İSTANBUL - Marmaray ile Kadıköy-Kartal raylı taşıma sistemini birleştirecek olan Ayrılık Çeşme İstasyonu'ndaki kazılarda, bugüne kadar toprak altında kalan tarihi namazgah ortaya çıkarıldı.
Kadıköy İbrahimağa Mahallesi'nde bulunan ve Marmaray Projesi kapsamında bir geçiş güzergahı konumunda bulunan Ayrılık Çeşmesi'nin tarihi değerinin ortaya çıkarılması amacıyla başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.
Kazılar sonucu, Marmaray Projesi'nin güzergahında kaldığı için başka yere nakledilmesi gündeme gelen, Osmanlı padişahlarının ordularıyla savaş seferine çıkarken aileleriyle vedalaştıkları yer olarak bilinen tarihi çeşmenin arka bölümünde, bugüne kadar toprak altında kalan tarihi namazgah ortaya çıkarıldı.
Yapılan kazı çalışmaları ve namazgahın ortaya çıkmasına ilişkin bilgi veren Kadıköy Belediyesi Strateji Müdürü Şule Onur, yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan namazgahın çeşmenin orijinal yeri olduğunu kanıtladığını söyledi.
Çeşmenin taşınıp taşınmaması konusunda kararı ise İstanbul 5 No'lu Anıtlar Koruma Kurulu'nun vereceğini belirten Onur, kurulun tarihi çeşme ve namazgahın yerinde kalması kararı vermesi halinde Marmaray'ın güzergahının değişmesinin gündeme gelebileceğini kaydetti.
Projeye göre, Gebze istikametinden gelen yolcular, Ayrılık Çeşme İstasyonu'ndan Kadıköy-Üsküdar veya Ümraniye'ye gidecek, Halkalı ve Sirkeci yönünden gelen yolcular ise yine Kadıköy ve Ümraniye'ye gidecekleri gibi Gebze hattından Anadolu'ya devam edebilecek.
İnşaatı devam etmekte olan Kadıköy-Kartal raylı taşıma sistemi de projeye göre, E-5 güzergahından gelerek Ayrılık Çeşme İstasyonu'nda Marmaray ile birleşiyordu.
MARMARAY ÇALIŞMALARINDA TARİHİ NAMAZGAH BULUNDU

Hızlı Özet
“Osmanlı padişahlarının ordularıyla savaş seferine çıkarken aileleriyle vedalaştıkları yer olarak bilinen tarihi çeşmenin arka bölümünde, bugüne kadar toprak altında kalan tarihi namazgah ortaya çıkarıldı.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bakan Gürlek paylaştı: Muhsin Yazıcıoğlu suikasti o örgütü gösteriyor
Yaşanan bu acı olayın ardından açılan dosya, 12 Haziran’da işlemlerin devam etmesi amacıyla Ankara başsavcılığına gönderildi. Olayın yankıları sürerken Adalet Bakanı Akın Gürlek, Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken soruşturmaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"Eşime göz kırptı" iddiası can aldı
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Süleyman Köroğlu (32), eşine göz kırpıp, sözlü tacizde bulunduğu iddiasıyla komşusu Yetiş Gönültaş'ı (41) 3 kurşunla öldürdü. Kaçan şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'yi ziyaret eden ilk Avrupalı Bakan Duncan, AA'ya konuştu
Eski İngiliz Bakan Duncan, 15 Temmuz 2016 gecesi darbe girişimini, dönemin İngiltere Başbakanı Theresa May liderliğindeki yeni hükümetin kurulmasından bir gün sonra, Dışişleri Bakanlığında devlet bakanı olarak göreve başladığı ilk gün öğrendiğini söyledi.

Darbe girişimi davalarının ceza bilançosu
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin açılan 289 davanın tamamı ilk derece mahkemelerince karara bağlandı.