Erdoğan'dan yargı reformu.. Duruşmalar en fazla iki ay öteye, İstinaf 6 ayda tamamlanacak

3 dk okuma
Erdoğan'dan yargı reformu.. Duruşmalar en fazla iki ay öteye, İstinaf 6 ayda tamamlanacak

Hızlı Özet

İstinaf incelemelerinin de 6 ayda neticelenmesini sağlayacağız. Bazı davalarda istinaf incelemesi olmadan doğrudan temyiz incelemesi yapılacaktır. Süreçlerin daha etkin ve hızlı tamamlanmasını sağlayacağız.

Erdoğan: Yargıya kimse parmak sallayamaz…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Muhalefetin yargı mensuplarına yönelik ifadelerine tepki gösteren Erdoğan, "Yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, baskı kuramaz, yargımıza parmak sallayamaz. Geçmişte yargı mensuplarını terörde kaybetmiş ülke olarak yargı mensuplarının aileleri ile hedef gösterilmesini tasvip etmiyoruz." dedi.

"YARGIYA KİMSE PARMAK SALLAYAMAZ"

Hangi yanlış algıdan kaynaklanırsa kaynaklansın hukuk karşısında kendini dokunulmaz görenler öğrenecek ki kimse üstün değildir. Herkes yaptıklarının hesabını bağımsız Türk mahkemelerine vermek zorundadır. Yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, baskı kuramaz, yargımıza parmak sallayamaz. Geçmişte yargı mensuplarını terörde kaybetmiş ülke olarak yargı mensuplarının aileleri ile hedef gösterilmesini tasvip etmiyoruz. Yargı kararını eleştirebilirsiniz ama ana muhalefet de olsanız hukuk insanlarına yakışıksız biçimde tehditler savuramazsınız. Buna biz de izin vermeyiz, hedef haline getirilen yargımız da izin vermez.

Bugün 4. yargı reformu strateji belgesi ile sizlerin huzurundayız. Köklü değişiklikleri hayata geçirdiğimiz stratejiler birbirini tamamlar niteliktedir. Bu belgemiz diğer reform belgelerinin tamamlayıcısıdır. Bu belgemiz ile yargı bağımsızlığını tarafsızlığını güçlendirmeyi, yargılamaların zamanında ve makul sürede tamamlanmasını, öngörülebilir adalet sistemini oluşturmayı, verimliliği artırmayı, güven ve memnuniyeti yükseltmeyi, ceza adaleti sisteminin etkinlik ve caydırıcılığını tahkim etmeyi, dijital dönüşümü hedefliyoruz.

"MAĞDUR ODAKLI YENİ POLİTİKALAR UYGULAYACAĞIZ"

Geçtiğimiz dönemlerde adil yargılanma hakkı konusunda önemli reformlar gerçekleştirdik. Hak arama yollarını daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Mağdur odaklı yeni politikaları uygulamaya alıyoruz. Uyuşmazlıkların kaynağında çözülmesi büyük önem taşıyor.

"YENİ ANAYASA ÇALIŞAMLARINA HIZ VERECEĞİZ"

Hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen adalet vizyonu ile, yeni strateji belgesi ile etkin bir adalet inşa edeceğiz. Uzlaştırıcı, özgürlükçü, yeni ve sivil anayasa çalışmalarına hız vereceğiz. Yeni insan hakları eylem planı ile hak ve özgürlüklerin daha etkin korunmasını sağlayacağız. Bireysel hak arama kurumlarımızın yapısını ve uyumluluklarını güçlendireceğiz. Yeni hak arama yollarını çeşitli tedbir ve uygulamalar ile tahkim edeceğiz. Organizasyon yapısını tekrar tanzim edeceğiz. Mahkeme sayılarını artıracak, tek hakimli bazı mahkemelerin heyet halinde çalışmasını sağlayacağız. Temyiz incelemelerinin 6 ayda sonuçlandırılmasını hedefliyoruz.

"İSTİNAF İNCELEMELERİ 6 AYDA TAMAMLANACAK"

İstinaf incelemelerinin de 6 ayda neticelenmesini sağlayacağız. Bazı davalarda istinaf incelemesi olmadan doğrudan temyiz incelemesi yapılacaktır. Süreçlerin daha etkin ve hızlı tamamlanmasını sağlayacağız.

"YENİ İHTİSAS MAHKEMELERİ KURULACAK"

Farklı dava türleri için yeni ihtisas mahkemeleri kurulacaktır. Avukatlık kanunu güncellemeyi hedefliyoruz. Stajyer avukatlarımıza stajyer desteği sağlayacağız. 

Yeni düzenlemeler ile duruşmaların 2 aydan fazla ertelenmemesini sağlayacağız. Bozma kararı verilen dosyaların öncelikle görülmesi diğer hedefimizdir.

"NOTER YARDIMCILIĞINI SİSTEME KAZANDIRACAĞIZ"

Yeni dönemde performansı artırmak için teftiş uygulamaları da geliştireceğiz. Elektronik tebligat alma zorunluğu getireceğiz. Noterlik Kanunu'nu yenileyecek, hukuk fakültesi mezunlarının görev alacağı yeni bir müessese olarak noter yardımcılığını sisteme kazandıracağız.

"HUKUK FAKÜLTELERİNE GİRİŞTE BAŞARI SIRALAMASI YÜKSELECEK"

Hukuk fakültelerinde girişte aranan başarı sıralamasını kademeli olarak artıracağız. Hukuk fakülteleri müfredatı iyileştirilecek. Hakim ve savcı yardımcılığı sürecini yeniden yapılandıracağız. Atama ve nakil mevzuatında yer alan bölge sistemini yeniden ele alacağız. Eğitim alan personel sayısını artıracağız. 

Ceza adaleti sisteminin etkinliğini artırılmasını hedefliyoruz. Hak ve özgürlüklerin korunması ilkesine uygun şekilde suç yaptırım infaz dengesini düzenleyeceğiz. Ceza adaleti sistemini hürriyeti bağlayıcı cezaya alternatif yeni yaptırımlarla düzenleyeceğiz. Trafiği tehlikeye atanlara yönelik caydırıcı önlemler alacağız. Saldırı amacı ile aracından inenlerin ehliyetine el konuşması gibi yaptırımlar uygulayacağız.

"KUTLAMALARDA ATEŞ AÇANLARIN CEZASI ARTACAK"

Nişan düğün asker uğurlaması gibi toplu etkinliklerde silahla ateş edilmesine dönük cezaları önemli ölçüde artırıyoruz. Lekelenmeme hakkı kapsamında adli sicil sistemini yeniden yapılandıracak, silinme sürelerini kısaltacağız. Çocuklar lehine farklı düzenlemelere gideceğiz. Çocuklar için onarıcı adalet sistemini devreye alacağız. İş yurtları üretim miktarını yükselteceğiz. 

Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu ile vücut dokunulmazlığına, hürriyete ve çevreye karşı işlenen suçların cezalarını artırıyoruz.

"BOŞANMA VE NAFAKA USULÜNE KADAR YENİ REFORMLAR YAPACAĞIZ"

2025'i aile yılı ilan etmiştik. Yıl boyu önemli çalışmalar yapacağımızı ilan etmiştik. Aile hukukunda uygulama kaynaklı sorunlara yönelik birçok tedbiri hayata geçireceğiz. Aile mahkemelerinin kurulu ve yargılama usulünden, boşanma ve nafaka usulüne kadar yeni reformlar yapmayı planlıyoruz.


 


 

Bu haber 1276 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye'den Suudi Arabistan'daki saldırıya kınama
Gündem

Türkiye'den Suudi Arabistan'daki saldırıya kınama

Dışişleri Bakanlığı, Irak üzerinden Suudi Arabistan'a yapılan İHA saldırılarını en güçlü şekilde kınadı. Irak hükümetinin sorumluları bulmak için başlattığı soruşturmadan memnuniyet duyulduğunu açıkladı.

Habervitrini13031 Görüntüleme
MHP’den 'Terörsüz Türkiye' modeli için dikkat çeken sözler
Gündem

MHP’den 'Terörsüz Türkiye' modeli için dikkat çeken sözler

MHP İstanbul İl Başkanlığının Şile’de düzenlediği istişare kampında "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin mesajlar verildi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Türkiye’nin kendi şartlarına göre oluşturduğu "Terörsüz Türkiye" modelinin başka ülkelerdeki örneklerden farklı olduğunu belirterek, modelin önümüzdeki yıllarda çatışmalı ortamların çözümünde örnek gösterileceğini ve üniversitelerde ders olarak anlatılabileceğini söyledi.

Habervitrini13788 Görüntüleme
Marmara'da deprem dengesi değişiyor mu? Uzmandan açıklama
Gündem

Marmara'da deprem dengesi değişiyor mu? Uzmandan açıklama

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Anadolu levhasının batıya doğru hareketi ve Marmara'nın derin kesimlerindeki fay hareketliliğine ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Bektaş, derinlerdeki sürünmenin faydaki sürtünmeyi azaltabileceğini belirterek, bunun beklenenden daha küçük bir depremle sonuçlanabileceğini ifade etti.

Habervitrini13001 Görüntüleme
ABD'nin GKRY kararına Türkiye'den sert tepki!
Gündem

ABD'nin GKRY kararına Türkiye'den sert tepki!

ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırma kararını 30 Eylül 2027'ye kadar uzatmasına Türkiye'den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, kararın Ada'daki taraflar arasındaki güveni daha da zedeleyebileceği uyarısında bulunurken, Kıbrıs Türk halkının hak ve güvenliğinin korunmaya devam edeceğini bildirdi.

Habervitrini10503 Görüntüleme