Ekim ayı enflasyonu belli oldu

••2 dk okuma
Ekim ayı enflasyonu belli oldu

Hızlı Özet

“Ekim ayı enflasyonu için 3 Kasım tarihi beklenirken, megakent İstanbul'un enflasyonu belli oldu. İstanbul Ticaret Odası, İstanbul'da perakende fiyatların aylık yüzde 3,31, yıllık bazda ise yüzde 40,84 arttığını açıkladı.”

Ekim ayı enflasyonu için 3 Kasım tarihi beklenirken, megakent İstanbul'un enflasyonu belli oldu. İstanbul Ticaret Odası, İstanbul'da perakende fiyatların aylık yüzde 3,31, yıllık bazda ise yüzde 40,84 arttığını açıkladı.

İstanbul’un Ekim ayı enflasyonu belli oldu. Ekim ayında İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İTO İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi aylık artışı yüzde 3,31 olarak gerçekleşti. 2024 Ekim ayına göre 2025 Ekim ayında İstanbul’da yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İTO 2023=100 bazlı İTO İstanbul Tüketici Fiyat İndeksinde yüzde 40,84 olarak gerçekleşti.

EN FAZLA FİYAT ARTIŞI GİYİM VE AYAKKABIDA 

2025 Ekim ayında İstanbul Tüketici Fiyat İndeksinde; bir önceki aya göre giyim ve ayakkabı harcamaları grubunda yüzde 17,26, haberleşme harcamaları grubunda yüzde 5,42, gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubunda yüzde 4,05, lokanta ve oteller harcama grubunda yüzde 3,97, alkollü içecekler ve tütün harcama grubunda yüzde 2,38, çeşitli mal ve hizmetler harcama grubunda yüzde 2,33, konut harcamaları grubunda yüzde 2,21, ev eşyası harcamaları grubunda yüzde 2,02, eğlence ve kültür harcamaları grubunda yüzde 1,39, ulaştırma harcamaları grubunda yüzde 0,61 artış izlendi. Eğitim harcamaları ve sağlık harcamaları gruplarında ise fiyat değişimi izlenmedi.

İstanbul’da 2025 Ekim ayı fiyat indeksinin belirlenmesinde; kış sezon ürünlerinin devreye girmesi ile giyim ve ayakkabı harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerde izlenen yukarı yönlü fiyat değişimleri, haberleşme harcamaları grubunda yer alan bazı ürün ve hizmetlerdeki yukarı yönlü fiyat değişimleri, gıda harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerde kış mevsimsel etkisi ile lokanta ve oteller harcama grubunda yer alan ürünlerde piyasa koşullarına bağlı olarak izlenen fiyat değişimleri etkili oldu. 2025 Ekim ayında en yüksek grup artışı giyim ve ayakkabı harcama grubunda (yüzde 17,26) ile izlendi.

İstanbul'un ekim enflasyonu belli oldu - 1. Resim


TOPTAN EŞYA FİYATLARI İNDEKSİ

Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2025 Eylül ayında yüzde 1,29 oranında artan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi 2025 Ekim ayında yüzde 1,51 oranında arttı. Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı yüzde 23,78, yıllık ortalama değişim oranı ise yüzde 29,73 oldu. Ekim 2025’te toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; gıda maddeleri grubunda yüzde 3,40, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 3,13, madenler grubunda yüzde 2,53, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 1,05 artış; kimyevi maddeler grubunda yüzde 0,81, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 0,91 azalış gözlenirken; mensucat grubunda herhangi bir değişim gözlenmedi. Yıllık ortalama bazda 2025 Yılı Ekim ayı gruplar itibariyle artışlar sırasıyla; inşaat malzemelerinde yüzde 55,47, mensucatta yüzde 43,72, gıda maddelerinde yüzde 29,49, işlenmemiş maddelerde yüzde 27,05, yakacak ve enerjide yüzde 22,30, kimyevi maddelerde yüzde 18,78, madenlerde yüzde 17,94 artış gerçekleşti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
 

Bu haber 1209 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

"BES'ten kitlesel çıkış" iddialarına yalanlama!
Ekonomi

"BES'ten kitlesel çıkış" iddialarına yalanlama!

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) sermaye piyasalarındaki gelişmeler nedeniyle kitlesel çıkışlar yaşandığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu bildirdi. Açıklamada, son bir ayda sistemde 100 binden fazla net sözleşme artışı gerçekleştiği ve sisteme yeni kaynak girişi olduğu belirtildi.

Habervitrini11096 Görüntüleme
Altında rüzgar tersine döndü
Ekonomi

Altında rüzgar tersine döndü

ABD enflasyon verilerinin beklentileri aşması ve Ortadoğu'da tırmanan jeopolitik gerilimin güvenli liman talebini artırmasıyla altında rüzgar tersine döndü; ons altın 4.175 doları geçerken gram altın 6.652 TL'ye tırmandı.

Habervitrini12306 Görüntüleme
Türkiye'de eylülde 142 bin 390 konut satıldı
Ekonomi
#anadolu ajansı#ekonomi#fotoğraf

Türkiye'de eylülde 142 bin 390 konut satıldı

Buna göre, Türkiye genelinde satılan ilk el konut sayısı, eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,9 artarak 51 bin 519'a yükseldi. İkinci el konut sayısı aynı dönemde yüzde 15,3 azalışla 90 bin 871 oldu.

Habervitrini12978 Görüntüleme
Son anketten AK Parti'nin ekonomi yönetimine ve politikasına güvensizlik çıktı
Ekonomi

Son anketten AK Parti'nin ekonomi yönetimine ve politikasına güvensizlik çıktı

Selvi, "Terörsüz Türkiye" sürecinin seçmen tercihlerindeki yansımasının ölçülebildiğini ancak gündemdeki "fon krizinin" siyasi faturalarının henüz tam olarak netleşmediğini belirtti. Fon tartışmalarının AK Parti oylarında bir erimeye yol açabileceğini ifade eden Selvi, şu değerlendirmelerde bulundu:

Habervitrini14547 Görüntüleme