Bilim insanları insanlığın sonunu açıkladı!

••2 dk okuma
Bilim insanları insanlığın sonunu açıkladı!

Hızlı Özet

“Nature Geoscience dergisinde bildirildiği üzere iki bilim adamı, Dünya'nın oksijen açısından zengin atmosferinin, bundan 2,4 milyar yıl önce Büyük Oksidasyon Olayı yaşanmamış olan erken Dünya'daki gibi metan açısından zengin bir yapıya geri döneceğini tahmin ediyor. Kazumi Ozaki ve Christopher Reinhard, bu sonuca biyolojik ve jeolojik süreçler de dahil olmak üzere Dünya'nın sistemlerinin bir kısmını modelleyerek ulaştı.”






Dünya atmosferinde bulunan oksijen miktarı zaman içerisinde azalarak, Dünya'daki yaşamın sonunu getireceği iddia edildi. Peki bunun olması için ne kadar zaman var?



Derin bir nefes alıp anın tadını çıkartın... Yeni bir araştırmaya göre Dünya'nın oksijeni yaklaşık olarak bir milyar yıl daha dayanacak. Tahmin edebileceğiniz gibi oksijenin kaybolması ile beraber Dünya'daki yaşamın da büyük bir çoğunluğunun yok olacağı söylenebilir.



Nature Geoscience dergisinde bildirildiği üzere iki bilim adamı, Dünya'nın oksijen açısından zengin atmosferinin, bundan 2,4 milyar yıl önce Büyük Oksidasyon Olayı yaşanmamış olan erken Dünya'daki gibi metan açısından zengin bir yapıya geri döneceğini tahmin ediyor. Kazumi Ozaki ve Christopher Reinhard, bu sonuca biyolojik ve jeolojik süreçler de dahil olmak üzere Dünya'nın sistemlerinin bir kısmını modelleyerek ulaştı.



Dünya'da bildiğimiz hali ile yaşam, gezegenimizin bol miktarda oksijene sahip olan ve bu sayede de yaşamın büyük bir kısmının temelini oluşturan fotosentetik organizmalar için verimli bir alan olan atmosferimiz sayesinde mümkün oluyor. Ancak yeni tahminler, bu oksijenli atmosferin – ve buna bağlı olarak da oksijen temelli yaşamın – Dünya'da kalıcı olmayabileceğini hatırlatıyor.



Tokyo'daki Toho Üniversitesi Yardımcı Doçenti ve araştırmanın yazarı Kazumi Ozaki, de-oksidasyon sonrasındaki atmosferin yükselmiş metan, düşük CO2 seviyesi ve ozon tabakasının olmaması ile tanımlandığını söylüyor.



Bu değişiklikler jeolojik zaman ölçeğinde milyonlarca ve milyarlarca yıl içerisinde gerçekleşecek ve bu yüzden de geçtiğimiz yüzyıl içerisinde adamların sebep olduğu hızlı değişimlerle karıştırılmaması gerekiyor.



Oksijen seviyelerindeki bu uzun süreli değişikliğin arkasındaki temel güçlerden biri ise Güneş'in giderek daha fazla parlaklaşması. Bu parlaklaşma gezegeni ısıtıyor ve bilim adamları, bu ısınma sonucunda karbondioksit seviyesinin azalmasına sebep olacağını söylüyor. Bir süre sonra bitkiler ve fotosentez yapan diğer organizmalar, oksijen oluşturmak için yeterli karbondioksite sahip olamayacak ve bu önemli gazın atmosferdeki oranı azalacak.




Bu haber 1201 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Pezeşkiyan yalanladı: Hamaney ile 7 saat kesintisiz görüştük
Gündem

Pezeşkiyan yalanladı: Hamaney ile 7 saat kesintisiz görüştük

İran dini lideri Mücteba Hamaney’in savaşın ilk günlerinde ağır yaralandığı ve saldırıya uğrayan bir hastanenin enkazından çıkarıldığı iddia edilmişti. Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise bu iddiaları reddederek Hamaney’in "tıbbi açıdan tamamen sağlıklı" olduğunu açıkladı. Pezeşkiyan, Hamaney’le son görüşmesinin 7 saatten fazla sürdüğünü de söyledi.

Habervitrini10249 Görüntüleme
İstanbul’da sağanak yağış etkisini gösterdi
Gündem

İstanbul’da sağanak yağış etkisini gösterdi

İstanbul’da AKOM’un uyarılarının ardından bazı bölgelerde sağanak etkili oldu. Yağış nedeniyle cadde ve yollarda su birikintileri oluşurken, bazı iş yerleri ve evleri su bastı.

Habervitrini14372 Görüntüleme
Türkiye'den Mescid-i Aksa'ya düzenlenen baskına tepki: Lanetliyoruz
Gündem

Türkiye'den Mescid-i Aksa'ya düzenlenen baskına tepki: Lanetliyoruz

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te 1143 İsraillinin İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya girmesine Türkiye’den peş peşe tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı baskını kınarken, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Harem-i Şerif’in tarihi statüsünü hedef alan eylemlerin kabul edilemez olduğunu belirterek İsrail’e "derhal son verin" çağrısında bulundu. Bir tepki de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran'dan geldi.

Habervitrini14512 Görüntüleme
"Terörsüz Türkiye" sürecinde gözler yarına çevrildi: İkinci toplantı yapılacak
Gündem

"Terörsüz Türkiye" sürecinde gözler yarına çevrildi: İkinci toplantı yapılacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Terörsüz Türkiye sürecinde hükümet nezdinde bir kurul teşkil ettirildi. Yarın sabah ikinci toplantımızı yapacağız" dedi.

Habervitrini13787 Görüntüleme