Hürmüz Boğazı'nda Tansiyon: İran, ABD'yi Gerekçe Göstererek Boğaz'ı Kapattı

1 dk okuma
Hürmüz Boğazı'nda Tansiyon: İran, ABD'yi Gerekçe Göstererek Boğaz'ı Kapattı

Hızlı Özet

İran, ABD'nin imzalanan mutabakata riayet etmediğini ve İsrail'in Lübnan'daki saldırılarını sürdürdüğünü gerekçe göstererek Hürmüz Boğazı'nı gemi geçişlerine kapattığını duyurdu. Bu karar, ABD Başkanı Trump'ın İran'a yönelik sert ifadeleri ve diplomatik müzakere hazırlıklarının sürdüğü bir dönemde geldi.

İran'dan Stratejik Boğaz Hamlesi

Hatemul Enbiya Merkez Karargahı tarafından yapılan bir duyuru ile Hürmüz Boğazı'nın gemi trafiğine yeniden kapatıldığı kamuoyuna ilan edildi. Kararın gerekçesi olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nin imzalanan mutabakat zaptının uygulanmasına dair yükümlülüklerini alenen ihlal etmesi gösterildi.

Açıklamada, kararın alınmasındaki diğer etkenler arasında İsrail’in Lübnan’ın güneyine yönelik saldırılarına devam ederek ateşkesi sürekli olarak bozması ve bölgeden çekilme taahhüdünü yerine getirmemesi sıralandı. İran, ABD'nin anlaşmalara uymamasına karşılık bu adımı attığını belirtti.

Bu tedbirin, ABD'nin yükümlülüklerini yerine getirmemesine karşı atılan ilk adım olduğu vurgulanırken, geleceğe yönelik bir uyarı da yapıldı.

"Saldırganlık devam ederse, düşmanı yükümlülüklerine uymaya zorlamak için daha ileri adımlar planlanacak ve atılacaktır."

Diplomatik Trafik ve Gerilimi Tırmandıran Açıklamalar

İran'ın bu hamlesi, ABD kanadından gelen açıklamaların hemen ardından geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Fransa'da bir mutabakat zaptı imzaladığı İran hakkında gerilimi artıracak nitelikte bir beyanatta bulunarak, "47 yıl boyunca cezasız kaldı" şeklinde konuştu. Buna karşın, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ise "görüşmeler iyi gidiyor" değerlendirmesini yapmıştı.

Bu gelişmeler yaşanırken, diplomatik kanalların açık tutulması için de çabaların sürdüğü kaydedildi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un, İran ile gerçekleştirilmesi planlanan ilk tur müzakereler için İsviçre’ye hareket ettiği bilgisi paylaşıldı.

Bu haber 10795 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Trump İran'a saldırdı: "Onların işi bitti ve 10 sent bile alamayacaklar!"
Gündem

Trump İran'a saldırdı: "Onların işi bitti ve 10 sent bile alamayacaklar!"

Trump, tıkanan müzakerelerle ilgili olarak sosyal medyada şunları yazdı: "Biz bu müzakerelere çaresizlikten girmedik, İran girdi. Onlar bitti!" Yönetiminin planlandığı gibi 60 günlük süreyi sürdüreceğini vurgulayan Trump, İran'ın her türlü mali talebine kapıyı kapatarak, "Onlara hiçbir para verilmeyecek, 10 sent bile!" dedi.

Habervitrini11604 Görüntüleme
Erbakan'ın oğlu ititfak yapacağı partiyi duyurdu
Gündem

Erbakan'ın oğlu ititfak yapacağı partiyi duyurdu

Erbakan, “İstanbul'umuzun 39 ilçesinde MKYK üyelerimizle, Genel Başkan Yardımcılarımızla, Milletvekillerimizle beraber hepimiz sahadayız ve milletimize sadece seçim zamanı değil, geçim zamanı da yanlarında olduğumuzu inşallah bu programımızla ifade etmiş olacağız” dedi.

Habervitrini13508 Görüntüleme
Türkiye Savunma Sanayisinde Tarihi Adım: NATO Ülkesine İlk Savaş Gemisi İhracatı Gerçekleşti
Gündem
#Recep Tayyip Erdoğan#Deniz Karakol Gemisi#İstanbul Tersanesi

Türkiye Savunma Sanayisinde Tarihi Adım: NATO Ülkesine İlk Savaş Gemisi İhracatı Gerçekleşti

İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda düzenlenen törenle, Cam Roman korveti Romanya Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilirken, TCG Koçhisar Açık Deniz Karakol Gemisi ise Türk Deniz Kuvvetleri envanterine dahil edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin tarihinde ilk kez bir NATO ve AB üyesi ülkeye savaş gemisi ihraç ettiğini belirterek, platformların yüzde 80'i aşan yerlilik oranıyla üretildiğini vurguladı.

Habervitrini10073 Görüntüleme
Kadıköy'e yapılacak cami projesinde ilk kazma vuruldu
Gündem

Kadıköy'e yapılacak cami projesinde ilk kazma vuruldu

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde Rıhtım Meydanı’nda yapılacak cami projesinde ilk inşaat çalışmaları başladı. Kentin simgelerinden biri olması beklenen caminin yapımına yönelik başlatılan çalışmalar havadan görüntülendi.

Habervitrini11696 Görüntüleme