Flaş.. YSK Referandumun iptali için ret kararının gerekçesini açıkladı

2 dk okuma
Flaş.. YSK Referandumun iptali için ret kararının gerekçesini açıkladı

Hızlı Özet

Gerekçede, "Bu itibarla Kurul kararının, seçimin neticesine tesir eden bir müdahale olarak değerlendirilmesi mümkün değildir." denildi.






YSK, 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının, "tam kanunsuzluk" nedeniyle iptali istemiyle yapılan başvuruların reddi kararının gerekçesini açıkladı.



YSK'nın, halk oylamasının iptaline yönelik başvuruları reddetmesine ilişkin kararının gerekçesinde, YSK'nın "mühürsüz oyların geçerli sayılacağına" ilişkin kararının, henüz sandık sonuçları belirmeden ve tercihler üzerindeki olası etkisi bilinmeden alındığı, bu kararın, eşitlik ve tarafsızlık ilkesine de uygun, objektif bir karar olduğu belirtildi. Gerekçede, "Bu itibarla Kurul kararının, seçimin neticesine tesir eden bir müdahale olarak değerlendirilmesi mümkün değildir." denildi.



YSK'nın, halk oylamasının iptaline yönelik başvuruları reddetmesine ilişkin kararının gerekçesinde, "Demokratik toplum gereklerine uygun olarak, yurttaşların oy kullanarak yönetime katılma hakkı, her türlü engellemelere karşı korunmalıdır. Bu nedenle, vatandaşların oy kullanma hakkı, seçim güvenliğini ihlal etmeyen hallerde mutlaka korunması gereken bir haktır" denildi.



Yüksek Seçim Kurulu, 16 Nisan'daki anayasa değişikliği referandumu için yapılan itirazları reddetmişti. CHP'nin yaptığı itirazı reddeden YSK, gerekçe olarak "Tam kanunsuzluk koşulları oluşmadı" açıklamasını yaptı.



Açıklamada, "Fligranlı oyların önceden çalındığına dair belge yok. Sandık kurulunun hatasıyla seçmenin oyu yok sayılamaz" denildi.



YSK'NIN, CHP'NİN İTİRAZINI REDDETME GEREKÇESİ



Öte yandan YSK'nın "mühürsüz oyların geçerli sayılacağına" ilişkin kararının, henüz sandık sonuçları belirmeden ve tercihler üzerindeki olası etkisi bilinmeden alındığı, bu kararın, eşitlik ve tarafsızlık ilkesine de uygun, objektif bir karar olduğu belirtildi. Gerekçede, "Bu itibarla Kurul kararının, seçimin neticesine tesir eden bir müdahale olarak değerlendirilmesi mümkün değildir." ifadesi kullanıldı.



YSK'NIN, HDP'NİN İTİRAZINI REDDETME GEREKÇESİ



YSK'nın resmi sitesinden yapılan açıklamada "Demokratik toplum gereklerine uygun olarak, yurttaşların oy kullanarak yönetime katılma hakkı, her türlü engellemelere karşı korunmalıdır. Bu nedenle, vatandaşların oy kullanma hakkı, seçim güvenliğini ihlal etmeyen hallerde mutlaka korunması gereken bir haktır" denildi.



Seçmen listesinde yer almayan bir kişinin, dışarıdan oy pusulası getirmesinin mümkün olmadığı belirtilen dilen açıklamada, "Oy pusulası ve zarflarının sandık kurulunca mühürlenmemiş olması, tek başına dışarıdan sahte oy pusulası ve zarfın getirilmesine yol açabileceği anlamına gelmez. O yer sandık seçmen listesinde yer almayan bir kişinin dışarıdan oy pusulası getirerek oy kullanması mümkün bulunmamaktadır." ifadeleri yer aldı.



CHP'nin yanı sıra HDP ve Vatan Partisi de halk oylamasının iptal edilmesi için başvuruda bulunmuştu.



YSK BAŞKANI SADİ GÜVEN'DEN AÇIKLAMA



YSK BAşkanı Sadi Güven açıklamada bulunuyor;



"Yurt dışında 57 ülke ve 127 temsilcilikte, yurt içinde halk oylaması gerçekleştirilmiştir. Seçim akşamı oy verme süresinin bitiminden şu ana kadar sandıkların sonuç bilgileri, tutanaklar, yurt dışı dahil SEÇSİS aracılığı ile seçime katılan ve talepte bulunan partilere eş zamanlı olarak gönderilmiştir. Partilerin bilişim uzmanları SEÇSİS'e davet edilerek seçim sonuçlarını takip etmeleri sağlanmıştır."




Bu haber 794 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Alihan Kuriş soruşturması: CHP'ye oy vermeyenler belirlenip cemaatten aforoz edildi
Gündem

Alihan Kuriş soruşturması: CHP'ye oy vermeyenler belirlenip cemaatten aforoz edildi

Tanık, çevresindeki bazı kişilerin kendilerinden uzaklaştırıldığını, farklı bölgelerdeki yöneticiler arasında kendisi hakkında "itaatsiz" şeklinde değerlendirmeler yapıldığını ve bu durumun başka şehirlerdeki mensuplara aktarıldığını öne sürdü.

Habervitrini11792 Görüntüleme
Yeni Parti’nin ismi değişecek mi? 3 alternatif isim sızdı!
Gündem

Yeni Parti’nin ismi değişecek mi? 3 alternatif isim sızdı!

Özgür Özel tarafından kurulan Yeni Parti’nin isim benzerliği nedeniyle mahkemelik olmasının ardından gözler, Anayasa Mahkemesi’nin kararına çevrildi. Yeni Parti yöneticileri, “AYM'nin bu talebi reddedeceğini düşünüyoruz. Değiştirin kararı verirse planlarımız hazır" açıklamasını yaparken, öne çıkan 3 isim kulislerden sızdı. İşte YENİ Parti için konuşulan 3 alternatif isim…

Habervitrini11651 Görüntüleme
 Rüşvet çarkından Dilek İmamoğlu'nun yeğeni çıktı!
Gündem

Rüşvet çarkından Dilek İmamoğlu'nun yeğeni çıktı!

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasının 195 sayfalık ek iddianamesinde, Ağaç ve Peyzaj A.Ş. ile Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bünyesinde yürütüldüğü öne sürülen rüşvet ilişkileri 12 ayrı eylem kapsamında ele alındı. Hakedişlerini almak isteyen müteahhit Orhan Yıldırım'ın, Derya Dağdeviren ve Murat Dağdeviren'e çeşitli ödemeler yaptığı iddianamede yer aldı.

Habervitrini14148 Görüntüleme
Özel ekip ‘Kurtlar Vadisi-Pusu’da FETÖ izi arayacak
Gündem
#promo#gazetehaberleri#Kurtlar Vadisi Pusu

Özel ekip ‘Kurtlar Vadisi-Pusu’da FETÖ izi arayacak

Kozinoğlu soruşturmasında 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturulacak. Heyet, ‘Kurtlar Vadisi Pusu’nun tüm bölümlerini izleyip senaryoda FETÖ izini sürecek....

Habervitrini10255 Görüntüleme