İran, barış anlaşmasının revize edilmiş şartlarını ABD'ye iletti.. ABD'nin 5 şartına 5 karşı şart

3 dk okuma
İran, barış anlaşmasının revize edilmiş şartlarını ABD'ye iletti.. ABD'nin 5 şartına 5 karşı şart

Hızlı Özet

Şubat ayında ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarından bu yana bölgesel gerilimler tırmandı. Tahran, İsrail'i ve Körfez'deki ABD müttefiklerini hedef alan saldırılarla ve Hürmüz Boğazı'nı kapatarak karşılık verdi.

ABD, İran anlaşması için 5 şart belirledi:

İran'ın yarı resmi Fars haber ajansının Pazar günü bildirdiğine göre, Amerika Birleşik Devletleri Tahran ile anlaşmaya varmak için beş temel koşul belirledi; bunlar arasında "İran'ın nükleer tesislerinden yalnızca birinin faaliyette kalmasına izin verilmesi" de yer alıyor.

Rapora göre, Washington'ın diğer dört şartı arasında herhangi bir tazminat veya zarar ödemeyi reddetmek, 400 kilogram İran uranyumunun Amerika Birleşik Devletleri'ne transferini talep etmek, İran'ın dondurulmuş varlıklarının %25'inin bile serbest bırakılmasını engellemek ve savaşın tüm cephelerde durdurulmasını müzakerelerin sonucuna bağlamak yer alıyor.

İran'ın ise temel şartları arasında Lübnan da dahil olmak üzere tüm cephelerdeki savaşın sona erdirilmesi, yaptırımların kaldırılması, dondurulmuş İran varlıklarının serbest bırakılması, savaş zararlarının tazmin edilmesi ve "Hürmüz Boğazı üzerindeki İran egemenliğinin tanınması" yer alıyor.

Şubat ayında ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarından bu yana bölgesel gerilimler tırmandı. Tahran, İsrail'i ve Körfez'deki ABD müttefiklerini hedef alan saldırılarla ve Hürmüz Boğazı'nı kapatarak karşılık verdi.

Pakistan'ın arabuluculuğuyla 8 Nisan'da ateşkes yürürlüğe girdi, ancak İslamabad'daki görüşmeler kalıcı bir anlaşmayla sonuçlanmadı. ABD Başkanı Donald Trump daha sonra ateşkesi süresiz olarak uzattı.

Fars haber ajansının bildirdiğine göre, Washington'un şartları arasında 'İran'ın nükleer tesislerinden yalnızca birinin faaliyette kalmasına izin verilmesi' ve tüm cephelerdeki savaşın durdurulmasının müzakerelerin sonucuna bağlı olması yer alıyor.

İran hükümeti Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Pakistanlı arabulucular vasıtasıyla ABD ile yürütülen dolaylı diplomasinin "sürekli bir süreç" olduğunu ve iki tarafın olası bir barış anlaşmasının şartları üzerinde pazarlık yaparken son pozisyonlarını Washington'a ilettiğini söyledi.

Başkan Trump Pazar günü, Tahran'ın Hürmüz Boğazı'nı yeniden açacak ve 80. gününe giren savaşı sona erdirecek bir anlaşmayı kabul etmesi için "zamanın daraldığı" uyarısında bulundu. 

Trump, İran liderlerinin barış anlaşması konusunda "hızlı bir şekilde harekete geçmemeleri" halinde "onlardan hiçbir şey kalmayacağı" uyarısında bulundu. 

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bakai Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Görüşmeler ve müzakereler aralıklı değil, sürekli bir süreçtir" dedi.

Geçen hafta Bay Trump kamuoyuna Tahran'ın son teklifinin reddedildiğini söylerken, Baqaei ise Tahran'ın "Pakistanlı arabulucudan kendi bakış açılarından bir dizi düzeltici not ve gözlem aldığını... bunların geçtiğimiz günlerde gözden geçirildiğini" ve hafta sonu da "bizim pozisyonlarımızın da Amerikan tarafına iletildiğini" belirtti.

Baqaei, Tahran'ın bakış açısından görüşmelerin "savaşı sona erdirmeye" odaklandığını ve İran'ın "nükleer zenginleştirme hakkının" ülkenin uluslararası nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasının bir imzacısı olması nedeniyle kabul edildiğini vurguladı .

"Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması kapsamındaki haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi vurguladık," dedi. "Bu aşamada nükleer konulara ilişkin herhangi bir ayrıntıyı görüşmedik. Bu aşamada tüm odak noktamız savaşı sona erdirmek olacak."

TOPSHOT-İRAN-ABD-İSRAİL-SAVAŞI

İran silahlı kuvvetleri mensubu, ABD-İsrail savaşının devam ettiği bir dönemde, 17 Mayıs 2026'da Tahran'ın merkez iş bölgesindeki Hafte Tir Meydanı'nda kurulan bir stantta sivillere saldırı tüfeği kullanmayı öğretiyor.AFP aracılığıyla Getty

Reuters haber ajansı da Pazartesi günü Pakistanlı bir kaynağa dayanarak, İran'ın revize edilmiş bir teklifinin ABD temsilcileriyle paylaşıldığını bildirdi.

Kaynak, Reuters'e verdiği demeçte, "Fazla zamanımız yok," diyerek savaşın her iki tarafının da "sürekli hedeflerini değiştirdiğini" belirtti.

Bu haber 12437 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Amerika'daki Yahudi senatörlere küfür ve ölüm tehditleri yağıyor
Gündem

Amerika'daki Yahudi senatörlere küfür ve ölüm tehditleri yağıyor

Genel tablo şu: Örtülü imalar ve gizli mesajlar dönemi geride kaldı. Axios'a konuşan yirmi dört Kongre üyesi ve aday, nefretin doğrudan, açık ve şok edici derecede sıradan olduğunu söyledi.

Habervitrini14767 Görüntüleme
Özgür Özel İmamoğlu'nu taça attı.. Yeni aday bakalım
Gündem

Özgür Özel İmamoğlu'nu taça attı.. Yeni aday bakalım

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Balıkesir'de gerçekleştirdiği mitingde, Ekrem İmamoğlu'nun serbest bırakılmama olasılığına değinerek partisinin alternatif adayları olduğunu belirtti. Özel, ayrıca İBB davasındaki bazı sanıkların ifadelerini değiştirdiğini ve baskı gördüklerini iddia etti.

Habervitrini10833 Görüntüleme
İBB İştirakine Yönelik Yolsuzluk Operasyonu: 6 İlde 57 Gözaltı
Gündem

İBB İştirakine Yönelik Yolsuzluk Operasyonu: 6 İlde 57 Gözaltı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Boğaziçi Tesis Yönetim Hizmetleri A.Ş.'ye yönelik yürütülen soruşturmada, ihalelere fesat karıştırıldığı tespit edildi. İstanbul merkezli altı ilde düzenlenen operasyonlar neticesinde 57 şüpheli gözaltına alındı.

Habervitrini13172 Görüntüleme
CHP'deki 6. katındaki rüşvetin sırrı çözüldü..
Gündem

CHP'deki 6. katındaki rüşvetin sırrı çözüldü..

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için talep edildiği iddia edilen 1 milyon euroluk rüşveti CHP Genel Merkezi'nde teslim alan şahsın kimliği, Muhittin Böcek'in oğlu Gökhan Böcek tarafından saptandı. Şüphelinin Veli Ağbaba'nın akrabası Emre Caner olduğu ortaya çıktı.

Habervitrini9314 Görüntüleme