Bu ilimizde hergün iki kez iftar açılıyor

2 dk okuma
Bu ilimizde hergün iki kez iftar açılıyor

Hızlı Özet

Kentte Sünni mezhebine göre Diyanet İşleri Başkanlığınca zamanı belirlenen akşam ezanı, Caferi mezhebi inanışına göre ise yerleşim biriminde güneşin batıp kızıllığının kaybolmasıyla okunuyor.






Türkiye’nin İran, Nahçıvan ve Ermenistan sınırında bulunan Iğdır’da, vatandaşlar arasındaki mezhep farkından dolayı ramazan ayı boyunca her gün iki kez iftar açılıyor.



Nüfusunun bir kısmı Caferi, diğer kısmı Sünni mezhebinden olan Iğdır’da, mezhep farkları sebebiyle farklı iki ezan okunması, kentteki iftar açma zamanlarını da değiştiriyor.



Kentte Sünni mezhebine göre Diyanet İşleri Başkanlığınca zamanı belirlenen akşam ezanı, Caferi mezhebi inanışına göre ise yerleşim biriminde güneşin batıp kızıllığının kaybolmasıyla okunuyor.



İl merkezi, ilçe ve köylerde de aynı manzaranın yaşandığı Iğdır’da, durum böyle olunca iftar vaktinde 8 dakika arayla iki defa ezan okunuyor.



Sünni mezhebine mensup olan vatandaşların ezanın okunmasıyla oruçlarını açıp yemeğe başlamalarının ardından Caferi mezhebinin ezanı okunuyor.



Bu durumun herhangi bir olumsuzluk oluşturmadığı Iğdır’da bazen Sünniler, bazen ise Caferiler diğer mezhep mensubuna uyarak iftar açabiliyor.



“Dakika farkından başka hiç bir ayrım yok”



Iğdır İl Müftüsü Cüneyt Kulaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okunan iki ezan arasında dakika farkından başka hiç bir ayrım bulunmadığını söyledi.



Sünni camilerinde okunan ezanın Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı incelemelere göre belirlendiğini anımsatan Kulaz, “Her iki ezanın da muhtevası aynıdır. İki ezan da olsa davet birdir, davet namazdır, oruçtur, imsaktır, Allah’ın emrine uymaktır. Gönül arzu ederdi ki birlik ve beraberlik içerisinde tek ezanla iftar açalım ama Caferi kardeşlerimizin kendi inançlarına riayet etmeleri de güzeldir. Çünkü burada bir toplum olarak yaşıyoruz, bu toplumun birlik ve beraberliğini sağlamak da öncelikle din adamlarının işidir.” dedi.



Kulaz, Iğdır’da yaşayan Caferi ve Sünnilerin her zaman saygı ve sevgi çerçevesinde birbirleriyle kardeş gibi yaşadıklarını belirterek, şöyle konuştu:



“Sevgiyle, saygıyla, kardeşlik içerisinde, ezan gibi kutsal değerlerimize dikkat ederek vaktinde okumaya çalışıyoruz. Ezan bir çağrıdır, davettir, bu davette hepimizin Allah’a uymasını sağlamaktadır. Hz. Peygamber’in davetine icabet etmektir, tek namaza davettir, kıldığımız namaz aynıdır, tuttuğumuz oruç aynıdır. Dolayısıyla ibadetlerimizde bir farklılık yoktur. Sadece birkaç dakikalık bir zaman ayrılığı vardır buda bizim ayrılığımızı gerektirmiyor, birliğimizi, bütünlüğümüzü gerektiriyor. Caferisiyle, Sünnisiyle Türkiye’ye örnek olacak bir il olarak huzur içerisinde ramazanımızı geçiriyoruz.”



“Iğdır, ülkeye örnek olacak bir şehir”



Ehlibeyt Alimler Derneği Başkanı Behlül Salmanlı da Caferi inanışına göre akşam vaktinin, güneşin batmasından sonraki kızıllığın çekilmesiyle başladığını anlatarak, güneşin batmasıyla kızıllığın çekilmesi arasında 7 veya 8 dakika bir fark bulunduğunu söyledi.



Alınacak ortak bir kararla bu tür farklılıkların ortadan kalkacağını anlatan Salmanlı, “Aradaki tek fark güneşin batmasıyla kızıllığın çekilmesi arasındaki zamandır. Iğdır’da iki toplum yaşamaktadır ama bütün ülkeye örnek olarak yaşayan, iki farklı inanca sahip olmasına rağmen hiçbir zaman arasında tartışma, niza oluşmayan bir toplum. Huzur ve barış içerisinde yaşanıyor, herkes birbirinin inancına saygı duyuyor.” diye konuştu.




Bu haber 1074 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hastalara cinsel içerikli film izletilen hastaneden açıklama
Gündem

Hastalara cinsel içerikli film izletilen hastaneden açıklama

Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde çekilen ve sosyal medyada tepki toplayan görüntülere ilişkin hastane yönetiminden açıklama geldi. Yönetim, görüntülerin spermiyogram tetkiki kapsamında numune verme odasında hastalara izletildiğini doğrulayarak alanın hasta mahremiyetine uygun düzenlendiğini belirtti.

Habervitrini9853 Görüntüleme
Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı adaylığı için iki ismi önerdi, şartını açıkladı
Gündem

Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı adaylığı için iki ismi önerdi, şartını açıkladı

Kemal Kılıçdaroğlu, yaklaşan genel seçimlerde muhalefetin ortak bir aday etrafında buluşması gerektiğini söyledi. CHP’nin ittifak görüşmelerinde lokomotif rol üstlenmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın adaylık ihtimaline ilişkin dikkat çeken şartlarını açıkladı.

Habervitrini12401 Görüntüleme
Kaşif Kozinoğlu’nun feth-i kabir işlemi başladı! Naaştan örnek alınıyor
Gündem

Kaşif Kozinoğlu’nun feth-i kabir işlemi başladı! Naaştan örnek alınıyor

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunduğu sırada 2011 yılında Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybeden eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında dün yapılması planlanan ancak ertelenen feth-i kabir işlemi başladı. Mezar açılarak toprak ve naaştan örnekler alınıyor.

Habervitrini13439 Görüntüleme
Sıcaklıklar düşüyor, İstanbul'a yağmur geliyor
Gündem

Sıcaklıklar düşüyor, İstanbul'a yağmur geliyor

Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, hafta sonu hava durumunun nasıl olacağıyla ilgili konuştu. Pazar günü İstanbul'a yağmur yağacağını söyleyen Şen, hava sıcaklıklarının önümüzdeki hafta önemli ölçüde düşeceğini söyledi. Şen ayrıca bu kışın ılıman geçeceğini belirterek kar yağmamasının ciddi bir sorun olduğunu altını çizdi.

Habervitrini12240 Görüntüleme