İran'ın İsrail'in kuzeyine füze fırlatmasının ardından sirenler çalıyor; bu olay İsrail Hava Kuvvetleri'nin Beyrut saldırılarından sonra gerçekleşti.
Lübnan'da hafta sonu iki IDF askeri öldü, dört asker yaralandı • ABD, Hürmüz'de İran'a ait insansız hava araçlarını düşürdü • Pentagon'un İsrail'in casusluk tehdit seviyesini 'kritik' seviyeye yükselttiği bildirildi
İran'ın ateşkesi ihlal etmesinin ardından İsrail'in kuzeye füze yağdırmasına 'güçlü' bir şekilde karşılık vereceği açıklandı.
'Post' gazetesine konuşan kaynaklara göre İsrail karşılık verecek, ancak İsrailli yetkililer ne zaman ve ne kadar karşılık verileceğine henüz karar vermedi. Bununla birlikte, İran'ın ateşkes ihlaline İsrail'den önemli bir karşılık bekleniyor.
İran ve Hizbullah ile savaş sırasında ve İsrail'e yönelik devam eden füze saldırıları esnasında, 16 Mart 2026'da kuzey İsrail'de görüldüğü üzere, Lübnan'dan fırlatılan balistik füzelere karşı füze savunma sistemleri tarafından önleme füzeleri ateşleniyor.
Pazar akşamı İran'dan fırlatılan bir füzenin tespit edilmesinin ardından İsrail'in kuzeyinde sirenler çalmaya başladı.
Hava Kuvvetleri şu ana kadar tüm füzeleri başarıyla etkisiz hale getirdi. Önümüzdeki saatlerde ek füze dalgalarının gelmesi bekleniyor. Şu an itibariyle herhangi bir can kaybı açıklanmadı.
Sığınaklarda bulunan vatandaşlar şu anda ayrılabilirler, ancak tetikte olmaları ve sığınakların yakınında bulunmaları tavsiye edilir.
Reklamcılık
Pazar günü erken saatlerde İran, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Beyrut'a düzenlediği saldırılara karşılık olarak aynı şeyi yapma tehdidinde bulundu . IDF bu saldırıları, Hizbullah'ın ayın ilk gününden itibaren ABD'nin ilan ettiği ateşkesi hiçe saymasına karşılık olarak gerçekleştirmişti.
Jerusalem Post'a konuşan kaynaklara göre İsrail karşılık verecek . İsrailli yetkililer henüz ne zaman ve ne kadar karşılık verileceğine karar vermedi. Ancak İran'ın ateşkes ihlaline İsrail'den önemli bir karşılık bekleniyor.
İran'ın başkenti Tahran'daki İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Müzesi'nde İran füzeleri sergileniyor. (Fotoğraf: MAJID ASGARIPOUR/WANA/REUTERS)
ABD Başkanı Donald Trump , İran'ı müzakere masasına geri dönmeye çağırdı.
Trump, Fox News'e verdiği demeçte, "İran'a önerim şu: Füzelerinizi fırlattınız, bu yeterli. Masaya geri dönün ve bir anlaşma yapın" dedi.
İsrail, İran'ın ateşkes ihlaline karşılık verecek.
Ancak, İslam Cumhuriyeti'nin ateşlediği az sayıdaki füze tek hamlesi olursa, sadece kuzeye yönelik olursa ve can kaybı yaşanmazsa, bu İsrail'in yanıtını etkileyebilir.
Yaklaşan hava saldırıları nedeniyle İsrail genelinde okullar önceden tatil edildi.
İsrailli yetkililer tepki gösterdi.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, ilk dalganın gönderilmesinden kısa bir süre sonra İran rejimi ve Lübnan bayraklarının yer aldığı bir fotoğraf paylaştı.
Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir bu gelişmeyi sevinçle karşıladı ve sosyal medyada "Bu gece Tahran yanmalı!" diye paylaşımda bulundu.
Daha önce İran Devrim Muhafızları Pazar günü yaptığı açıklamada, "İsrail ordusu Lübnan'daki saldırılarını durdurmalıdır" demiş ve İsrail'in saldırıları genişletmesi veya İran'ın önlemlerine karşılık vermesi durumunda "ezici ve acı verici darbelerle karşılaşacağını" eklemişti.
İran'ın Beyrut'un güney banliyölerine yönelik bombalı saldırıya karşılık olarak İsrail'e düzenlediği saldırıyla ilgili olarak Hatem el-Enbiya genel merkezinden yapılan açıklama.
İran'ın Hatem el-Enbiya karargahının komutanı, Pazar akşamı, Beyrut'un güney banliyölerinin bombalanmasına karşılık olarak İran'ın İsrail'e karşı başlattığı saldırıyla ilgili bir açıklama yayınladı.
Hatem el-Enbiya karargâhının komutanı şunları söyledi: "Siyonist saldırgan oluşum, ateşkesi defalarca ihlal ederek, suçlu Amerika'nın desteği ve uluslararası örgütlerin sessizliğiyle ezilen Lübnan halkına karşı kötülüklerini artırıyor ve fosfor bombaları da dahil olmak üzere yasaklanmış silahlar kullanarak savaş suçları işliyor."
Şunları da ekledi: “İran İslam Cumhuriyeti'nin daha önceki uyarılarına rağmen, çocuk katili Siyonist oluşum Beyrut'un banliyölerini hedef alarak tüm kırmızı çizgileri aştı ve Güney Lübnan'daki saldırılarını yoğunlaştırdı. Suçun Beyrut banliyölerine yayılması durumunda işgal altındaki topraklardaki hedeflere saldıracağımız konusunda daha önce uyarıda bulunmuştuk.”




