Elektrik ve doğal gazda kademeli tarife dönemi başladı

3 dk okuma
Elektrik ve doğal gazda kademeli tarife dönemi başladı

Hızlı Özet

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik faturalarında kademeli tarife uygulamasının devreye alınacağını belirterek, "Benzer uygulamayı doğal gaz için de çalışıyoruz. Özellikle kış aylarında, vatandaşımızın tüketiminin yoğun olduğu dönemlerde iki kademeli bir tarife çalışmasına geçmeyi planlıyoruz." dedi.






Elektrik ve doğal gazda kademeli tarife dönemi! Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez duyurdu..



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğal gazda kademeli tarifenin yolda olduğunu söyledi. Dönmez, "Özellikle kış aylarında, vatandaşımızın tüketiminin yoğun olduğu dönemlerde iki kademeli bir tarife çalışmasına geçmeyi planlıyoruz." ifadelerini kullandı.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik faturalarında kademeli tarife uygulamasının devreye alınacağını belirterek, "Benzer uygulamayı doğal gaz için de çalışıyoruz. Özellikle kış aylarında, vatandaşımızın tüketiminin yoğun olduğu dönemlerde iki kademeli bir tarife çalışmasına geçmeyi planlıyoruz." dedi.



"NEREDEYSE KİŞİ BAŞI 1500 TL GİBİ BİR DESTEK"



Dönmez, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, enerji tüketiminin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesi seviyelere ulaştığını, elektrik talebinin ise ekonomik büyümeyle paralel şekilde bu yıl yüzde 8 artış göstereceğini söyledi.



Küresel piyasalarda özellikle Avrupa'da doğal gaz fiyatlarının ciddi oranda arttığını anımsatan Dönmez, "Yılbaşına göre spot elektrik piyasalarında fiyatlar 3 kata yakın arttı. Ülkemizde de bu oranda olmamakla birlikte bazı artışları gözlemledik. Özellikle hane halkına bunun büyük kısmını yansıtmayarak bir koruma yapmış olduk. Doğal gaz, elektrik ve akaryakıttaki ÖTV'yi dikkate aldığımızda yaklaşık 127 milyar dolarlık destekleme yapıldı. Neredeyse kişi başı 1500 lira gibi bir destekten bahsediyoruz. Tabii vatandaşlarımız faturalarında bu destekleme tutarını görmüyor çünkü onu arz tarafında özellikle kamu kurumları eliyle yönetmeye çalışıyoruz. Son çeyrek itibarıyla doğal gazda fiyatın neredeyse 4'te 1'i faturalara yansıyor, elektrikte de yarı yarıya seviyesinde." diye konuştu.



ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ FATURALARINDA KADEMELİ TARİFE DÖNEMİ



Dönmez, elektrik faturalarında kademeli tarifenin şu anda meclis gündeminde olduğunu ve komisyonda müzakere edileceğini kaydetti.



Bu uygulamanın halihazırda su faturalarında birçok belediye tarafından uygulandığını aktaran Dönmez, "Bu uygulama, elektriği verimli kullanmaya teşvik edecek. Benzer uygulamayı doğal gaz için de çalışıyoruz. Özellikle kış aylarında, vatandaşımızın tüketiminin yoğun olduğu dönemlerde iki kademeli bir tarife çalışmasına geçmeyi planlıyoruz. Henüz takvim netleşmedi, kanunun çıkmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.



"KARADENİZ'DEKİ DOĞAL GAZ ARAMA ÇALIŞMALARI PLANA UYGUN İLERLİYOR"



Dönmez, Türkiye'nin Rusya ile doğal gaz görüşmelerinde prensipte anlaşma sağladığını belirterek, "Yakın gelecekte yazılı anlaşmaya dönüşmüş olacak. Yıl sonunda biten kontratlar da yenilenmiş olacak. Bu kontratların süreleri eskisi kadar uzun değil, 3 ila 10 yıl gibi vadeler söz konusu olabilir. Öngörümüz, yıl sonuna kadar anlaşmanın tamamlanmış olması. Kontratlarda miktarlar aynı, özel sektör ve BOTAŞ'ın payları da aynı. İhtiyaca göre bir miktar yüksek çekme imkanı da olacak. Bu madde daha önceki kontratta yoktu, ilk kez bu kontratta yer alacak." bilgisini paylaştı.



Karadeniz'de keşfedilen doğal gaza ilişkin çalışmaların plana uygun şekilde ilerlediğine değinen Dönmez, açılan tüm kuyularda testlerin arka arkaya yapılacağını söyledi.



Dönmez, Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisinin gelecek yıl mayısta Türkiye'ye ulaşmasını beklediklerini dile getirerek, "Dördüncü geminin nerede görev yapacağıyla ilgili henüz lokasyon belirlemedik. Akdeniz'de sismik veriler analiz edildikten sonra en verimli lokasyonlar tespit edilecek ve ona göre bir sondaj planlaması yapılacak. Akdeniz'deki veriler o zamana kadar biterse dördüncü sondaj gemisi Akdeniz'e de gidebilir. Karadeniz'de de göreve başlayabilir. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının iş planına göre hareket edeceğiz. Bu sıfır bir gemi, ilk kez biz kullanacağız." diye konuştu.



"KÖMÜRDEN ÇIKIŞ TEKNOLOJİK GELİŞMELERE BAĞLI"



Dönmez, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele ve 2053 net sıfır emisyon hedeflerine ilişkin ise enerji ihtiyacını fosil yakıtlardan karşılayan tüm sektör ve kurumların dönüşüm sağlaması gerektiğini ifade etti.



Karbon yakalama teknolojisinin gelişmesi durumunda kömürün Türkiye enerji portföyünden çıkarılmayacağını kaydeden Dönmez, "Yakıtın kendisinde kaliteyi artırıcı ve karbon azaltıcı teknolojik gelişmeler süreci şekillendirecek ama teknolojiler bugünkü haliyle kalırsa, net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda 2053'ten sonra kömürden elektrik üretim imkanı kalmaz." dedi.




Bu haber 1035 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İşte 15 bin kiralık konutun yapılacağı ilçeler! Fiyatlar belli oldu!
Ekonomi

İşte 15 bin kiralık konutun yapılacağı ilçeler! Fiyatlar belli oldu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da vatandaşın hizmetine sunulacak olan 15 bin kiralık sosyal konutlarla ilgili detayları paylaştı. Konutların yapılacağı ilçeleri ve kiralarını açıklayan Bakan Kurum, kiraların 10 bin TL'den başlayacağını duyurdu. İşte kiralık konutlarla ilgili tüm detaylar...

Habervitrini9781 Görüntüleme
Milli muharip uçağında sürpriz gelişme! Bir ülke daha KAAN için harekete geçti
Ekonomi

Milli muharip uçağında sürpriz gelişme! Bir ülke daha KAAN için harekete geçti

Türkiye'nin milli savaş uçağı KAAN, Mısır'daki El Alamein Uluslararası Hava Gösterisi'nde vitrine çıktı. Al-Monitor, Ankara ile Kahire'nin Mısır'ın KAAN programına katılım ihtimalini değerlendirdiğini, işbirliğinin ortak üretime kadar uzanabileceğini ileri sürdü.

Habervitrini9252 Görüntüleme
Bakan Şimşek'ten 'hayat pahalılığı' mesajı: Taviz vermeyeceğiz
Ekonomi

Bakan Şimşek'ten 'hayat pahalılığı' mesajı: Taviz vermeyeceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, "Orta Vadeli Program Uluslararası Medya Buluşması"nda konuştu. Vatandaşın en çok dert yandığı konulardan biri olan hayat pahalılığını son derece ciddiye aldıklarını belirten Bakan Şimşek, "Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda bizi görevlendirdi. Kararlılığımız tamdır ve bu yolda tavizsiz devam edeceğiz." dedi.

Habervitrini12280 Görüntüleme
Hedef kişi başı milli gelirde 20 bin 500 dolar! Bakan Bolat: Yıl sonunda ulaşacağız
Ekonomi

Hedef kişi başı milli gelirde 20 bin 500 dolar! Bakan Bolat: Yıl sonunda ulaşacağız

Türkiye'nin kesintisiz büyümesini sürdürdüğünü belirten Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yılın ilk yarısında 1,7 trilyon dolarlık milli gelire ulaşıldığını açıkladı. Bolat, kişi başına düşen milli gelirin yıl sonunda 20 bin 500 dolara yükseleceğini söyledi.

Habervitrini13430 Görüntüleme