2005 yılında kurulan "Blue Brain Project" (Mavi Beyin Projesi) girişimi beyin araştırmalarını yeni bir düzeye taşıyor. Projeyi yürüten bilimadamları yapay beynin hayal olmadığını ve önümüzdeki 10 yıl içinde yapılabileceğini söylüyor.
Çalışmalarına 2005 yılında başlayan proje başkanı Henry Markram ve ekibi Oxford'da düzenlenen bir konferansta "İnsan beyni üretmek imkansız birşey değil. Bunu 10 yıl içinde yapabilmek mümkün. Geliştirmeye çalıştığımız yapay beyin, akıl hastalarının tedavisine de yarar sağlamış olacak. Ayrıca beyin zararı gören yaklaşık 2 milyar insana da yardımcı olacak" açıklamasında bulundu.
Markham'ın modeli elektronik olarak gerçek bir beynin biyolojik davranışlarını yansıtacak. "Beynin mikrodevresini üretmeyi başardık" diye konuşan Markham, "Bundan sonra yapacağımız tek şey bu modelin ölçeğini büyütmek" diyor.
4 önce başladıkları Mavi Beyin Projesi'ni yürüten ekip başarılı olursa bilim adına büyük bir adım atılmış olacak ve ilk kez insan beyninin anlamlı fiziksel bir modeline sahip olunacak.
Bu aşamada şu soruya yanıt aranacak: "Beynin tüm işlevlerine sahip sanal bir beyin kendi düşüncelerini yaratacak yeteneğe sahip olabilecek mi?".
Bunun da "bilinç"in yaratılması anlamına geldiğine işaret eden Markham, "Tüm beyni inşa ettiğimiz zaman, eğer bilinç ortaya çıkarsa, bilinci sistematik olarak inceleme şansını elde edeceğiz" diyor.
Projeyi yürüten doktorlardan Henry Makram'ın geliştirdiği bir yapay beyin ilk olarak robot farelere takılmış ve robot farelerde normal farelere benzer tepkiler görülmüştü.
BİLİMADAMLARI KOLLARI SIVADI: BİR HAYAL DAHA GERÇEKLEŞİYOR

Hızlı Özet
“Yapay beynin hayal olmadığını belirten bilimadamları önümüzdeki 10 yıl için hedef koydu.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kolon kanserinin yayılmasını sağlayan mekanizma bulundu
Bilim insanları kolon kanserinin yayılmasını sağlayan mekanizmayı ortaya çıkardı.

Kovid-19 aşısını üreten Türklerin Biontech tesisi kepenk indiriyor
BioNTech'te pandemi sonrası başlayan dönüşüm yeni bir aşamaya geçti. Şirket, yıllarca Kovid-19 aşısı üretiminde kritik rol oynayan tesislerini kademeli olarak kapatacak.

Ölümcül salgın hızla yayılıyor: Vaka sayısı 8 bini aştı
KDC Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkenin 7 eyaletindeki 63 bölgede etkili olan salgında vaka ölüm oranı yüzde 48'in üzerinde kaydedildi. Buna göre, doğrulanmış vaka sayısı 8 bin 67 olarak kaydedilirken, hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 901 oldu.

Covid aşısıyla milyarlar kazanan BioNTech'ten şaşırtan karar
BioNTech, Covid-19 aşısına yönelik talebin düşmesinin ardından üretim stratejisinde değişikliğe giderek Almanya ve Singapur'daki bazı tesislerini kapatma kararı aldı. Karardan yaklaşık 1800 çalışanın etkilenmesi bekleniyor.