İdam Kararları ve Suçlamalar
Rojhılat’ın Nexede (Sulduz) kentinden olan Ramin Zele ile 29 yaşındaki yine Nexedeli Kerim Marufpur, "Kürdistan Demokrat Partisi - İran’a (KDP-İ) üyelik" ve devlete karşı silahlı başkaldırı olarak nitelendirilen "baği" suçlamalarıyla idama mahkum edilmişti. Her iki mahkum hakkındaki ölüm cezası kararı, Mahabad Devrim Mahkemesi 1’inci Şubesi tarafından verilmişti.
İnsan hakları örgütlerinin verilerine göre, idam kararı Zele'ye 6 Aralık 2025 tarihinde resmi olarak bildirilmişti. Aynı suçlamalarla yargılanan Marufpur ise 23 Mart 2021 tarihinde Serdeşt kentinde İran güçlerince yakalanmış ve cezası yine 6 Aralık 2025'te kesinleşerek kendisine tebliğ edilmişti.
Resmi Ajans İnfazları Doğruladı
İran Yargı Erki'ne bağlı faaliyet gösteren Mizan Haber Ajansı, 21 Mayıs Perşembe günü Ramin Zele ve Kerim Marufpur isimli iki Kürt mahkumun cezalarının infaz edildiğini kamuoyuna bildirdi. Ajansın haberinde, şahısların "ayrılıkçı gruplara" (Rojhılat partileri) mensup olma suçu sebebiyle idam edildikleri ifade edildi.
Mizan ajansı tarafından infaza ilişkin yapılan açıklamada, "Yargıtay tarafından hukuki süreçlerin tamamlanmasının ardından Ramin Zele ve Kerim Marufpur hakkındaki idam cezası uygulanmıştır" denildi.
Cezaların Perşembe sabahı yerine getirildiği kaydedilirken, infazın hangi cezaevinde gerçekleştirildiğine ilişkin herhangi bir detay paylaşılmadı.
Öte yandan, İran'da uygulanan idam cezalarının sayısında bir artış gözlemlenmektedir. Kayıtlara göre Mart ayının başından bu yana ülkede en az 27 kişi, "İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı silahlı mücadele, ulusal güvenliği bozma, İsrail ve ABD ile işbirliği yapma" gibi suçlamalar gerekçe gösterilerek darağacına gönderildi.




