İran'la savaş sırasında 42 ABD uçağı kayboldu veya hasar gördü.

3 dk okuma
İran'la savaş sırasında 42 ABD uçağı kayboldu veya hasar gördü.

Hızlı Özet

Daily Mail'in haberine göre, bir kongre raporunda İran savaşında 42 ABD uçağının kaybedildiği veya hasar gördüğü, bunların arasında "dost ateşi" sonucu imha edilen 300 milyon dolarlık üç savaş uçağının da bulunduğu belirtildi.

Daily Mail, Trump'ın "savaş felaketini" ortaya koyuyor:

Daily Mail'in haberine göre, bir kongre raporunda İran savaşında 42 ABD uçağının kaybedildiği veya hasar gördüğü, bunların arasında "dost ateşi" sonucu imha edilen 300 milyon dolarlık üç savaş uçağının da bulunduğu belirtildi.5 Nisan 2026'da İran'da düşürülen bir uçağın enkazı ve kalıntılarına ait görüntü. / Gettyimages.ru

İngiliz gazetesi "Daily Mail"e göre, Kongre Araştırma Servisi tarafından sunulan raporda, 28 Şubat'ta savaşın başlamasından bu yana, her biri yaklaşık 30 milyon dolar değerinde olan 24 adet MQ-9 Reaper insansız hava aracı da dahil olmak üzere toplam 32 uçağın imha edildiği belirtildi.

Bu kayıplar arasında dört adet F-15E Strike Eagle savaş uçağı da bulunuyor; bunlardan üçü 1 Mart'ta Kuveyt hava savunması tarafından yanlışlıkla dost ateşi sonucu düşürüldü. Dördüncüsü ise 3 Nisan'da İran güçleri tarafından düşürüldü ve bu durum, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Amerikan tarihinin en cesur operasyonu" olarak adlandırdığı, pilot ve silah sistemleri subayını kurtarma operasyonunu tetikledi.

Rapora göre, İran'da bir kurtarma görevi sırasında kalkış yapamayan iki MC-130J Commando II uçağı kasten yerde imha edildi. Bu uçak, Super Hercules'in özel olarak modifiye edilmiş bir versiyonudur ve gizli operasyonlarda kullanılmaktadır. Aynı operasyonda, bir A-10 Warthog yer saldırı uçağı da İran ateşiyle düşürüldü.

ABD Hava Kuvvetlerine ait bir KC-135 yakıt ikmal uçağı 12 Mart'ta Irak'ta düştü ve altı mürettebat üyesinin tamamı hayatını kaybetti.

Daily Mail'in haberine göre, İran'daki savaş olan "Destansı Öfke Operasyonu"nda on uçak hasar gördü; bunlardan altısı, İran'ın füze ve insansız hava aracı saldırısı sırasında Suudi Arabistan'daki Prens Sultan Hava Üssü'nde yerde bulunuyordu.

Bunlar arasında, İran füzelerinin üssü hedef aldığı sırada "korumasız bir pistte" park halinde bulunan, Hava Kuvvetlerinin en değerli gözetleme uçaklarından biri olan bir E-3 Sentry AWACS da vardı.

Düşürülen F-15E uçağı için yapılan arama ve kurtarma görevi sırasında, bir HH-60W Jolly Green II helikopteri de hafif silah ateşiyle hasar gördü.

ABC News'e göre, ayrı raporlar gerçek kayıp sayısının daha yüksek olduğunu, kurtarma görevi sırasında dört adet Little Bird özel operasyon helikopterinin de imha edildiğini ve bu kayıpların Kongre sayımında yer almadığını gösteriyor.

Pentagon'un denetçisi Highhurst'un 12 Mayıs'ta Kongre'de verdiği ifadeye göre, İran savaşının maliyeti iki hafta öncesine göre 25 milyar dolardan 29 milyar dolara yükseldi.

Bu fonların büyük kısmı mühimmatın yenilenmesi ve ekipmanın onarılması için kullanıldı, ancak birliklerin konuşlandırılmasının operasyonel maliyetlerini de içeriyor.

Savaşın artan maliyetleri, İran'ın Hürmüz Boğazı'na uyguladığı abluka nedeniyle küresel piyasaların sekteye uğradığı bir dönemde, Trump'ın çatışmayı sona erdirmesi yönünde artan baskıyla karşı karşıya kaldığı bir zamana denk geliyor.

Trump ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, çıkmazı kırmak için yenilenen grevlere devam edilip edilmemesi konusunda yakın zamanda yaptıkları bir telefon görüşmesinde çatıştılar. İsrail'in Kanal 12'si görüşmenin "uzun ve dramatik" olduğunu bildirdi.

İsrail kanalının haberine göre Netanyahu, Tahran ile yapılacak müzakerelerin barış anlaşmasına yol açacağına dair giderek daha fazla şüphe duyuyor ve askeri saldırılara yeniden başlamak istiyor.

Buna karşılık Trump, İran'ın savaşa geri dönmeden önce nükleer silah programından vazgeçmesini öngören bir anlaşma için daha fazla baskı yapmak istiyor.

Kaynak: Daily Mail


Bu haber 10079 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

90 vekil Kılıçdaroğlu'na bağlılığını bildirdi! Aralarında Özel tarafında olan da var
Gündem

90 vekil Kılıçdaroğlu'na bağlılığını bildirdi! Aralarında Özel tarafında olan da var

Fatih Atik, canlı yayında CHP’deki son tabloyu anlattı. Atik, yaklaşık 90 milletvekilinin Kemal Kılıçdaroğlu’na bağlılık bildirdiğini öne sürerken, Özgür Özel kanadının ise “Direniş Milletvekili” isimli bir WhatsApp grubu kurduğunu söyledi. Atik ayrıca, bu grupta yer alan yaklaşık 20 milletvekilinin de Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayarak bağlılıklarını ilettiğini aktardı.

Habervitrini13201 Görüntüleme
Gülistan Doku davasında şüpheli Umut Altaş, ABD'de gözaltına alındı
Gündem

Gülistan Doku davasında şüpheli Umut Altaş, ABD'de gözaltına alındı

Gülistan Doku soruşturmasında hakkında kırmızı bülten çıkartılan firari şüpheli Umut Altaş, ABD güvenlik makamları tarafından gözaltına alındı. Altaş'ın bugün basına yansıyan röportajının ardından Türkiye, ABD ile temasları arttırmıştı.

Habervitrini9338 Görüntüleme
Kurban Bayramı’nda hava nasıl olacak? Meteoroloji kötü haberi verdi
Gündem

Kurban Bayramı’nda hava nasıl olacak? Meteoroloji kötü haberi verdi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kurban Bayramı boyunca ülke genelinde gök gürültülü sağanak yağışların etkili olacağını duyurdu. Hava Tahmin Uzmanı Abdullah Macit, hafta sonundan itibaren başlayacak kuvvetli yağışların sel ve su baskınlarına yol açabileceğini belirterek vatandaşları uyardı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok ilde hava sıcaklıkları düşerken, yağışlı havanın bayram süresince aralıklarla devam etmesi bekleniyor.

Habervitrini14309 Görüntüleme
Kılıçdaroğlu, CHP'yi kurultaya götürecek! İşte Özel ile görüşmesinin detayları
Gündem

Kılıçdaroğlu, CHP'yi kurultaya götürecek! İşte Özel ile görüşmesinin detayları

Kemal Kılıçdaroğlu'nun basın danışmanı Atakan Sönmez, Kılıçdaroğlu-Özel telefon görüşmesinin içeriğini aktardı. Sönmez "Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'e partiyi 'en uygun zamanda' kurultaya götürmek istediğini iletti. Kılıçdaroğlu'nun kararını memnuniyetle karşılayan Özel, konuyu ekibi ile görüşeceğini ve geri dönüş yapacağını belirtti" dedi.

Habervitrini13588 Görüntüleme