İsrail basınından çarpıcı Türkiye analizi! ‘Tüm hesaplar bozuldu

3 dk okuma
İsrail basınından çarpıcı Türkiye analizi! ‘Tüm hesaplar bozuldu

Hızlı Özet

İsrail basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gazze'den Suriye'ye ve Washington'a uzanan diplomatik hamleleriyle ilgili dikkat çeken bir haber yayımlandı. İsrail medyası, Erdoğan için, "Uluslararası arenada vazgeçilmez aktör" ifadelerini kullandı. N12 televizyonundaki analizde, Erdoğan’ın hem Arap dünyasının vicdanını temsil ettiği hem de Batı ile temasını koparmadan Türkiye’yi "barış ihraç eden ülke" konumuna taşıdığı vurgulandı.

İsrail basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gazze'den Suriye'ye ve Washington'a uzanan diplomatik hamleleriyle ilgili dikkat çeken bir haber yayımlandı. İsrail medyası, Erdoğan için, "Uluslararası arenada vazgeçilmez aktör" ifadelerini kullandı. N12 televizyonundaki analizde, Erdoğan’ın hem Arap dünyasının vicdanını temsil ettiği hem de Batı ile temasını koparmadan Türkiye’yi "barış ihraç eden ülke" konumuna taşıdığı vurgulandı.

Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde Gazze'deki ateşkes anlaşmasında etkin rol oynaması, bölgede 2 yılı aşkın süredir soykırım faaliyetleri yürüten İsrail'i rahatsız etmişti.

Ankara'nın son dönemdeki bölgesel ve küresel arenadaki hamleleri, İsrail basınında manşetlere taşındı.

Tel Aviv'den çarpıcı Türkiye analizi! 'Tüm hesaplar bozuldu, Erdoğan uluslararası arenanın vazgeçilmez aktörü' - 1. Resim
İsrailli N12 haber sitesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan manşeti

"VAZGEÇİLMEZ AKTÖR"

İsrail'in N21 televizyonu, Erdoğan’ın Gazze’den Suriye’ye ve Washington hattına uzanan diplomatik hamleleriyle (Özellikle Erdoğan-Trump arasındaki olumlu ilişki) bölgesel denklemi değiştiren "vazgeçilmez bir aktöre" dönüştüğünü yazdı.

İsrail basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış politikadaki hamlelerinin bölgesel ve küresel arenada artan etkisini mercek altına aldı.

İsrail merkezli N12 televizyonunda yer alan analizde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı andan günümüze kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ve diplomatik hamleleri ile uluslararası denklemi etkilediği vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile kurduğu temaslara dikkat çekilen analizde, Trump’ın Beyaz Saray'a dönüşünün Ankara’nın bölgesel manevra alanını daha da genişlettiği ifade edildi.

Tel Aviv'den çarpıcı Türkiye analizi! 'Tüm hesaplar bozuldu, Erdoğan uluslararası arenanın vazgeçilmez aktörü' - 2. Resim


"BATI, ERDOĞAN'I HAFİFE ALDI ANCAK..."

"Batı, uzun süre Erdoğan’ı hafife aldı ancak o sabırla bekledi ve şimdi herkes onunla masaya oturmak zorunda kalıyor" denilen analizde, "Erdoğan artık uluslararası sahnenin vazgeçilmez bir aktörü" değerlendirmesinde bulunuldu.

Analizde, Türkiye’nin Gazze’den Suriye’ye, Körfez’den Ukrayna’ya kadar kritik krizlerde belirleyici bir güç hâline geldiği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye’nin müdahalesi olmadan bölgede veya dünyada hiçbir düzen mümkün değil. Türkiye artık ‘barış ihraç eden’ ülke olarak görülüyor.

Analizde, Ankara’nın bölgede koruduğu diplomatik dengenin altı çizilerek, "Erdoğan, İsrail'i hedef alarak Batı’ya bir mesaj gönderiyor: Artık Orta Doğu’yu Türkiye’siz yönetemezsiniz" yorumu yapıldı.


ERDOĞAN: VİCDANIN TEMSİLCİSİ

Analizde görüşlerine yer verilen Tel Aviv Üniversitesi Dayan Merkezi’nden Türkiye uzmanı Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Arap dünyasının vicdanını temsil ettiği yorumunda bulundu.

Dr. Yanarocak, "Gazze’de yaşanan savaş, Erdoğan’ın diplomatik profilini yeniden şekillendirdi. Ankara, hem Arap sokağının vicdanını temsil eden hem de Batı ile temasını koparmayan tek aktör olarak öne çıktı" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk günden itibaren İsrail’e yönelik sert açıklamalarıyla İslam dünyasında geniş destek kazandığını belirten Dr. Yanarocak, "Erdoğan, Filistin meselesini yeniden gündemin merkezine yerleştirdi. Bu, Türkiye’nin Orta Doğu’daki prestijini artırdı" ifadelerini kullandı.


"BEYAZ SARAY’A DOĞRUDAN ULAŞABİLEN TEK MÜSLÜMAN LİDER"

N12’nin değerlendirmesinde, Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki yakın ilişkiye geniş yer ayrıldı. Analizde, "Trump döneminde Beyaz Saray’a doğrudan ulaşabilen tek Müslüman lider Erdoğan’dı" ifadeleri kullanıldı.

İsrailli uzman Gallia Lindenstrauss ise Trump’ın yeniden yükselişe geçmesinin Ankara tarafından yakından takip edildiğini belirterek, "Erdoğan, Trump’ın dönüşünü bölgesel bir fırsata çevirmeye hazırlanıyor. Washington’la yeni bir sayfa açılırsa bu kez Türkiye masaya şart koyan taraf olacak" dedi.


"ANKARA F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARILMIŞ OLSA DA..."

Haberde, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının ardından, Ankara’yı kendi jeopolitik hattını oluşturmaya yönelttiği değerlendirildi. Analizde, "Erdoğan Rusya ile yakınlaşırken NATO’dan kopmadı. Bu, Batı’nın alışık olmadığı bir strateji. Moskova ile diyalogda olan ama NATO’da kalan bir Türkiye artık Batı’nın öngöremediği bir oyuncu haline geldi" denildi.

İsrailli uzmanlar ayrıca, “Erdoğan ne Batı’ya teslim oluyor ne de Doğu’ya tamamen yaslanıyor. Ankara kendi eksenini kurdu” ifadelerini kullandı.


"HAVA KUVVETLERİ GÜÇLENİYOR"

N12’nin analizine göre Türkiye, askeri kapasitesini özellikle hava kuvvetleri alanında güçlendirmeye odaklanmış durumda. Analizde, "Türkiye özellikle hava kuvvetlerini modernize etmek istiyor" denildi.

Ayrıca geçtiğimiz hafta Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Keir Starmer arasında yapılan görüşmeye dikkat çekildi. "Eurofighter Typhoon" savaş uçaklarının satışı konusunda mutabakat sağlandığı hatırlatılarak, "Bu görüşme Türkiye’nin Batı ile bağlarını tamamen koparmadan kendi çıkarlarını maksimize etme stratejisinin bir parçasıdır" değerlendirmesi yapıldı.


İSRAİL HESAPLARI BAŞTAN YAPACAK

N12’nin analizinde, Ankara’nın Suriye sahasındaki etkisinin güçlendiği belirtildi. Haberde, "Türkiye artık sadece sınır ötesi operasyonlarla değil, diplomatik temaslarla da oyunu yönlendiriyor" denildi.

Analizde, "Erdoğan, Suriye’de hiçbir tarafın tam kontrol sağlayamadığı bir denklemde tek sabit aktör haline geldi. Bu durum İsrail için hesapların baştan yapılmasına neden olacak bir faktör" ifadeleri kullanıldı.

Bu haber 455 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye'den Suudi Arabistan'daki saldırıya kınama
Gündem

Türkiye'den Suudi Arabistan'daki saldırıya kınama

Dışişleri Bakanlığı, Irak üzerinden Suudi Arabistan'a yapılan İHA saldırılarını en güçlü şekilde kınadı. Irak hükümetinin sorumluları bulmak için başlattığı soruşturmadan memnuniyet duyulduğunu açıkladı.

Habervitrini13000 Görüntüleme
MHP’den 'Terörsüz Türkiye' modeli için dikkat çeken sözler
Gündem

MHP’den 'Terörsüz Türkiye' modeli için dikkat çeken sözler

MHP İstanbul İl Başkanlığının Şile’de düzenlediği istişare kampında "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin mesajlar verildi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Türkiye’nin kendi şartlarına göre oluşturduğu "Terörsüz Türkiye" modelinin başka ülkelerdeki örneklerden farklı olduğunu belirterek, modelin önümüzdeki yıllarda çatışmalı ortamların çözümünde örnek gösterileceğini ve üniversitelerde ders olarak anlatılabileceğini söyledi.

Habervitrini13764 Görüntüleme
Marmara'da deprem dengesi değişiyor mu? Uzmandan açıklama
Gündem

Marmara'da deprem dengesi değişiyor mu? Uzmandan açıklama

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Anadolu levhasının batıya doğru hareketi ve Marmara'nın derin kesimlerindeki fay hareketliliğine ilişkin dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Bektaş, derinlerdeki sürünmenin faydaki sürtünmeyi azaltabileceğini belirterek, bunun beklenenden daha küçük bir depremle sonuçlanabileceğini ifade etti.

Habervitrini12982 Görüntüleme
ABD'nin GKRY kararına Türkiye'den sert tepki!
Gündem

ABD'nin GKRY kararına Türkiye'den sert tepki!

ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yönelik silah ambargosunu kaldırma kararını 30 Eylül 2027'ye kadar uzatmasına Türkiye'den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, kararın Ada'daki taraflar arasındaki güveni daha da zedeleyebileceği uyarısında bulunurken, Kıbrıs Türk halkının hak ve güvenliğinin korunmaya devam edeceğini bildirdi.

Habervitrini10483 Görüntüleme