BAYKAL TÜRBAN İÇİN 2002'DE NE DİYORDU?

2 dk okuma
BAYKAL TÜRBAN İÇİN 2002'DE NE DİYORDU?

Hızlı Özet

Başörtüsü yasağını kaldıran hukuki düzenlemeye sert tepki gösteren CHP lideri Baykal 2002'de, başörtüsü sorununun çözümü için bakın neler demiş...


CHP lideri Baykal Başörtüsü yasağını kaldıran hukuki düzenleme konusundaki tartışmaları devletin temel ilkelerine yönelik bir hamle olarak yorumladı.



Oysa Baykal 2002'de, başörtüsü sorununun çözümü için mütabakata hazır olduğunu kaydetmişti.



Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldırmak için AK Parti ile MHP arasında varılan anlaşmaya, “Nedir bu türban 50 yıl önce türban var mıydı?” diye sert tepki gösteren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 3 Kasım 2002 seçimlerinden önce başörtüsü sorununun çözümünden söz ettiği ve “Türbanlılardan oy istiyorum” dediği ortaya çıktı.


Türban sorununun çözümüne ilişkin atılan adımlar karşısında, “İslamiyet yeniden mi yorumlandı yeni bir peygamber mi geldi?” diyen CHP lideri Baykal'ın, “Türkiye'de türbanı sorun olmaktan çıkaracağım” diye konuştuğu belirlendi.



OY İSTİYORUM



CHP Genel Başkanı Deniz Baykal 15 nisan 2002 tarihinde Milliyet gazetesinin manşetinde yer alan açıklamasında,” Türbanlılardan oy istiyorum” demişti.



Milliyet Gazetesi'nden Serpil Çevikcan'ın sorularını yanıtlayan Baykal'ın, “Önümüzdeki seçimlerde MHP'lilerden de türbanlılardan da oy istiyorum” şeklindeki sözleri siyasi gündemi belirlemişti.



Türbanla ilgili düzenlemenin laikliği ve cumhuriyeti hedef aldığını savunan Baykal, Milliyet Gazetesi'nde yer alan açıklamasında ise türbanla ilgili olarak şunları dile getirmişti:



“Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Türkiye'de çok küçük bir azınlık hariç insanların bir ideolojik şartlanma içinde olmadığını biliyoruz. Araştırmalarımız gösteriyor ki geçmiş seçimde sağa oy verenler bu seçimde sola oy verecek. Biz bu seçimde MHP ve RP'yi seçenlerden de oy alacağız. Şimdi Türkiye'de sosyal demokrasi zamanı. Türbanlı kadınlardan da oy istiyorum. Dar bir anlayış içinde değilim. Bütün Türkiye'yi kucaklamaya çalışıyorum. HADEP tabanından da oy alma iddiamız var. Kapsama alanı en geniş partiyiz. Herkesi kucaklayacağız. Dinci sağdan, merkez sağdaki çok değişik partilere kadar.”



TÜRBANLILAR DÜŞMAN DEĞİL



Türban sorununu laikler halletsin şeklindeki yaklaşıma değinen Ertuğrul Özkök'ün türban yasağının kaldırılması gibi bir niyeti olup olmadığını sorması üzerine Baykal, 'Oy için bir pazarlık içinde olmam. Bizim programımız belli. Onları tatmin edecek bir siyaset içinde olamayız. Ben onlara sorununuzu çözerim de demiyorum. Ama şunu diyorum. Ben sizi ikinci sınıf vatandaş olarak, bir düşman olarak görmüyorum.' karşılığını veriyor.



SORUNU ÇÖZECEĞİM



Türban konusunda çözüm arayışlarını laik cumhuriyeti yıkmaya yönelik bir girişim olarak nitelendiren CHP lideri Baykal'ın 25 Eylül 2002 tarihinde Hürriyet gazetesi'nde yer alan açıklamasında ise, “Türkiye'de türbanı sorun olmaktan çıkaracağım” dediği ortaya çıktı.



(Yeni Şafak)



Bu haber 17669 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İran, füze rampalarının yerini MOSSAD'a haber veren İranlı casusu astı
Gündem

İran, füze rampalarının yerini MOSSAD'a haber veren İranlı casusu astı

İran yargısı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Mossad istihbarat teşkilatına füze rampaları hakkında bilgi verdiği iddia edilen bir kişinin idam edildiğini duyurdu. Tahran, devam eden savaş ortamında işbirlikçi olduğu iddia edilen kişilere yönelik baskıyı sürdürüyor.

Habervitrini10367 Görüntüleme
Türk siyasetçi Elif Eralp Berlin'de sandıkları patlattı
Gündem

Türk siyasetçi Elif Eralp Berlin'de sandıkları patlattı

Berlin'de yapılan eyalet seçimi anketlerde de önde olan Sol Parti'nin zaferi ile sonuçlandı.Sol PartiTürkiye kökenli başbakan adayı Elif Eralp ile birlikte oyunu 2023 yılındaki seçime kıyasla yüzde 12'den fazla artırdı. Yüzde 25'in üzerindeki oyla tek başına iktidar olabilecek çoğunluğu elde edemese de kuracağı bir koalisyon hükümeti ile iktidar koltuğuna oturması muhtemel.  

Habervitrini11390 Görüntüleme
Sıcaklıklar sert düşecek, sağanak yağış geliyor! Meteoroloji gün gün açıkladı
Gündem

Sıcaklıklar sert düşecek, sağanak yağış geliyor! Meteoroloji gün gün açıkladı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 21-25 Eylül tarihlerini kapsayan 5 günlük tahminine göre Türkiye yeni haftaya mevsim normallerine yakın sıcaklıklarla başlayacak. Ancak salı gününden itibaren özellikle batı ve iç kesimlerde yağışlı hava etkisini artıracak, sıcaklıklar ise birçok bölgede hissedilir şekilde gerileyecek.

Habervitrini12528 Görüntüleme
Adliyelerde dijital dönem hızlanıyor! Bakan Gürlek duyurdu
Gündem

Adliyelerde dijital dönem hızlanıyor! Bakan Gürlek duyurdu

Adalet Bakanı Sayın Akın Gürlek, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’nin yeni güncellemesini kamuoyuna duyurdu. Yargı ve icra süreçlerini daha hızlı, güvenli ve pratik hale getirmeyi hedefleyen yeni dijital dönüşüm adımlarıyla vatandaşlar, tüm başvuru ve sorgulama işlemlerini dijital ortamda çok daha kolay takip edebilecek.

Habervitrini13954 Görüntüleme