Erkeklere müjde.. Kelliğin ilacı bulundu

••2 dk okuma
Erkeklere müjde.. Kelliğin ilacı bulundu

Hızlı Özet

“"Klasoteron" adı verilen yeni tedavi, kalıtsal saç dökülmesi olan yaklaşık 1.500 erkeğin katıldığı iki ileri Faz III klinik çalışmada dikkate değer bir etkinlik gösterdi.”

Erkekler için yeni umut: Devrim niteliğindeki bir tedavi, dökülen saçların geri kazanılmasında inanılmaz sonuçlar gösteriyor.

Cosmo Pharmaceuticals, son 30 yıldır erkek tipi kellik (genetik kellik) için ilk yenilikçi tedavi olabilecek deneysel bir ilaç için umut verici sonuçlar duyurdu.

"Klasoteron" adı verilen yeni tedavi, kalıtsal saç dökülmesi olan yaklaşık 1.500 erkeğin katıldığı iki ileri Faz III klinik çalışmada dikkate değer bir etkinlik gösterdi. 

Erkek tipi kellik, esas olarak saç köklerinin androjenlere (erkeklik hormonları), özellikle de dihidrotestosterona (DHT) karşı aşırı duyarlı olmasına neden olan genlerden kaynaklanır.

Geçtiğimiz Çarşamba günü yayınlanan sonuçlara göre, kullanıcılar ilk denemede plaseboya kıyasla saç uzamasında %539'luk önemli bir iyileşme elde ederken, ikinci denemede %168'lik bir iyileşme kaydedildi.

Saç derisine topikal olarak uygulanan ilaç, rahatsızlığın temel nedenini hedef alır. Androjen reseptör blokerleri sınıfına aittir, yani genetik yatkınlığı olan kişilerde saç dökülmesine ve incelmesine neden olan erkeklik hormonlarının (özellikle dihidrotestosteron) etkilerini önler. Üretici, ilacın sistemik olarak emilmediğini ve bu durumun diğer tedavilere kıyasla yan etki olasılığını azaltabileceğini iddia etmektedir.

Bu duyuru, erkeklerin %50'sinin 50 yaşına geldiğinde bir dereceye kadar kellik yaşadığı bir dönemde geldi. Minoksidil (Rogaine'in aktif bileşeni) ve finasterid gibi tedaviler şu anda mevcut olsa da, her birinin etkinliği veya olası yan etkileri sınırlıdır ve saç ekimi pahalıdır ve herkes için uygun değildir.

Şirketin 2026 baharında 12 aylık bir güvenlik takip çalışmasını tamamlaması ve ardından ABD Gıda ve İlaç Dairesi ile Avrupa sağlık otoritelerine resmi onay başvurusunda bulunması planlanıyor. 

"Clascoterone" ilacının daha önce 2020 yılında akne tedavisi için onay aldığını ve bu durumun inceleme sürecini hızlandırabileceğini belirtmekte fayda var.

Cosmo Pharmaceuticals CEO'su Giovanni Di Napoli, yaptığı resmi açıklamada, "Bu kadar güçlü bir etkinlik ve iyi bir güvenlik profiliyle tedavi, hastalar için daha iyi bir tedavi modelinin kapısını açıyor" dedi.

Onaylanması halinde clascoterone, onlarca yıldır kellik tedavisinde kullanılan ilk tamamen yeni ilaç olacak ve dünya çapında milyonlarca erkeğin tedavi seçeneklerinde köklü değişikliklere yol açabilecek.

Kaynak: Gizmodo

Bu haber 1269 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstanbul'da ve 5 ilde daha eğitime ara verildi
Gündem

İstanbul'da ve 5 ilde daha eğitime ara verildi

Yağışların önümüzdeki 2-3 gün boyunca devam etmesinin beklendiğini belirten Gül, toprak kayması ve yol çökmesi gibi muhtemel tehlikelere karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Habervitrini10096 Görüntüleme
İstanbul Valiliği'nden yeni yağış uyarısı! Kuvvetli olacak
Gündem

İstanbul Valiliği'nden yeni yağış uyarısı! Kuvvetli olacak

İstanbul Valiliği, yağışların yarın sabahtan itibaren Avrupa Yakası başta olmak üzere kuzey ilçeleri ile Kırklareli'nin doğusunda kuvvetli olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Habervitrini14767 Görüntüleme
Erdoğan'dan Azerbaycan'a ders olacak öğrencilerin kılık kıyafeti açıklaması
Gündem

Erdoğan'dan Azerbaycan'a ders olacak öğrencilerin kılık kıyafeti açıklaması

Kuşkusuz çok daha gurur verici olan, bu vizyonun Türkiye Maarif Vakfımız aracılığıyla dünyanın farklı köşelerine taşınmasıdır. Bakınız, bugün bir yandan okul öncesinden yükseköğretime 24 milyonu aşkın öğrenciye nitelikli eğitim veriyor, diğer yandan uluslararası eğitimde inşa ettiğimiz güçlü kapasiteyi Maarif Vakfı gibi kurumlarımızla dost ve kardeşlerimizin istifadesine sunuyoruz.

Habervitrini9592 Görüntüleme
Elektriğe kapılarak ölen 14 yaşındaki genç hafız toprağa verildi
Gündem

Elektriğe kapılarak ölen 14 yaşındaki genç hafız toprağa verildi

Olay, dün akşam saatlerinde Fatih ilçesi Çukurbostan Parkı yakınındaki bir otoparkın önünde yaşanmıştı. 14 yaşındaki Mahmut Işıldak, sağanak sırasında ıslanmaması için ayakkabılarını çıkararak yürürken yerden geçen kablolara basarak elektrik akımına kapılmış, Işıldak ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Habervitrini13455 Görüntüleme