CENEVRE - Deneyin başlamasının ardından bir hata sinyali alınması üzerine sistemler durduruldu. Sistemlerin yeniden başlatılacağı, çarpışmanın öğlen saatlerinde gerçekleşmesinin mümkün olabileceği belirtildi.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı yetkilileri, proton huzmelerinin, 27 kilometrelik oval tünelde her iki yöne doğru harekete geçirilerek hızlandırılacağını ve sonunda çarpıştırılacağını bildirdi.
Avrupa Nükleer Araştırma Teşkilatı (CERN) Genel Direktörü Rolf-Dieter Heuer, deneyden ancak aylar sonra bilimsel keşiflerin yapılabileceğini söyledi.
Bilgisayarların, çarpışmalar sonucu ortaya çıkan muazzam miktardaki veriyi çözümlemek zorunda kalacak olmalarını gecikmenin nedenleri arasında sayan Heuer, araştırmacıların, 2010 yılının sonunda bilim adamlarının evrenin yüzde 26'sını oluşturduğuna inandıkları karanlık madde hakkında keşifler yapacaklarını ümit ettiklerini belirtti.
Bilim adamları, uzak galaksilerdeki ışık bükülmesi ve olduğu varsayılan kayıp kütleyi açıklamak amacıyla kuramsallaştırılan karanlık maddenin, galaksilerin daha hızlı dönmesini sağladığına inanıyor.
Ancak yüzde 4'ü görünebilir maddeden oluşan evrenin geriye kalan yüzde 70'lik kısmını oluşturan ''karanlık enerji'' adı verilen farklı bir oluşumun ise uzay ve zaman arasında eşit olarak dağılmış boşlukla ilişkili olduğu düşünülüyor.
Karanlık enerjinin evrenin genişlemesini hızlandırdığına inandıklarını ifade eden bilim adamları, CERN çarpıştırıcısıyla yapılacak deneyin uzay ve zamandaki gizli boyutlara da ışık tutacağı, bu alanda da yeni keşifler yapılmasına imkan sağlayabileceği görüşünü dile getiriyor.
CERN ÇARPIŞTIRICISI BÜYÜK DENEYE HAZIR

Hızlı Özet
“Dünyanın en büyük atom altı parçacık çarpıştırıcısı olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısıyla yapılacak büyük deney için İsviçre'nin Cenevre kentinde bu sabah çalışmalar başladı.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yapay zeka altyapısında 31,6 trilyon dolarlık yatırım yarışının rotasını "elektrik" belirleyecek
Küresel veri merkezi yatırımlarının, yapay zekaya yönelik talebin etkisiyle 2026-2050 döneminde 31,6 trilyon dolara ulaşması beklenirken, yatırımların yönünde yeterli, güvenilir ve uygun maliyetli elektriğe erişimin belirleyici olması öngörülüyor. | Anadolu Ajansı
Yerli üretim robot teknoparkta danışma görevlisi oldu
Bursa'da, Ulutek Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde faaliyet gösteren bilişim firmasının tasarladığı yapay zekalı robot "Adam", teknopark binasında danışma görevlisi oldu. | Anadolu Ajansı

Çin'in sessiz 'makine devrimi': Fabrikalarda çalışan milyonlarca robot işçi - BBC News Türkçe
Çin'de insansı robotların koştuğu, atlayıp zıpladığı oyunlar teknolojik devrimin vitrini olsa da, ülkenin asıl robot devrimi gözler önünde değil, fabrikaların içinde ve sınıflarda yaşanıyor.
Çin'de "Dünya İnsansı Robot Oyunları" başladı
Çin'de insansı robotların spor, performans ve uygulama alanlarında yarıştığı dünyanın ilk geniş çaplı robot müsabakası olan "Dünya İnsansı Robot Oyunları (WHRG)", ülkenin başkenti Pekin'de başladı. | Anadolu Ajansı