İşte Türkiye ile ABD'nin Münbiç planı!

2 dk okuma
İşte Türkiye ile ABD'nin Münbiç planı!

Hızlı Özet

Elde edilen bilgilere göre, ABD ve Türkiye, YPG/PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde Fırat Nehri'nin batısında işgal ettiği Münbiç'ten çekilmesi için teknik mutabakatı sağladı.






Türkiye ve ABD'nin 4 Haziran'dan sonra uygulamaya geçirmesi beklenen Münbiç planına göre, Fırat Nehri'nin batı kıyısında yuvalanan teröristlerin bir ay içinde bölgeden çıkartılması öngörülüyor.



Elde edilen bilgilere göre, ABD ve Türkiye, YPG/PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde Fırat Nehri'nin batısında işgal ettiği Münbiç'ten çekilmesi için teknik mutabakatı sağladı.



Ancak, mutabakat, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo'yla 4 Haziran'da Washington'da yapacağı nihai görüşmeyle ilan edilecek.



DETAYLAR DEĞİŞEBİLİR



Washington toplantısında bazı detayların değişme ihtimali olabileceğine dikkati çeken kaynaklar, teknik görüşmelerde üzerinde anlaşılan ana hatların korunacağını bildirdi.



Buna göre, 4 Haziran'da mutabakatla ilgili son imzanın atılması durumunda, ilk 30 gün içerisinde YPG/PKK unsurları Münbiç'i terkedecek.



ÖRGÜT ELEBAŞLARI İLÇEDEN AYRILMAYA BAŞLADI



Bu arada AA'nın Türk istihbarat kaynaklarından aldığı bilgilere göre, Münbiç'te örgütün elebaşları ilçeden ayrılmaya başladı. İlçeden çıkan elebaşlar Fırat'tın doğusunda Türkiye sınırındaki Aynularab ilçesi ve buranın güneydoğusunda kalan Ayn İsa beldesine gitti.



Ancak örgüt henüz topyekün çekilme hazırlığına başlamadı.



İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ AŞAMA



Münbiç mutabakatında öngörülen ikinci aşama, 4 Haziran'dan sonraki 45 günün sonunda Türk ve Amerikan taraflarının askeri ve istihbari unsurlarla ilçede ortak denetime başlamasını öngörüyor.



Denetim mekanizmasının ayrıntıları, sahadaki ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirilebilecek.



Mutabakatta yer alan üçüncü aşama, 4 Haziran'dan sonraki 60 gün zarfında Münbiç'in yerel unsurlarından yönetimin kurulmasını içeriyor.



İlçenin güvenliğini sağlayacak askeri meclis ile kent hizmetlerini verecek yerel meclis, nüfusun etnik dağılımına göre kurulacak.



Mutabakat metni son şeklini, gelecek hafta Washington DC'de bakanlar düzeyinde yapılacak görüşmede alacak.



YPG/PKK, ABD DESTEĞİYLE İŞGAL ETTİ



YPG/PKK, Halep iline bağlı Münbiç ilçesini Ağustos 2016'da ABD'nin desteğiyle terör örgütü DEAŞ'tan alarak işgal etmişti.



Terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele bahanesiyle YPG/PKK'ya desteğini sürdüren ABD, ilçe merkezinin DEAŞ'tan temizlenmesinin ardından YPG/PKK'nın ilçeden çıkacağı konusunda Türkiye'ye garanti vermiş ancak bunu yerine getirmemişti.



Münbiç nüfusunun yüzde 90'ından fazlasını Araplar oluşturuyor.




Bu haber 1086 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bakan Gürlek: 6 faili meçhul cinayet daha aydınlatıldı
Asayiş

Bakan Gürlek: 6 faili meçhul cinayet daha aydınlatıldı

Adalet Bakanı Sayın Akın Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 6 cinayet dosyasını daha aydınlattıklarını duyurdu. Bakan Gürlek, 46 dosyada, 52 maktul ve 7 yaralının bulunduğu faili meçhul olayların üzerindeki sır perdesini kaldırdıklarını ifade etti.

Habervitrini10324 Görüntüleme
Okullara saldırı hazırlığındaki C31K suç örgütüne 22 ilde operasyon
Asayiş

Okullara saldırı hazırlığındaki C31K suç örgütüne 22 ilde operasyon

Okulların açılmasına günler kala; çeşitli suç içerikli paylaşımlarda bulunan ve 3 ildeki 3 okula yönelik silahlı saldırı hazırlığına ilişkin paylaşımlar yaptıkları belirlenen C31K isimli suç örgütüne yönelik operasyon düzenlendi. 22 kentteki eş zamanlı operasyonda 27 şüpheli yakalandı.

Habervitrini10426 Görüntüleme
Kiracının 2 kişiyi öldürdüğü dehşette ayrıntılar ortaya çıktı! '500 bin dolar' detayı
Asayiş

Kiracının 2 kişiyi öldürdüğü dehşette ayrıntılar ortaya çıktı! '500 bin dolar' detayı

Dün İstanbul'da 2 kişiyi öldürüp 1 kişiyi yaralayan kiracı Mehmet Taşkaya'nın, 20 yıldır binayı çekip çevirdiği ve Almanya'daki ev sahipleri adına evlerle ilgilendiği ortaya çıktı. Olay günü ise Taşkaya ve öldürdüğü ev sahipleri arasında 500 bin dolarlık bir alacak verecek tartışması çıktığı öğrenildi.

Habervitrini14992 Görüntüleme
22 ilde C31K suç örgütüne operasyon
Asayiş

22 ilde C31K suç örgütüne operasyon

iber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yürütülen soruşturma kapsamında, sosyal medya ve iletişim platformlarında suç içerikli paylaşımlarda bulunan "C31K" isimli yeni nesil suç örgütü içerisinde faaliyet gösterdiği değerlendirilen 19'u adli süreçteki çocuk, 32 şüpheli tespit edildi.

Habervitrini11561 Görüntüleme