Halep sokaklarında çatışma var..

4 dk okuma
Halep sokaklarında çatışma var..

Hızlı Özet

Suriye savaş gözlemcileri ve savaşçılara göre, isyancılar Cuma günü iki araba bombasını patlatarak Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'e girdiler ve şehrin batı ucunda hükümet güçleriyle çatıştılar.

Savaşçılar ve bir savaş gözlemcisi, isyancıların Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'e girdiğini söylüyor

BEYRUT (AP) — Suriye savaş gözlemcileri ve savaşçılara göre, isyancılar Cuma günü iki araba bombasını patlatarak Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'e girdiler ve şehrin batı ucunda hükümet güçleriyle çatıştılar.

Suriye savaş gözlemcileri ve savaşçılara göre, isyancılar Cuma günü iki araba bombasını patlatarak Suriye'nin ikinci büyük şehri Halep'e girdiler ve şehrin batı ucunda hükümet güçleriyle çatıştılar.

Kent, 2016'da Suriye hükümet güçlerinin Rusya, İran ve müttefikleri tarafından desteklendiği zorlu bir askeri harekatın ardından Halep'in doğu mahallelerinden çıkarıldığında muhalif güçlerin saldırısına uğradığı ilk kent oldu.

Halep şehrindeki tanıklar, sakinlerin füzeler ve çatışmalar nedeniyle şehrin batı ucundaki mahallelerden kaçtığını söyledi. Hükümet, isyancıların şehir sınırlarını ihlal etmesiyle ilgili yorum yapmadı.

Suriye Silahlı Kuvvetleri Cuma günü yaptığı açıklamada, Halep ve İdlib kırsalında isyancılarla çatıştığını, birkaç insansız hava aracını ve ağır silahını imha ettiğini söyledi. Saldırıyı püskürtmeye yemin etti ve isyancıları ilerlemeleri hakkında yanlış bilgi yaymakla suçladı.

Binlerce isyancı, Çarşamba günü başlattıkları şok saldırıdan bu yana Halep kentine doğru ilerliyor ve yol boyunca birçok kasaba ve köyü ele geçiriyor.

Saldırı, 2015'ten bu yana Suriye hükümet güçlerini destekleyen İran bağlantılı grupların kendi ülkelerindeki mücadeleleriyle meşgul olduğu bir dönemde gerçekleşti.

Savaş gözlemcisi Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, isyancıların cuma günü şehrin batı ucunda iki araba bombasını patlattığını söyledi.

İsyancı bir komutan, sosyal medyada yayınlanan kayıtlı bir mesajda kent sakinlerine ilerleyen güçlerle işbirliği yapmaları çağrısında bulundu.

Türkiye'nin resmi haber ajansı Anadolu Ajansı, muhalif isyancıların cuma günü Halep şehir merkezine girdiğini bildirdi. İsyancıların "şehrin dış kesimlerinde Hamdaniyye, Yeni Halep ve Zahra ekseni boyunca rejim güçlerinin savunma hatlarını aştığını" söyledi.

Muhaliflerin şu anda Halep ve İdlib vilayetlerinde yaklaşık 70 yeri kontrol ettiği belirtildi.

Suriye'nin devlet medyası Cuma günü erken saatlerde isyancılardan atılan mermilerin şehir merkezindeki Halep üniversitesindeki öğrenci yurtlarına düştüğünü ve ikisi öğrenci olmak üzere dört kişinin öldüğünü bildirdi. Raporda ayrıca, çatışmaları önlemek için Halep'i başkent Şam'a bağlayan ana otoyoldan şehre giden toplu taşımanın da yönlendirildiği belirtildi.

Savaşçılar ayrıca Halep'e tedarik hatlarını güvence altına alacak stratejik bir bölge olan İdlib ilinin kuzeybatısındaki Saraqab kasabasına doğru ilerledi.

Bu haftanın ilerlemeleri, Hayat Tahrir el-Şam veya HTS liderliğindeki muhalif grupların en büyük ilerlemelerinden biriydi ve haftalardır devam eden düşük yoğunluklu şiddetin ardından geldi. Hükümet güçlerinin daha önce muhalif savaşçılar tarafından kontrol edilen bölgeleri ele geçirdiği 2020'den bu yana kuzeybatı Suriye'deki en yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Suriye Silahlı Kuvvetleri, muhaliflerin yıllardır muhaliflerin kalesi olan bölgede çatışmaları azaltmayı amaçlayan 2019 tarihli anlaşmayı isyancıların ihlal ettiğini bildirdi.

Savaş gözlemcisi Gözlemevi, Çarşamba günü başlayan çatışmalarda her iki taraftan da düzinelerce savaşçının öldürüldüğünü söyledi. İsyancılar, hükümet güçlerini hazırlıksız yakalamış gibi görünen ilerlemelerinde 50'den fazla köyün kontrolünü ele geçirdi.

Suriye hükümetini destekleyen İran bağlantılı bir ittifakın öncü grubu olan Hizbullah, Eylül ayından bu yana tırmanan İsrail ile bir savaşa kilitlendi. Suriye muhalif gruplarının saldırılarını duyurduğu gün olan Çarşamba günü ateşkes ilan edildi. İsrail de son 70 günde Hizbullah'a ve Suriye'ye yönelik saldırılarını tırmandırdı.

Gözlemevi Başkanı Rami Abdurrahman, "Hükümetin şehri kontrol etmesindeki ana güç Hizbullah'tı" dedi.

İsyancılar Cuma günü daha önce savaşçıların Halep şehrinin batı eteklerinden yaklaşık 4 kilometre (2,5 mil) uzaklıktaki Bilimsel Araştırma Merkezi mahallesinin kontrolünü ele geçirdiğini bildirdi. Hükümete bağlı medya, isyancıların onu ele geçirdiğini reddetti.

Associated Press iddiaları henüz doğrulayamadı.

İsyancılar, hükümet güçleriyle çatışmalarının ilk aşamalarında daha önce sahip olmadıkları yeni bir silah olan drone'ları ilerlemelerinde kullandıklarını gösteren videoları çevrimiçi olarak yayınladılar. Drone'ların savaş alanında ne ölçüde kullanıldığı belli değildi.

Türkiye'nin Anadolu Ajansı, İdlib'den bildirerek, isyancıların cuma günü sabah saatlerinde Halep şehrinin güneydoğusundaki bir askeri hava üssüne drone'larla saldırdığını ve bir helikopteri imha ettiğini söyledi. Muhalif grupların ilerlemeleri sırasında hükümet güçlerine ait ağır silahlar, depolar ve askeri araçları ele geçirdiğini söyledi.

Yardım grupları, çatışmaların binlerce aileyi yerinden ettiğini ve bazı hizmetlerin askıya alınmasına neden olduğunu söyledi. Muhalif savaşçılar, saldırılarının son haftalarda hükümet bombardımanından kaçmak zorunda kalan binlerce yerinden edilmiş kişinin geri dönmesine olanak sağlayacağını söyledi.

2016'daki Halep savaşı, 2011'de Beşşar Esad yönetimine karşı başlayan protestoların tam kapsamlı bir savaşa dönüşmesinden bu yana Suriye hükümet güçleri ile muhalif savaşçılar arasındaki savaşta bir dönüm noktası oldu.

Rusya, İran ve müttefikleri, o yıl Suriye hükümet güçlerinin haftalarca süren zorlu bir askeri harekat ve kuşatmanın ardından Halep'in tamamının kontrolünü geri almasına yardımcı olmuştu.

Türkiye, bir dizi muhalif gücün ana destekçisi olmuştur ve birlikleri kuzeybatı Suriye'nin bazı bölgelerinde askeri varlık kurmuştur. Ayrı olarak ve büyük ölçüde Suriye'nin doğusunda, Amerika Birleşik Devletleri, IŞİD militanlarıyla savaşan Suriye Kürt güçlerini desteklemiştir.

__________

Associated Press yazarları Suzan Fraser Ankara, Türkiye'den ve Albert Aji ise Suriye, Şam'dan bu habere katkıda bulundu.

 

Sarah El Deeb, The Associated Press

Bu haber 969 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye'den Suudi Arabistan'daki saldırıya kınama
Gündem

Türkiye'den Suudi Arabistan'daki saldırıya kınama

Dışişleri Bakanlığı, Irak üzerinden Suudi Arabistan'a yapılan İHA saldırılarını en güçlü şekilde kınadı. Irak hükümetinin sorumluları bulmak için başlattığı soruşturmadan memnuniyet duyulduğunu açıkladı.

Habervitrini13031 Görüntüleme
MHP’den 'Terörsüz Türkiye' modeli için dikkat çeken sözler
Gündem

MHP’den 'Terörsüz Türkiye' modeli için dikkat çeken sözler

MHP İstanbul İl Başkanlığının Şile’de düzenlediği istişare kampında "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin mesajlar verildi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Türkiye’nin kendi şartlarına göre oluşturduğu "Terörsüz Türkiye" modelinin başka ülkelerdeki örneklerden farklı olduğunu belirterek, modelin önümüzdeki yıllarda çatışmalı ortamların çözümünde örnek gösterileceğini ve üniversitelerde ders olarak anlatılabileceğini söyledi.

Habervitrini13788 Görüntüleme
Marmara'da deprem dengesi değişiyor mu? Uzmandan açıklama
Gündem

Marmara'da deprem dengesi değişiyor mu? Uzmandan açıklama

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Anadolu levhasının batıya doğru hareketi ve Marmara'nın derin kesimlerindeki fay hareketliliğine ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Bektaş, derinlerdeki sürünmenin faydaki sürtünmeyi azaltabileceğini belirterek, bunun beklenenden daha küçük bir depremle sonuçlanabileceğini ifade etti.

Habervitrini13001 Görüntüleme
ABD'nin GKRY kararına Türkiye'den sert tepki!
Gündem

ABD'nin GKRY kararına Türkiye'den sert tepki!

ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırma kararını 30 Eylül 2027'ye kadar uzatmasına Türkiye'den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, kararın Ada'daki taraflar arasındaki güveni daha da zedeleyebileceği uyarısında bulunurken, Kıbrıs Türk halkının hak ve güvenliğinin korunmaya devam edeceğini bildirdi.

Habervitrini10501 Görüntüleme