İşte dolardaki son durum

2 dk okuma
İşte dolardaki son durum

Hızlı Özet

ABD ile ilişkilere yönelik iyimser beklentilerle dün 5.8650'ye kadar gerileyerek 25 Nisan'dan beri en düşük seviyeyi gören Dolar/TL, Türkiye'de ilk çeyrek döneme ilişkin büyüme verilerinin takip edileceği haftanın son işlem gününe 5.91 seviyesinden başladı. Dolar/TL dün günü 5.90 civarında tamamlamıştı. Dolar/TL geçen hafta 6.15'i aşmıştı.






Piyasalar saat 10:00'da açıklanacak bu yılın ilk çeyrek büyüme verisini beklerken Dolar/TL güne 5.91 seviyesinden başladı. Kur dün 5.8650'ye kadar gerileyerek 25 Nisan'dan beri en düşük seviyeyi görmüştü. TL, salı gününden bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışıyor



ABD ile ilişkilere yönelik iyimser beklentilerle dün 5.8650'ye kadar gerileyerek  25 Nisan'dan beri en düşük seviyeyi gören Dolar/TL, Türkiye'de ilk çeyrek döneme ilişkin büyüme verilerinin takip edileceği haftanın son işlem gününe 5.91 seviyesinden başladı. Dolar/TL dün günü 5.90 civarında tamamlamıştı. Dolar/TL geçen  hafta 6.15'i aşmıştı.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK= bugün saat 10:00'da ilk çeyrek büyüme verisini açıklayacak. Beklentiler ilk çeyrekte yüzde 2.8 daralma olacağı yönünde.



Salı gününden bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL, son üç gündür gelişmekte olan para birimleri arasında çok değer kazanan para birimi konumunda. Bunun en önemli nedeninin ABD ile olası bir gerilimin İstanbul seçimi sonrasına ertelendiği izlenimi olduğu belirtiliyor. Güney Afrika randı TL başta olmak üzere ikili işlem önerileri ve TL'nin son yıllarda açık ara en çok satılan para birimi olması da  TL'ye değer kazandıran etkenler arasında gösteriliyor.



İYİMSERLİK AKAR'IN AÇIKLAMASI İLE BAŞLADI



TL'deki iyimserlik Milli Savunma Bakanı  Hulusi Akar'ın Rus hava savunma sistemi S-400'ün teslimatının Haziran ayına yetişmeyebileceği açıklaması ile başladı. Akar'ın ABD'li mevkidaşı ile ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile  telefonla görüşmesi sürece ilişkin iyimserliği artıran nedenler oldu.  Türkiye'de tutuklu Türk asıllı ABD vatandaşı ve eski NASA  çalışanı Serkan Gölge'nin serbest bırakılması da süreci destekleyen diğer bir neden oldu.



DOĞU AKDENİZ HABERİ KAZANÇLAR SINIRLANDI



Bloomberg'de yer alan "Doğu Akdeniz'de doğalgaz  arama çalışmaları yürüten gemilerinin ve savaş gemilerinin olduğu güney kıyılarına konuşlandırmayı değerlendirdiğine" dair haber ise dolar/TL'deki kazançların sınırlanmasına sebep oldu.



SON BİR YILDAKİ DEĞER KAYBI YÜZDE 30



Son bir yıla bakıldığında TL yüzde 30 civarı değer kaybı ile benzer para birimlerinden açık ara negatif ayrışırken, son üç yılda ise değer kaybı yüzde 50 civarında.




Bu haber 510 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bakan Şimşek açıkladı.. Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?
Ekonomi

Bakan Şimşek açıkladı.. Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında kamu çalışanları ve emeklilerin merakla beklediği maaş artışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Maaşlara her zaman en az enflasyon oranında zam verdiklerini ve bu uygulamayı sürdüreceklerini belirten Şimşek, Orta Vadeli Program hedeflerini değerlendirirken dış faktörlerin enflasyona etkisine dikkat çekti ve jeopolitik savaşlar olmasaydı enflasyonun 7 puan daha düşük seyredeceğini ifade etti.

Habervitrini13545 Görüntüleme
Türkiye'deki firmaların aktif büyüklüğü geçen yıl 123 trilyon 970 milyar 539 milyon lira oldu
Ekonomi
#Spor#haber#Kültür Sanat

Türkiye'deki firmaların aktif büyüklüğü geçen yıl 123 trilyon 970 milyar 539 milyon lira oldu

Türkiye'deki firmaların bilançolarına göre toplam aktif büyüklükleri, geçen yıl 123 trilyon 970 milyar 539 milyon lira olarak hesaplandı.

Habervitrini14791 Görüntüleme
İşte fahiş fiyattan yakalanan 41 şirketin isimleri
Ekonomi

İşte fahiş fiyattan yakalanan 41 şirketin isimleri

Adalet Bakanı Akın Gürlek, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde; üreticimizin emeğini, vatandaşımızın bütçesini ve piyasanın adil işleyişini korurken, fiyatları manipüle ederek haksız kazanç sağlayan ve ekonomik düzeni bozan suçlarla mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz." dedi.

Habervitrini10600 Görüntüleme
Hürmüz'e alternatif Doğu-Batı hattının kapatılması Suudi petrolünün çıkış rotalarını daralttı
Ekonomi
#Spor#haber#Kültür Sanat

Hürmüz'e alternatif Doğu-Batı hattının kapatılması Suudi petrolünün çıkış rotalarını daralttı

Suudi Arabistan'ın, Hürmüz Boğazı'nı kullanmadan petrolünü uluslararası piyasaya ulaştırdığı Doğu-Batı Boru Hattı'nın (Petroline) tedbiren kapatılması ülkenin ihracat alternatiflerini kısıtlarken, petrol sevkiyatındaki lojistik baskıyı artırıyor. | Anadolu Ajansı

Habervitrini12613 Görüntüleme