Erken emeklilik için önemli fırsat

3 dk okuma
Erken emeklilik için önemli fırsat

Hızlı Özet

Habertürk gazetesinden Ahmet Kıvanç ve Tahsin Aksa'nın hazırladığı İş Hayatı köşesinde yer alan bilgiye göre, 1995 doğumlu kız çocukları 1 Temmuz’da sigortalı yaptırılırsa ve bu kişiler 7200 günü 31 Aralık 2037 tarihinden önce doldurursa 59 yaşında emekli olacak. Bu sene sigorta yaptırarak kesintisiz ödeyen kadınlar, emsallerine göre 6 yıl önce, erkekler ise 3 yıl önce emekli olabilecek






2036 yılından sonra emeklilik yaşının kademeli olarak artacağını belirten uzmanlar 1 Temmuz 2017'de sigortası olacak bir kişinin, 2037'de 7200 günü doldurduğunda kadın ise 59, erkek ise 61 yaşında emekli olabileceğine dikkat çekti. Mevcut düzenlemelere göre, bu sene sigorta yaptıran kadınlar emsallerine göre 6, erkekler ise 3 yıl erken emekli olabilecek.



Habertürk gazetesinden Ahmet Kıvanç ve Tahsin Aksa'nın hazırladığı İş Hayatı köşesinde yer alan bilgiye göre, 1995 doğumlu kız çocukları 1 Temmuz’da sigortalı yaptırılırsa ve bu kişiler 7200 günü 31 Aralık 2037 tarihinden önce doldurursa 59 yaşında emekli olacak. Bu sene sigorta yaptırarak kesintisiz ödeyen kadınlar, emsallerine göre 6 yıl önce, erkekler ise 3 yıl önce emekli olabilecek



1 Temmuz 2017 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişi kesintisiz çalışmaya devam ettiği ve 2037 yılında 7200 prim gününü doldurduğu takdirde kadın 59, yaşında, erkek ise 61 yaşında emekliliğe hak kazanacak. Örneğin 1995 doğumlu kız çocuğu 1 Temmuz’da sigortalı yaptırılırsa ve bu kişi 7200 günü 31 Aralık 2037 tarihinden önce doldurursa 59 yaşında emekli olmaya hak kazanacak. Bu kadın 2037 yılında hemen emekli olamayacak ama o tarihte “emeklilik yaşını bekleyen” gruba girecek ve 59 yaşını dolduracağı 2054 yılında emekli olabilecek.



Emeklilik yaşı, 7200 prim gününün 1 Ocak 2048 tarihinden sonra doldurulması halinde kadın ve erkek için 65 yaş olarak uygulanacak. Bu durumda 1995 doğumlu erkek ya da kadın emekli olabilmek için 65 yaşını dolduracakları 2060 yılını bekleyecek. Bu sene sigorta yaptırarak kesintisiz ödeyen kadınlar, emsallerine göre 6 yıl önce, erkekler ise 3 yıl önce emekli olabilecek.



Milyonlarca memur ve emekli o günü bekliyor! İşte alacakları zam oranı...



2048’DE EMEKLİLİK YAŞI 65'E ÇIKACAK



Okulların tatil olmasıyla anne babalardan çok sayıda soru gelmeye başladı. Soru şu: “Çocuğumu, ileride emsallerinden daha erken emekli olabilmesi için yaz tatilinde sigortalı olarak çalıştırmam gerekir mi?” Bu sorunun haklı bir nedeni var. Geçmişte emeklilik yaşı konusunda sık sık yapılan değişiklikler dolayısıyla, çocuk yaşta sigortalı gösterilen kişiler gerçekten de emsallerinden yıllarca önce emekliliğe hak kazandılar. 2008 yılı öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış olanlar, gelecekte, aynı yaştaki arkadaşlarından çok daha önce emekli olacaklar.



Sorunun cevabına gelince, 2008’den sonra ilk defa çalışmaya başlayacak kişiler için kadında 58, erkekte 60 yaşından önce emekli olma imkânı yok. Ancak, 2036 yılından sonra emekli aylıkları kademeli olarak artacak. İşçi statüsünde çalışanlar, 7200 prim gününü doldurdukları tarihte yürürlükte olan emeklilik yaşına tabi olacak. Örneğin, 7200 günü 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlayan erkek için emeklilik yaşı 60 olacak, 1 Ocak 2036 tarihinde tamamlayan erkek ise 61 yaşında emekli olabilecek.



7200 gün prim süresini 31 Aralık 2035 tarihinde dolduran kadınlar 58 yaşında, 1 Ocak 2036 tarihinde dolduranlar ise 59 yaşında emekli olabilecek. Sosyal güvenlik mevzuatında sık sık değişiklik yapılabiliyor. Sigorta girişi yapılan kişiler emeklilik yaşı başta olmak üzere sosyal güvenlik sisteminde ileride gündeme gelebilecek aleyhteki düzenlemelerden, yaşıtlarına göre daha az etkilenebilir. Bundan dolayı da sigorta girişi yaptırılmasında yarar bulunuyor.



SAHTE SİGORTAYA DİKKAT



Çocukların erken emekli olmasını sağlamak için çalışmadığı halde sigortalı gösterenler ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK), teknolojinin verdiği olanaklardan yararlanarak sahte sigortalılığı geçmiş yıllara göre çok daha kolay tespit edebiliyor. Eğer bir kişi gerçekte çalışmadığı halde sahte sigorta yaptırarak çalışmış gibi gösterilirse yatırılan primler yandığı gibi, hem sigortalı, hem de onu çalıştırmış gösteren işveren hakkında Türk Ceza Kanunu’nun “Resmi belgede sahtecilik”, “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” ve “Özel belgede sahtecilik” suçlarını düzenleyen maddeleri kapsamında 5 yıla kadar hapis cezası söz konusu olabilir.



 




Bu haber 1050 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

17 milyar liralık dev yatırım! Erdoğan müjdeleri sıraladı
Ekonomi

17 milyar liralık dev yatırım! Erdoğan müjdeleri sıraladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun Şehir Hastanesi'nin resmi açılışını gerçekleştirdi. 17 milyar liralık yatırım bedeliyle hayata geçirilen hastane, 1.458 yatak kapasitesi, 40 ameliyathanesi ve 320 polikliniğiyle bölgenin sağlık üssü olacak. Açılış töreninde konuşan Erdoğan, Samsun Şehir Hastanesi'nin kente ve bölgeye önemli katkılar sağlayacağını belirterek, sağlık alanındaki yeni yatırımların da süreceğini açıkladı.

Habervitrini13596 Görüntüleme
Dev şirketin patronu yurt dışına kaçtı! Savcılık yakalama kararı çıkardı
Ekonomi

Dev şirketin patronu yurt dışına kaçtı! Savcılık yakalama kararı çıkardı

Finans sektöründe Pusula Finans Holding ve Katılımevim'in de adının geçtiği dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Cuma günü Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamayla, portföyünde Katılımevim'in çoğunluk hisselerini bulunduran Pusula Finans Holding'in Tera Grubu'na satışı için tarafların anlaşmaya vardığı duyuruldu.

Habervitrini11903 Görüntüleme
Akaryakıta tarihi bir zam daha
Ekonomi

Akaryakıta tarihi bir zam daha

Petrol fiyatları ve döviz kurundaki hareketlilik akaryakıt fiyatlarını etkilemeye devam ediyor. Benzine gelen 3 lira 20 kuruşluk artışın ardından bu kez motorin için yüksek oranlı zam beklentisi gündeme geldi.

Habervitrini13932 Görüntüleme
Devlet, kiralık konutta fahiş fiyat artışlarına izin vermeyecek
Ekonomi

Devlet, kiralık konutta fahiş fiyat artışlarına izin vermeyecek

Üniversitelerin açılması, memur atamaları, tayinler ve evlilik sezonunun etkisiyle özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve öğrenci şehirlerinde kiralık ev arayışları hız kazandı.

Habervitrini12346 Görüntüleme