İBB'de izin adaletsizliği

3 dk okuma
İBB'de izin adaletsizliği

Hızlı Özet

İBB’de bayram tatili için alınan idari izin kararı tartışmalara neden oldu. Memur ve kadrolu işçilere izin verilirken, KHK’lı çalışanlar kapsam dışında bırakıldı. İşçiler, eşitlik talebiyle karara tepki gösterdi.

İBB’de bayram tatili için alınan idari izin kararı tartışmalara neden oldu. Memur ve kadrolu işçilere izin verilirken, KHK’lı çalışanlar kapsam dışında bırakıldı. İşçiler, eşitlik talebiyle karara tepki gösterdi.

Ekrem İmamoğlu'nun görevden uzaklaştırılmasının ardından göreve gelen yeni İBB yönetiminin adaletsiz idari izin kararı tepkiyle karşılandı.

Yeni yönetim, belediyede çalışan memur ve kadrolu işçilere bayram dolayısıyla idari izin verirken KHK’lı işçileri ise kapsam dışında tuttu.

KHK’lı Büyükşehir işçileri bu adaletsiz uygulamaya tepki gösterdi. Belediye yönetiminin izin kararıyla iş barışının bozulduğunu belirten KHK’lı işçiler, çalışanlar arasında yapılan ayrımcılık ve adaletsizliğin giderilmesini talep etti.

KADROLU VE KHK’LI İŞÇİ ARASINDA AYRIMCILIK

Ramazan Bayramı tatili, Cumhurbaşkanlığı tarafından 2 Nisan Çarşamba ve sonraki iki günün idari izin kapsamına alınmasıyla 9 güne çıkarıldı. Ancak bu 9 günlük tatil tüm çalışanlar için eşit şekilde uygulanmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, belediyede çalışan memur ve kadrolu işçileri idari izinli sayarken KHK’lı işçileri kapsam dışında tuttu.

Kapsam dışında tutulan KHK’lı 60 bin işçi, İBB çalışanlarının yüzde 80’ini oluşturuyor.

 

 

Büyükşehir Belediyesi İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığının kurum yöneticileri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede personel bulundurması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarında vardiyası ve idari görevi olmayan çalışanların 2-4 Nisan tarihlerinde idari izinli sayılmalarına yönelik kararına istinaden 28 Mart’ta şu duyuruyu yayınladı:

“Kurumumuz, bağlı ve ilgili kuruluşlarında görevi/vardiyası olan personel ile şef ve üst görevde bulunan idareci personel, 2-4 Nisan 2025 tarihleri arasında görev başında bulunacaktır.”

KADROLULARA İZİN KHK'LILARA MESAİ

Ardından, belediye başkanlığı tarafından alınan karar ile kadrolu işçiler ve memurlar idari izinli sayılırken, KHK'lı personelin mesaiye devam edeceği, işe gelemeyenlerin ise yıllık izin kullanmış sayılacağı duyuruldu.

Belediye birim amirlerine gönderilen mesajda şu ifadelere yer verildi:

“Sayın müdürlerimiz, dünkü İK tarafından paylaşılan e-maile istinaden, 2-3-4 Nisan 2025 tarihleri için, ayrıca yine bu tarihlerde kadrolu işçiler ve memur arkadaşlar gerekli nöbet listesi dışındakiler idari izinli sayılacak olup bu tarihlerde göreve gelemeyen KHK’lı personellerin günleri yıllık izinden düşülecektir. Bu doğrultuda gerekli duyuru ve tebliğlerin yapılarak çalışma düzeninin oluşturulması başkanlığımızca önemle bildirilmiştir.”

İŞÇİLER ADALETSİZ UYGULAMAYA TEPKİ GÖSTERDİ

KHK’lı Büyükşehir işçileri, eşit olmayan bu uygulamaya tepki gösterdi. Kadrolu işçilerle aynı işi yaptıklarını belirten KHK'lı işçiler, tepkilerini şöyle dile getirdi:

"Kadrolu arkadaşlarla aramızda zaten ücret farkı varken, şimdi de idari izin konusunda ayrım yapılıyor. Bayramı herkes gibi kutlamak bizim de hakkımız. Birileri 9 gün izin yaparken biz neden mahrum bırakılıyoruz? Hani ‘her şey güzel olacak’tı. Kadrolu çalışanlar idari izinli sayılırken, bizlerin yıllık izninden gün düşülmesi adaletsizlik değil mi?

İzin uygulamasının, aynı işi yapan işçiler arasındaki çalışma koşullarındaki eşitsizliği daha da derinleştirdiğini belirten KHK’lı Büyükşehir işçileri, çalışanlara eşit haklar tanınmasını ve bu adaletsiz uygulamaya son verilmesini talep etti.

SEBEP KAYYUM KORKUSU MU?

Öte yandan KHK’lı işçilere bayram tatilinde İBB’ye kayyum atanma olasılığından dolayı idari izin verilmediği yönünde iddialar var. Bir kısım amirlerin, bayram tatili boyunca İBB’ye kayyum atanırsa işçilerle toplu tepki verilmesi amacıyla kimsenin İstanbul’dan ayrılmaması için böyle bir uygulamaya gidildiğini söyledikleri ifade ediliyor.

Bu haber 703 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Trump'ın saçına ne oldu? Yeni saçı şaşkına çevirdi
Gündem

Trump'ın saçına ne oldu? Yeni saçı şaşkına çevirdi

Trump, uzun zamandır saç stiliyle ilgili spekülasyonları , özellikle de 80 yaşındaki başkanın bir tür peruk takıp takmadığı konusundaki söylentileri ortadan kaldırmak zorunda kalmıştı ve yeni fotoğraflar bu söylenti değirmenini daha da alevlendiriyor.

Habervitrini14111 Görüntüleme
Böcek dosyası..İşe girmek için başvurdum, fiziki tacize uğradım
Gündem

Böcek dosyası..İşe girmek için başvurdum, fiziki tacize uğradım

Fuhuş soruşturmasında tutuklu eski Belediye Başkanı Muhittin Böcek dosyasında mağdur sayısı 5'e yükselirken; yeni ifadelerde mağdur kadınların tutuklu Gençlik Merkezi Sorumlusu Tuğçe Güney tarafından belediyede iş ve maddi yardım vaadiyle Böcek'in evine götürüldüğü söyledi.

Habervitrini9280 Görüntüleme
Fena yakalandı... ÖKÜZ Enginyurt'un çıktı
Gündem

Fena yakalandı... ÖKÜZ Enginyurt'un çıktı

Kürsülerde işçi haklarını savunmasıyla tanınan Cemal Enginyurt'un, rutin polis denetimi sırasında oğlunun telefonuyla apar topar mekana giderek duruma müdahil olduğu tanık ifadelerine yansırken; mekânın gizli ortağı olduğuna dair iddialar soruşturma dosyasına girdi.

Habervitrini10793 Görüntüleme
Miçotakis'ten Türkiye açıklaması: Bir dönüm noktasına yaklaşıyoruz
Gündem

Miçotakis'ten Türkiye açıklaması: Bir dönüm noktasına yaklaşıyoruz

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Türkiye ile ilişkilerden Ege ve Doğu Akdeniz'e, savunma harcamalarından yaklaşan seçimlere kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Ankara'ya mesaj veren Miçotakis, Yunanistan'ın savunma kapasitesini artırmayı sürdüreceğini söylerken 2030 yılına kadar Rafale, Belharra ve F-35'leri kapsayan savunma planının tamamlanacağını açıkladı.

Habervitrini11887 Görüntüleme