĞ-KUR’luların yeni yasa yürürlüğe girmeden önce ihya işlemlerini tamamlamaları gerektiğini söyledi:

“Bu yasa çıktıktan sonra yüzde 10,25’lik bir ilave yük geliyor. Ayrıca yılbaşında asgari ücret artışıyla birlikte prim oranları en az yüzde 25-30 daha yükselecek. Yani toplamda yüzde 40’a varan bir artış söz konusu olacak. Dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmayın.”

ASKERLİK VE HİZMET BORÇLANMASI DA ZAMLANACAK

Karakaş, SSK’lılar ve diğer sigortalıların da borçlanma konusunda dikkatli olması gerektiğini belirtti.

“Erkek sigortalılar şu an için yüzde 32 oranında prim ödüyor. Bu oran yeni yasayla birlikte yüzde 45’e çıkacak. Bugün 1 yıllık askerlik borçlanması yaklaşık 99 bin 876 TL iken, yasa sonrası bu tutar yüzde 40-45 artacak.”

Ayrıca yılbaşında asgari ücrette beklenen zamla birlikte borçlanma maliyetinin daha da artacağını vurguladı.

DOĞUM BORÇLANMASI ARTACAK MI?

İsa Karakaş, annelerin doğum borçlanması konusunda endişelenmemesi gerektiğini belirtti.

“Askerlik ve diğer hizmet borçlanmalarında oran yüzde 45’e çıkarılırken, doğum borçlanması hala yüzde 32 oranında. Ancak 1 Ocak’tan sonra asgari ücret artışıyla doğum borçlanması da yüzde 25-30 civarında zamlanabilir.”

KARAKAŞ'TAN BAĞ-KUR'LULARA SON ÇAĞRI

İsa Karakaş, emeklilik için ihya bekleyen BAĞ-KUR’lulara şu çağrıyı yaptı:

“Bu yasa çıkmadan önce borçlarınızı yapılandırın. Şu anda hareket edenler yüzde 40-50’lik bir maliyet artışından kurtulacak. Bekleyenler ise çok daha yüksek prim ödemek zorunda kalacak.”

 

Bu haber 1250 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Vatandaşın cebini rahatlatacak! Gıda fiyatları için harekete geçildi
Ekonomi

Vatandaşın cebini rahatlatacak! Gıda fiyatları için harekete geçildi

Orta Vadeli Program'da gıda fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken detaylar yer aldı. Türkiye'nin 3 yıllık yol haritası konumundaki programda gıda arz güvenliğinin güçlendirilmesi ve tarımsal verimliliğin artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda gıda fiyatlarındaki oynaklığın azaltılması ve özellikle düşük gelirli kesimlerin refahının desteklenmesi için yeni adımlar atılacak.

Habervitrini14173 Görüntüleme
Okul servisi ücretleri 93 bin lirayı aştı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de yeni tarife
Ekonomi

Okul servisi ücretleri 93 bin lirayı aştı! İstanbul, Ankara ve İzmir’de yeni tarife

Okulların açılmasına sayılı günler kala öğrenci servis ücretlerindeki zam oranları belli oldu. Yeni eğitim-öğretim yılı kapsamında servis ücretlerine Ankara'da yüzde 25,49, İzmir'de yüzde 35, İstanbul'da ise yüzde 10 artış yapıldı. Üç büyük ilde servis ücretleri mesafeye göre 27 bin ile 93 bin lira arasında değişiyor.

Habervitrini9306 Görüntüleme
Altında fırtına öncesi sessizlik
Ekonomi

Altında fırtına öncesi sessizlik

Perşembe ve cuma günleri açıklanacak kritik ABD enflasyon verileri öncesinde değerli metaller kilit bir sınav veriyor. Altın ve gümüş fiyatları; bir yandan Orta Doğu

Habervitrini12625 Görüntüleme
Akaryakıt için kötü haber! Petrol fiyatı 100 dolara dayandı
Ekonomi

Akaryakıt için kötü haber! Petrol fiyatı 100 dolara dayandı

ABD ve İran arasındaki son çatışmalarla birlikte arz riski yeniden gündeme gelirken, petrol fiyatları 99,67 dolar test etti ve son 7 haftanın zirvesine yöneldi. Trive Yatırım tarafından yapılan değerlendirmede “Sınırlı saldırıların geniş kapsamlı operasyona dönüşmesi halinde önce 100 dolar psikolojik eşiği, ardından 109,50 dolar alçalan trend direnci uzun bir aranın ardından test edilebilir” uyarısında bulunuldu. İç piyasada da dikkatler pompaya çevrildi.

Habervitrini10140 Görüntüleme