Bektaşilerin lideri Mondi: İsrail halkının kardeşiyim

••2 dk okuma
Bektaşilerin lideri Mondi: İsrail halkının kardeşiyim

Hızlı Özet

“Arnavutluk'un başkenti Tiran'da kurulması beklenen Bektaşi Devleti'nin ilk lideri olacak Edmond Brahimaj (Baba Mondi), İsrail'i tanıdığını söyleyerek, "Kendimi İsrail halkının bir kardeşi olarak görüyorum" dedi.”

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da kurulması beklenen Bektaşi Devleti'nin ilk lideri olacak Edmond Brahimaj (Baba Mondi), İsrail'i tanıdığını söyleyerek, "Kendimi İsrail halkının bir kardeşi olarak görüyorum" dedi.

Arnavutluk 'Bektaşi Devleti' kurmaya hazırlanıyor...

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından duyurulan, başkent Tiran'da "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" olarak adlandırılacak oluşumun liderinin, Bektaşilerin lideri Edmond Brahimaj (Baba Mondi) olacağı açıklanmıştı.

Manevi bir mesele üzerine kurulacağı söylenen devletin lideri Baba Mondi, Bektaşilerin bulunduğu bölgenin bağımsız bir devlet haline dönüşmesi hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

İsrail asıllı "The Jerusalem Post" ile röportaj gerçekleştiren Baba Mondi, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"BEKTAŞİLERİN DÜNYA MERKEZİ OLARAK TANINMAK İSTİYORUZ"

Kurulacak yapıya ilişkin yöneltilen eleştirilere Arnavutluk devletinin bu konuda yasa çıkarma hakkına sahip olduğunu belirten dini lider Baba Mondi, şu ifadeleri kullandı:

Uluslararası topluma başvurarak tanınma talep edebiliriz. Dünyada diplomatik statüye sahip olmak ve Bektaşilerin Dünya Merkezi olarak tanınmak istiyoruz. Bu planın uygulanmasıyla ilgili çeşitli stratejiler geliştiriyoruz. Ama önce, Arnavut hükümetinin statümüzü değiştiren bir yasa çıkarması gerekiyor.

 

"KENDİMİ İSRAİL HALKININ KARDEŞİ OLARAK GÖRÜYORUM"

Gazeteye verdiği röportajda, İsrail halkına duyduğu sevgiden ve ülkeyi birçok kez ziyaret ettiğinden bahseden Bektaşilerin lideri Baba Mondi, şöyle söyledi:

İsrail'i tanıyorum ve kendimi İsrail halkının bir kardeşi olarak görüyorum. Bektaşiler, insanların geldiği yerden, inançlarından, ten renklerinden veya politikalarından bağımsız olarak seven bir İslam topluluğu ve mistik bir yoldur. Onları kardeş ve kız kardeş olarak görüyoruz.

“SAVAŞLAR VE CİNAYETLER ŞEYTANIN İŞİDİR”

Röportajında savaşların şeytanın bir eseri olduğunu vurgulayan Mondi, Gazzelilerin yaşadığı katliama ilişkin hiçbir açıklamada bulunmadı.

Konuşması boyunca savaş yanlısı İsrail'in yanında olduğunu belirten Mondi, şöyle söyledi:

Birçok ülke ordusuna çok para harcıyor. Ancak insanlar, her ülkenin bağımsız olmasını sağlamak için askeriye ve savaşlar olmadan barışçıl yollar bulmalıdır. Savaşlar ve cinayetler dini değildir. Onlar şeytanın işidir. Şeytanın yollarında hareket eden insanlar insan değildir.

2023 yılı nüfus sayımına göre, Arnavutluk'taki Bektaşi topluluğu yaklaşık 116 bin beyan eden inananla, nüfusun yüzde 4,8'ini oluşturuyor.

Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Bu haber 2253 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Trump'ın mitinginde küfürler havada uçuştu
Dünya

Trump'ın mitinginde küfürler havada uçuştu

ABD Başkanı Donald Trump, ara seçimler öncesinde Ohio'da düzenlediği mitingde küfürlü ifadelerle Demokratları hedef aldı. Sporculardan ekonomiye, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'den Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a kadar birçok başlıkta konuşan Trump, "mücadele etmeye devam etmeleri hoşuma gidiyor" dedi.

Habervitrini11587 Görüntüleme
Mekke ittifakı.. Pakistan, Yemen'deki savaşa dahil oldu!
Dünya

Mekke ittifakı.. Pakistan, Yemen'deki savaşa dahil oldu!

Güvenilir bir Pakistan kaynağı, Suudi Arabistan Krallığı ve Pakistan İslam Cumhuriyeti'nden üst düzey askeri yetkililerin bir araya geldiği stratejik bir toplantının Riyad'da yapıldığını açıkladı. Bu toplantı, caydırıcılığı artırmak ve özellikle Yemen'deki Husi milislerinden kaynaklanan, ulusal çıkarları ve bölgesel güvenliği hedef alan artan tehditlere karşı mevcut seçenekleri değerlendirmek amacıyla yapılan ortak çabaların bir parçasıydı.

Habervitrini10406 Görüntüleme
Netanyahu Erdoğan hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde dava açıyor.. İşte nedeni
Dünya

Netanyahu Erdoğan hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde dava açıyor.. İşte nedeni

Bu davanın büyük sonuçlar doğurması beklenmiyor. Ne İsrail ne de Türkiye Roma Statüsü'nü onaylamadı ; bu da ikisinin de Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yetkisini tanımadığı anlamına geliyor. İsrail'in bu hamlesi, Türkiye'nin Netanyahu'nun tutuklanmasına yol açacak bir Interpol kırmızı bülteni çıkarmaya yönelik çabasına bir yanıt gibi görünüyor.

Habervitrini10397 Görüntüleme
Netanyahu ve siyonistler şokta.. Arap ve Filistinli partiler İsrail'deki seçimine katılıyor
Dünya

Netanyahu ve siyonistler şokta.. Arap ve Filistinli partiler İsrail'deki seçimine katılıyor

Hakimler, Balad liderinin başvurusunu reddettikten sonra, Ra'am, Ortak Liste ve milletvekili Ofer Cassif'in ırkçı kışkırtma ve İsrail'e karşı silahlı çatışmayı destekleme kriterlerini karşılamadıkları için yasaklanmayı haklı bulmadıklarını belirtti.

Habervitrini13483 Görüntüleme