İşte Trump'ın HAMAS'a son teklifi ve o maddeler

3 dk okuma
İşte Trump'ın HAMAS'a son teklifi ve o maddeler

Hızlı Özet

Bilgili kaynaklar Axios'a, Beyaz Saray elçisi Steve Witkoff'un geçen hafta Hamas'a ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını içeren yeni bir anlaşma önerisi sunduğunu söyledi. Öneri, Gazze Şehri'ne yönelik büyük çaplı bir İsrail askeri operasyonunu önlemek amacıyla "İsrailli bir barış aktivisti" aracılığıyla sunuldu.

"Trump'ın Kişisel Yönetimi": Gazze Savaşı'nı Sonlandırmak İçin Yeni Bir ABD Önerisi

Bilgili kaynaklar Axios'a, Beyaz Saray elçisi Steve Witkoff'un geçen hafta Hamas'a ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını içeren yeni bir anlaşma önerisi sunduğunu söyledi. Öneri, Gazze Şehri'ne yönelik büyük çaplı bir İsrail askeri operasyonunu önlemek amacıyla "İsrailli bir barış aktivisti" aracılığıyla sunuldu.

Başkan Donald Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin "Hamas ile derin müzakereler içinde olduğunu" doğruladı ve harekete yönelik mesajının açık olduğunu vurguladı: “Rehineleri hemen serbest bırakırsanız iyi şeyler olur. Bırakmazsanız sonuçları ağır ve çirkin olur.”

Bu açıklamalar, İsrail ordusunun Gazze'deki askeri operasyonunun ileri aşamalarını uygulamaya başlamasının ardından geldi . Bu operasyonlar arasında Hamas tarafından askeri amaçlarla kullanıldığı iddia edilen konut kulelerinin bombalanması da yer alıyordu.

Yeni teklifin detayları

Üst düzey bir İsrailli yetkiliye göre ABD'nin önerisi şu maddeleri içeriyordu:

Gazze Şeridi'nde kalan 48 rehinenin tamamının serbest bırakılması.

Kapsamlı bir ateşkes ve İsrail'in Gazze Şehri'ni işgal etme amaçlı askeri operasyonunun sona ermesi.

İsrail, aralarında İsraillileri öldürdükleri için ömür boyu hapis cezasına çarptırılan yüzlerce kişinin de bulunduğu 2.500 ila 3.000 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı.

İsrail'in Hamas'ın silahsızlandırılması ve Hamas'ın işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nden tamamen ve kesin olarak çekilmesi talepleri de dahil olmak üzere, savaşın sona erdirilmesi şartları üzerinde derhal müzakerelerin başlatılması .

Hamas'ın girişime yanıt vermesi halinde Trump'ın savaşı sona erdirmek için bizzat müdahale edeceği ve müzakereler devam ettiği sürece ateşkesin devam edeceği teyit edildi.

arka plan kanalları

Axios'a bilgi veren kaynaklar, Witkoff'un geçen pazar günü bir golf sahasında Trump ile bir araya geldiğini ve burada girişimin ilerletilmesi için talimat aldığını söyledi.

Witkoff daha sonra Hamas'a arka kanal görevi gören Filistinli-Amerikalı iş adamı Bişara Bahbah'ın yardımını alarak , rehinelerin serbest bırakılmasının savaşın Amerika tarafından garantili olarak sona ermesine yol açacağı mesajını iletti.

Bilgi sahibi bir kaynağa göre Hamas, kapsamlı bir anlaşmaya açık olduğunu ancak rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte kalıcı bir ateşkes ve İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini şart koştuğunu belirtti.

Witkoff, daha önce 2011 yılında İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasında arabuluculuk yapan tanınmış İsrailli aktivist Gershon Baskin'in de yardımını istedi .

Resmi arabuluculuğun atlatılması endişesi

İsrailli yetkililer, Witkoff'un Katar ve Mısırlı arabuluculara önceden bilgi vermeden, Baskin aracılığıyla öneriyi Hamas'a ilettiğini ve bu durumun resmi kanalların devre dışı bırakıldığı yönünde endişelere yol açtığını bildirdi.

Hamas ayrıca, ABD'nin niyetlerine güven duyulmaması nedeniyle Katar ve Mısır'dan geçmeyen arka kanallar konusunda da çekincelerini dile getirdi.

Netanyahu'nun ofisinden Pazar akşamı yapılan açıklamada , " İsrail , Trump'ın önerisini ciddi olarak değerlendiriyor ve Hamas'ın bunu reddetmeye devam etmesi muhtemel" denildi.

İsrail'in 12. Kanalı, "Hamas kabul ederse, Trump'ın bizzat önderliğinde, savaşı sona erdirmek için derhal bir müzakere süreci başlatılacak" diye duyurdu.

Öte yandan Hamas'a yakın kaynaklar Sky News Arabia'ya yaptığı açıklamada, "Hareket, son Amerikan önerisini olumlu bir ruhla inceliyor ve büyük bir sorumlulukla yaklaşıyor" dedi.

"Şimdi öncelik savaşı durdurmak ve İsrail'in geri çekilmesini sağlamaktır" diye ekledi.

 


 

Bu haber 838 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Netanyahu zor durumda! BAE ve Mısır'dan gelen saldırı uyarısını saklamış
Dünya

Netanyahu zor durumda! BAE ve Mısır'dan gelen saldırı uyarısını saklamış

İsrail merkezli Haaretz, 7 Ekim 2023 saldırılarından önce Netanyahu'ya ulaştığı öne sürülen kritik uyarıları gündeme taşıdı. Gazeteye göre BAE Cumhurbaşkanı bin Zayed, saldırıdan yaklaşık bir buçuk hafta önce Netanyahu'yu arayarak Sinvar'ın İsrail'e karşı büyük çaplı bir operasyon hazırlığında olduğu yönünde uyardı. Netanyahu'nun söz konusu görüşmenin içeriğini İsrail'in güvenlik kurumlarının başkanlarıyla paylaşmadığını iddia edildi.

Habervitrini9600 Görüntüleme
ABD'nin hamlesine İran'dan cevap! İşte verecekleri karşılık
Dünya

ABD'nin hamlesine İran'dan cevap! İşte verecekleri karşılık

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, ABD’nin ülkesine yönelik ekonomik tecrit politikasının karşılıksız kalmayacağını belirtti. Rızai, "Ekonomik savaşa Basra Körfezi’nden ABD’nin deniz ablukasının başladığı bölgeye kadar uzanan bir yasaklı bölge uygulaması ile karşılık verilecek" ifadelerini kullandı.

Habervitrini11241 Görüntüleme
Boykot çağrıları sonrası İsrail askerini reklam yüzü yapan Adidas’tan özür geldi
Dünya

Boykot çağrıları sonrası İsrail askerini reklam yüzü yapan Adidas’tan özür geldi

Alman spor giyim markası Adidas, eski İsrail askeri Shalev Biton'un yer aldığı reklam kampanyası nedeniyle büyük tepki çekti. Sosyal medyada yayılan boykot çağrılarının ardından şirket özür dileyerek, “Hiç kimseyi gücendirmek amacında değildik” açıklamasında bulundu.

Habervitrini10833 Görüntüleme
ABD'li oyuncu Sarandon: Filistin'i destekledim için rol teklifleri geri çekildi
Dünya

ABD'li oyuncu Sarandon: Filistin'i destekledim için rol teklifleri geri çekildi

Filistin’e verdiği destek nedeniyle rol tekliflerinin geri çekildiğini açıklayan Susan Sarandon, Hollywood’da kendisine yönelik baskının sürdüğünü söyledi.

Habervitrini12868 Görüntüleme