İçişleri Bakanlığı'ndan restoran, kafe ve parklarla ilgili genelge

3 dk okuma
İçişleri Bakanlığı'ndan restoran, kafe ve parklarla ilgili genelge

Hızlı Özet

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 'Lokanta, restoran kafe vb. İşyerleri, park, piknik, alanları, mesire yerleri'' hakkında genelge gönderdi.






İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 'Lokanta, restoran kafe vb. İşyerleri, park, piknik, alanları, mesire yerleri'' hakkında genelge gönderdi.



İçişleri Bakanlığı genelgesiyle park, bahçe, piknik alanları, mesire yerleri, plajlar 1 Haziran'dan itibaren kullanılabilecek.



Bakanlık, "lokanta, restoran kafe gibi işyerleri, park, piknik, alanları, mesire yerleri ve giyim pazarları" hakkında 81 il valiliğine genelge gönderdi. Genelgede, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda, salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, izolasyonu temin etme, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alındığı belirtildi.



Genelgede, gelinen aşamada virüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi yönünde kaydedilen olumlu gelişmeler doğrultusunda kontrollü normalleşme sürecine geçildiği ifade edildi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 28 Mayıs'ta toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda daha önce genelgelerle getirilen yasaklama/kısıtlamaların bazılarının kaldırılması konularının değerlendirildiği bildirildi.



Kararlar



Genelgede, yapılan değerlendirme sonucunda, 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak kararlar şöyle sıralandı:



- Faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan/kısıtlanan lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokalleri (iskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışları ile doğrudan temasa neden olacak şekilde dans ve oyun amacıyla yapılan canlı müzik faaliyetleri hariç olmak üzere) 1 Haziran 2020 Pazartesi günü itibarıyla belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Kendi müşterilerine hizmet veren turizm tesislerinin bünyesindeki işletmeler saat sınırlamasına tabi olmayacak.



- Faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan yüzme havuzu, kaplıca, hamam, sauna, SPA merkezleri gibi işletmeler, 1 Haziran 2020 Pazartesi günü itibarıyla belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00'ye kadar, spor merkezleri ve tesisleri 24.00'e kadar hizmet vermeye başlayacak.



- Kısıtlanan halka açık alan olan park ve bahçe ile rekreasyon ve piknik alanları, mesire ve ören yerleri ile sahil bantlarında (plajlar) piknik, spor, yürüyüş, gezi, balık tutma faaliyetlerine (yerleşim yeri içi park/bahçelerde mangal yapmak hariç olmak üzere) belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyularak 1 Haziran 2020'den itibaren başlanacak.



- Geçici süreliğine faaliyetleri durdurulan giyim pazarları (sosyete pazarı) olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgahlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta gibi zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarlarda belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyularak yine 1 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren faaliyetlere başlaması kararlaştırıldı.



Bu tarihten itibaren belirtilen faaliyet konularında hizmetlere başlanabilmesi için valilik ve kaymakamlıklarca İl İdaresi ile Umumi Hıfzıssıhha kanunlarının ilgili maddeleri uyarınca gerekli kararların alınacağı bildirildi.



Pandeminin yayılmaması ve kontrol altında tutulması için Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunca her bir faaliyet alanı için belirlenen işletme/faaliyet kuralları ve ilgili bakanlık ve kurumlarca yapılan veya yapılabilecek yeni/ilave düzenlemeler göz önünde tutularak anılan faaliyetler için usul ve esasların belirlenerek gerekli Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlarının alınmasının, bahse konu faaliyetler için belirlenen kuralların ilgili işletmeci/esnafa tebliğ edileceği belirtildi.



Genelgede, belirtilen tedbirlere ve kurallara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacağı ifade edildi. Konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun ilgili maddesi kapsamında gerekli adli işlemin başlatılacağı kaydedildi



 




Bu haber 358 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

1877'den beri görülmeyen 'Mega El Nino' geliyor!
Gündem

1877'den beri görülmeyen 'Mega El Nino' geliyor!

Türkiye'de 2026'nın ilk 6 ayında yağış rekoru kırıldığını belirten TÜBA üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, 2027 yılı için dikkat çeken 'Mega El Nino' beklentisini dile getirdi. Yaşar, ekim ayının ikinci yarısından itibaren yağışların artacağını öne sürerken, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılın büyük bölümünde su sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.

Habervitrini14407 Görüntüleme
Bu malesef Türkiye'nin yeni Stockholm büyükelçisi
Gündem

Bu malesef Türkiye'nin yeni Stockholm büyükelçisi

Sundu sunmasına ama hangi millete ait olduğu malum bir kıyafetle Türkiye'yi temsil etmesi rezaletten öte bir diplomatik skandaldı.

Habervitrini9845 Görüntüleme
Ege depremi Osman Bektaş ve Naci Görür ‘Marmara’ sinyalini verdi
Gündem

Ege depremi Osman Bektaş ve Naci Görür ‘Marmara’ sinyalini verdi

Ege Denizi’nde meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Osman Bektaş ve Prof. Dr. Naci Görür’den açıklamalar peş peşe geldi. Bektaş “KAF batıya doğru tek bir çizgi değil, genişleyen bir deformasyon sistemidir. Büyük depremlerin oluşması uzun zaman alabilir” yorumunu yaparken, Görür ise “Kuzey kol hem Marmara’da hem Yunanistan’da geriliyor” dedi. İki isim de gerilmenin tek yönlü değil geniş bir bölgede etkili olduğunun sinyalini verdi.

Habervitrini12943 Görüntüleme
Türk savaş uçakları ingilizleri hayran kaldı!
Gündem

Türk savaş uçakları ingilizleri hayran kaldı!

NATO, hava savunma stratejisinde kapsamlı bir dönüşüme hazırlanırken Türkiye'nin İttifak içindeki rolü İngiliz basınının gündemine geldi. Romanya üzerinde gerçekleştirilen çok uluslu tatbikatta Türk F-16'ları savaş uçağı gücüne katkı sağlarken, Türkiye'nin KC-135 Stratotanker uçağı da hava operasyonlarının destek unsurları arasında yer aldı.

Habervitrini12473 Görüntüleme