KIYAMET SENARYOSUNA TÜRKİYE DE GİRDİ!..

••2 dk okuma
KIYAMET SENARYOSUNA TÜRKİYE DE GİRDİ!..

Hızlı Özet

“Washington Post gazetesi, prestijli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ögretim üyelerinden Prof. Simon Johnson ve merkezi Ingiltere’de olan “Etkin Müdahale” adli kurulusu Baskani Peter Boone imzali “Sonraki Dünya Savasi? Finansal Olabilir” baslikli bir makale yayimladi.”

Bugüne kadar hiç böylesi tahmin edilmemişti. Sonraki Dünya Savaşı'nın nükleer savaş, enerji savaşı olacağı düşünülmüştü. Ama yeni tür savaşın çok farklı ve aynı derecede tehlikeli olabileceği yeni ortaya çıktı. İşte yeni dehşet senaryosu.

Küresel finansal görünümünün her geçen gün daha korkunç bir hal aldığı belirtilirken sonraki dünya savaşının, finansal bir savaş olabileceği öne sürüldü.

Washington Post gazetesince yayımlanan bir makalede bundan sonra yükselen piyasalarda borç ödememe vakaları ve kredi paniklerinin görülebileceğini belirtilerek riskli ülkelerin arasında Türkiye de sayıldı.

Washington Post gazetesi, prestijli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT) öğretim üyelerinden Prof. Simon Johnson ve merkezi İngiltere’de olan “Etkin Müdahale” adlı kuruluşu Başkanı Peter Boone imzalı “Sonraki Dünya Savaşı? Finansal Olabilir” başlıklı bir makale yayımladı.

İZLANDA'NIN SONUÇLARI SANILDIĞINDAN DAHA CİDDİ OLACAK

Makalede ABD Yönetiminin Wall Street’i, Avrupa hükümetlerinin ise, ticari bankacılık sistemini korumak için önlem almak zorunda kaldıklarına dikkat çekildikten sonra İzlanda’da yaşanan krizin sonuçlarının sandığından daha ciddi olacağı vurgulandı.

İzlanda hükümetinin, yerleşiklerin mevduatını koruma sözünü verirken yerleşik olmayan mevduat sahiplerine benzer garanti sağlamayı reddetmesi ve bunun üzerine İngiltere Başbakanı Gordon Brown’un İzlanda'yı mahkemeye verme kararını almasının krizi tırmandırabileceği kaydedildi.

KÜRESEL BARIŞI ETKİLEYECEK

Johnson ve Boone, “Çoğu zaman bu türden bir finansal kriz, acı verir, maliyeti de yüksek olur” derken yaşanan türbülansın, sermaye akımlarının on yıllarca düşük düzeyde kalmasına neden olacağını, siyaseti ve küresel barışı etkileyebileceği uyarısını da yaptı.

RİSKLİ ÜLKELER ARASINDA TÜRKİYE

Krizin yükselen piyasalar için de oluşturduğu tehlikeye dikkat çekildiği makalede şu görüşlere yer verildi:

“Daha küçük ülkeler ve yükselen piyasalarda çok daha büyük borç ödememe vakaları ve kredi panikleri görülebilir. İzlanda’nın düşüşünden sonra herhalde büyük açıkları ve önemli tutardaki dış borçları olan ülkelere borç verenler, riskini azaltma yolunu arıyor. Açıktır ki riskli ülkeler, Doğu Avrupa’nın çoğu, Türkiye ve Latin Amerika’nın bazı bölümlerini kapsıyor. Rusya’nın zorlukları, ödeme gücü olduğu gibi görünen ülkelerin de yüksek risk taşıyabileceği gösteriyor.”

ATILMASI GEREKEN ALTI ADIM

Bundan sonra hükümetlerin koordine politikaları sürdürmemesi halinde “finansal savaş riski”nin bulunduğu savunulduğu makalede özetle şu altı adım atılması istendi:

-Dünya finansal güçler, hep birlikte, bankaların sermaye yapılarının yeniden düzenlenmesini gerektiren ulusal planları açıklamalı,

-Tüm mevduat garanti edilmeli,

-Faiz oranlarında büyük bir indirim yapılmalı,

-Otoriteler, finansal sisteme likiditenin enjekte edileceğini taahhüt etmeli,

-Tüm sanayileşmiş ülke ve yükselen piyasalar, küresel talep düşüşünün telafi etme amacıyla önemli bir mali genişlemeyi gerçekleştirmeli,

-Mortgage almış ev sahiplerine yönelik destek programları geliştirilmeli.

Bu haber 4203 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erdoğan’dan 'ihracat rekoru' açıklaması: Tarihî bir başarıya imza attık
Ekonomi

Erdoğan’dan 'ihracat rekoru' açıklaması: Tarihî bir başarıya imza attık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eylül ayında açıklanan dış ticaret verilerinin ardından ihracattaki rekorlara dikkat çekti. Yılbaşından bu yana ihracatın yüzde 5,2 artışla 211 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, “2026’nın 5 ayında ihracat rekoru kırarak tarihî bir başarıya imza attık” dedi. Erdoğan, bölgedeki savaş ve krizlere rağmen Türkiye'nin kalkınma ve büyüme rotasında ilerlemeyi sürdürdüğünü vurguladı.

Habervitrini14400 Görüntüleme
Türk savunma sanayii Asya'nın radarında! Japonya Türkiye'nin kapısını çaldı
Ekonomi

Türk savunma sanayii Asya'nın radarında! Japonya Türkiye'nin kapısını çaldı

Türk savunma sanayiinin Asya'daki yükselişi Japon basınının gündeminde. Nikkei, ASELSAN'ın hava savunma ve su altı dronlarına karşı geliştirdiği teknolojilere dikkat çekerken, şirketin Japonya ile yeni ortaklık arayışında olduğunu yazdı. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ise Japon hükümetiyle görüşmelerin halihazırda sürdüğünü duyurdu.

Habervitrini10730 Görüntüleme
Taşınma maliyeti 200 bin lirayı geçti
Ekonomi

Taşınma maliyeti 200 bin lirayı geçti

İstanbul’da taşınmanın maliyeti 200 bin lirayı aşarken, yüksek masraf kiracı ile ev sahibi arasındaki kira pazarlığını da değiştirdi.

Habervitrini9592 Görüntüleme
Yargıtay'dan "kira bedeli düşükse 5 yıldan önce de dava açılabilir" kararı
Ekonomi

Yargıtay'dan "kira bedeli düşükse 5 yıldan önce de dava açılabilir" kararı

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kira sözleşmesi yeni olsa bile emsalden düşük kira bedeli için 5 yıldan önce kira tespit davası açılabileceğine hükmetti

Habervitrini10358 Görüntüleme