İstanbul'da büyük deprem olacak mı? Şener Üşümezsoy ezberleri bozdu!

2 dk okuma
İstanbul'da büyük deprem olacak mı? Şener Üşümezsoy ezberleri bozdu!

Hızlı Özet

Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, katıldığı yayında İstanbul'da beklenen olası Marmara depremine ilişkin konuştu. Marmara'nın tek parça halinde kırılmayacağını savunan Üşümezsoy, en riskli bölgenin Silivri-Kumburgaz hattı olduğunu belirterek, "Bu fay en fazla 6,5-6,6 büyüklüğünde deprem üretir" ifadelerini kullandı.

Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, katıldığı yayında İstanbul'da beklenen olası Marmara depremine ilişkin konuştu. Marmara'nın tek parça halinde kırılmayacağını savunan Üşümezsoy, en riskli bölgenin Silivri-Kumburgaz hattı olduğunu belirterek, "Bu fay en fazla 6,5-6,6 büyüklüğünde deprem üretir" ifadelerini kullandı.

Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, katıldığı yayında Marmara Denizi'ndeki fay hatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul'da beklenen olası büyük depreme ilişkin görüşlerini paylaşan Üşümezsoy, Marmara'nın tek parça halinde kırılarak 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem üretmeyeceğini savundu.

Üşümezsoy, Marmara Denizi'nde 1894 ve 1912 yıllarında meydana gelen depremlerde bazı fay segmentlerinin enerjisini boşalttığını öne sürerek, bu bölgelerde yeniden büyük bir deprem oluşmasının beklenmediğini ifade etti.

Marmara'da yıllardır dile getirilen "tek seferde büyük kırılma" senaryosuna katılmadığını belirten Üşümezsoy, özellikle 1912 yılında kırılan fayın "krip" adı verilen sessiz kayma hareketiyle enerjisini zaman içinde boşalttığını, bu nedenle söz konusu kesimde büyük bir deprem beklemediğini söyledi.

"EN RİSKLİ BÖLGE SİLİVRİ-KUMBURGAZ HATTI"

Marmara'da en dikkat edilmesi gereken noktanın Silivri-Kumburgaz arasındaki fay segmenti olduğunu belirten Üşümezsoy, bu bölümün yaklaşık 6,5-6,6 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini ifade etti.

Üşümezsoy, "Silivri ile Kumburgaz arasındaki fay 6,5-6,6 büyüklüğünde deprem yapar. Ancak Marmara'nın tamamının tek seferde kırılarak 7 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem oluşturacağını düşünmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"BÜYÜKÇEKMECE-YEŞİLKÖY ARASINDA AKTİF FAY YOK"

Prof. Dr. Üşümezsoy, Büyükçekmece ile Yeşilköy-Florya açıkları arasında aktif bir fay bulunmadığını da savundu. Son depremlerin ardından bu bölgede artçı sarsıntı yaşanmamasının da bu görüşünü desteklediğini ileri süren Üşümezsoy, son dönemde Silivri açıklarında meydana gelen küçük depremlerin ise beklenen doğal sismik hareketlilik kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu haber 9299 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haluk Levent'e hemşehrileri de tepkili: Maaşımı bağışlamıştım
Gündem

Haluk Levent'e hemşehrileri de tepkili: Maaşımı bağışlamıştım

AHBAP Derneği'ne yönelik başlatılan soruşturma kapsamında Haluk Levent'in tutuklanması, memleketi Adana'da da büyük yankı uyandırdı. Daha önce yardım kampanyalarına destek veren vatandaşlar yaşadıkları hayal kırıklığını dile getirirken, bazıları bağış yaptıklarını belirterek güvenlerinin sarsıldığını söyledi.

Habervitrini13022 Görüntüleme
Aziz Üstel son yolculuğuna uğurlandı
Gündem

Aziz Üstel son yolculuğuna uğurlandı

Tedavi gördüğü hastanede 80 yaşında hayatını kaybeden televizyon yapımcısı, gazeteci ve Galatasaray'ın eski yöneticisi Aziz Üstel'in cenazesi, İzmir'de toprağa verildi.

Habervitrini10499 Görüntüleme
Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel'e Aslı Baykal'dan bomba gönderme
Gündem

Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel'e Aslı Baykal'dan bomba gönderme

Deniz Baykal'ın eşi Olcay Baykal'ın cenazesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel'in en önde saf tutması dikkat çekerken, Baykal çiftinin kızı Aslı Baykal'dan gönderme dolu bir açıklama geldi. Baykal, "Annemle yıllarca zorluk yaşarken yanımızda olmayan; ne hâlimizi soran, hatta kimi zaman bizi inciten insanların en önde yer alışını izledim" dedi.

Habervitrini12525 Görüntüleme
Mohamed Salah transferinde mutlu son: Sözleşme süresi belli oldu
Gündem

Mohamed Salah transferinde mutlu son: Sözleşme süresi belli oldu

Liverpool'dan ayrılan Mısırlı yıldız Mohamed Salah ile anlaşma sağlayan Beşiktaş'ın, birkaç gün içinde transferi resmiyete dökeceği iddia edildi. Siyah beyazlılar ile mali şartlarda el sıkışında tecrübeli yıldızın 1+1 yıllık sözleşme imzalaması bekleniyor.

Habervitrini13012 Görüntüleme