Elon Musk'ın mülkiyetindeki X (önceki adıyla Twitter) platformu hakkında tanzim edilen bir rapor, Türkiye’nin egemenliğini amaç edinen bir dijital operasyonu ifşa etti. Türkiye’nin ulusal menfaatlerini savunan hesapların, FETÖ ve CIA tarafından yönetilen bot hesaplar aracılığıyla gerçekleştirilen algı faaliyetleri neticesinde baskılandığı ve 'gölge ban' olarak bilinen metotla etkisizleştirildiği belirlendi.
Sosyal medya platformunun tavsiye mekanizmasının, Türkiye Cumhuriyeti devletini destekleyen hesapları düzenli olarak hedef aldığı, hazırlanan raporla ortaya konuldu. A Haber'e özel beyanatlarda bulunan Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, konuya ilişkin dikkat çekici değerlendirmeler yaptı.
YASA DIŞI ÖRGÜTLERİN DİJİTAL FAALİYET ALANI
Bu süreçte dijital bilgi ağının merkezine oturtulduğu ve algoritmanın kullanıcıları yönlendirecek biçimde tasarlandığına işaret edildi. Prof. Kırık, tehlikenin büyüklüğünü şu sözlerle ifade etti:
Toplumu karıştırmak isteyen anonim hesaplar, bot hesaplar, sahte hesaplar ya da suni gündem oluşturmak isteyen teröristler; kimi zaman CIA, kimi zaman MOSSAD, kimi zaman da FETÖ gibi terör örgütleri buralarda çok rahat bir şekilde cirit atıyorlar. X doğası gereği anonim bir yapıya sahip olduğu için karşı tarafın kim olduğunu bilmiyorsunuz; yapay zekadan bir fotoğraf yaparak toplumu çok rahat manipüle edebiliyorlar.
'SHADOW BAN' YÖNTEMİYLE ALGORİTMİK BASKILAMA
Raporda dikkat çeken en önemli ayrıntılardan birinin, Cumhur İttifakı'na yakınlığıyla bilinen hesapların görünürlüğünün azaltılması olduğu belirtildi. X platformu aracılığıyla bir sosyal mühendislik icra edildiğini dile getiren Kırık, yürütülen faaliyetleri şöyle açıkladı:
X platformu üzerinden toplum dizayn ediliyor, sosyal mühendislik gerçekleştiriliyor ve aynı zamanda bir etki ajanlığı meydana getiriliyor. Algoritma bu içerikleri ön plana çıkarırken diğer içerikleri geri plana atıyor. 'Shadow banning' dediğimiz gölgeleme tekniği burada devreye giriyor. Algoritma, 'Sana Özel' diyerek aslına bakarsanız size kendi istediği içerikleri sunuyor. Toplumu kutuplaştırmaya müsaade eden içeriklerin öne çıkmasında FETÖ, CIA ve MOSSAD'ın parmağının olduğunu gördük.
DİJİTAL KUŞATMAYA KARŞI TEDBİR ÇAĞRISI
Herhangi bir siyasi eğilim belirtilmemiş yeni hesapların dahi sürekli olarak muhalif içeriklerle karşılaştığına dikkat çeken Prof. Dr. Ali Murat Kırık, bu dijital ablukaya karşı devletin ve yurttaşların teyakkuzda olması gerektiğini vurguladı. Kırık, alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:
Türkiye Cumhuriyeti devletine büyük görev ve sorumluluk düşüyor. Dijital okuryazarlık bu noktada önemli, yasaların daha sıkılaştırılması çok mühimdir. Özellikle biz vatandaşların gördüğü bir içeriği her zaman sorgulaması; kıyas, mukayese ve teyit ederek devletin resmi kurumlarından doğrusunu öğrenmesi gerekir.




