İran : Teklifimiz kabul olmadı ise savaşırız

2 dk okuma
İran : Teklifimiz kabul olmadı ise savaşırız

Hızlı Özet

İran Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın Pazar günü reddettiği son barış teklifine cevaben, bölgedeki savaşa son verilmesi ve yurtdışındaki dondurulmuş İran varlıklarının serbest bırakılması çağrısında bulunduğunu belirtti.

İran savaşmaya devam edeceğini söylüyor, Trump barış teklifini "kabul edilemez" diyerek reddederken petrol fiyatları yükseliyor.

İran savaşı hakkında bugün bilmeniz gerekenler:

İran hükümeti, ABD'nin son barış teklifine verdiği yanıtta yalnızca ülkenin "meşru haklarını" talep ettiğini ve hiçbir "taviz" istemediğini ısrarla belirtiyor. Başkan Trump ise İran'ın cevabını "tamamen kabul edilemez " olarak nitelendirdi.

Pazartesi günü, Trump'ın İran'ın karşı teklifini reddetmesinin ardından petrol fiyatları yeniden yükseldi ve uluslararası gösterge Brent petrolü erken işlemlerde varil başına 100 doları aştı.

Trump'ın, bu hafta Pekin'e yapacağı ziyarette İran'ı maliyetli savaşı sona erdirmek için bir anlaşma yapmaya zorlaması konusunda Çin'i teşvik etmesi bekleniyor. Ziyaret sırasında Başkan Xi Jinping ile de görüşecek.

İran, ABD'nin barış teklifine karşılık herhangi bir taviz talep etmediğini söylüyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın Pazar günü reddettiği son barış teklifine cevaben, bölgedeki savaşa son verilmesi ve yurtdışındaki dondurulmuş İran varlıklarının serbest bırakılması çağrısında bulunduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bakai, Pazartesi günü haftalık basın toplantısında, "Biz hiçbir taviz talep etmedik. Tek talebimiz İran'ın meşru haklarıydı" dedi.

Tahran'ın talepleri arasında "bölgedeki savaşın sona ermesi", ABD'nin İran limanlarına ve gemilerine uyguladığı deniz ablukasının kaldırılması ve "yıllardır haksız yere yabancı bankalarda tutulan İran halkına ait varlıkların serbest bırakılması" yer aldığını söyledi.

Pazar günü Bay Trump, İran'ın yanıtını "kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirerek reddetti.

Baqaei Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Önceliğimiz acil olan konular. Acil olan, Lübnan'daki savaş da dahil olmak üzere, savaşın her biçimine son vermektir" dedi. 

Baqaei, İran'ın ayrıca "Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nda güvenli denizciliğin sağlanmasını" ve "ABD'nin ticari gemilere karşı yasadışı eylemlerini ve denizcilik müdahalelerini durdurmayı" da istediğini söyledi.

İran'ın yaklaşımının, "tarihinde en az iki kez savaşa yol açtığı görülen konuları tartışmak yerine, acil sorunlara öncelik verip bunları çözmeye odaklanmak açısından son derece sorumlu ve makul" olduğunu söyledi.

Trump yönetimi şu ana kadar, herhangi bir barış anlaşmasının İran'ın nükleer zenginleştirme programını tamamen sona erdirmese bile ciddi şekilde kısıtlama taahhüdünü içermesi gerektiğinde ısrar etti.

CBS/AFP

Bu haber 12867 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erdoğan: "AK Parti Türkiye kitabıdır, herkese bir sayfa var"
Gündem

Erdoğan: "AK Parti Türkiye kitabıdır, herkese bir sayfa var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sapanca’daki AK Parti toplantısında Türkiye’nin birlik ve beraberlik içinde yoluna devam ettiğini vurguladı. 86 milyon vatandaşın bu devletin eşit sahibi olduğunu belirten Erdoğan, ötekileştirme ve ayrıştırma söylemlerine karşı çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan “AK Parti bir Türkiye kitabıdır. Burada herkese bir sayfa var. Burada herkesin hikayesine yer var" ifadelerini kullandı.

Habervitrini10020 Görüntüleme
İran’dan drone saldırısı: Ateşkes bitti mi?
Gündem

İran’dan drone saldırısı: Ateşkes bitti mi?

İran, ABD’nin dün gerçekleştirdiği hava operasyonlarına misilleme olarak Körfez’deki Amerikan hedeflerini vurduğunu açıklarken,ABD Donanması’nın 5. Filosu’na ev sahipliği yapan Bahreyn, doğrudan kendi topraklarına yönelik İran kamikaze insansız hava aracı (İHA) saldırısı düzenlendiğini duyurdu.

Habervitrini11461 Görüntüleme
Ege Denizi'nde korkutan deprem
Gündem

Ege Denizi'nde korkutan deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Ege Denizi olan 3,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Habervitrini12809 Görüntüleme
 86 milletvekili ve yaklaşık 74 il başkanı partimize katılacak
Gündem
#bedri yalcin#ozgur-ozel#kulis

86 milletvekili ve yaklaşık 74 il başkanı partimize katılacak

Anadolu Birliği Partisi (ABP) Genel Başkanı Bedri Yalçın, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) 86 milletvekili ile yaklaşık 74 il başkanının kendi partilerine geçeceğini öne sürdü. Yalçın, bu katılım sürecinde herhangi bir para veya makam pazarlığı yapıldığına yönelik söylentileri kesin bir dille yalanlarken, Mansur Yavaş ile ilgili ortaya atılan iddiaların da gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Habervitrini14422 Görüntüleme