Maskesiz ne zaman sokağa çıkabiliriz?

2 dk okuma
Maskesiz ne zaman sokağa çıkabiliriz?

Hızlı Özet

Türkiye koronavirüsle mücadelede 'kademeli normalleşme dönemi'ne geçiyor. İçişleri Bakanlığı, 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'ten 1 Haziran Salı saat 05.00'e kadar kademeli normalleşme dönemi tedbirlerinin uygulanacağını duyurdu. TRT Haber'e konuşan Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 'tam kapanma' sürecini değerlendirdi. İlhan, 'Kademeli normalleşme' süreciyle ilgili de görüşlerini paylaştı.






Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'nin yarından itibaren geçeceği kademeli normalleşme dönemi hakkında açıklamalarda bulundu.



Türkiye koronavirüsle mücadelede 'kademeli normalleşme dönemi'ne geçiyor. İçişleri Bakanlığı, 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'ten 1 Haziran Salı saat 05.00'e kadar kademeli normalleşme dönemi tedbirlerinin uygulanacağını duyurdu. TRT Haber'e konuşan Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 'tam kapanma' sürecini değerlendirdi. İlhan, 'Kademeli normalleşme' süreciyle ilgili de görüşlerini paylaştı.



"Kurallara uyarsak daha fazla normalleşme olabilir"



'Kademeli normalleşme' sürecinin vakaların azalmasında etkili olacağını söyleyen İlhan,"Alınan önlemlere baktığımızda, toplumda insanların kalabalık ortamlardan korunmasına yönelik olduğunu söyleyebiliriz. 65 yaş üstündeki büyüklerimizin ve gençlerimizin evde kalmaları yönündeki kısıtlama kaldırıldı. Kamuda esnek mesainin devam etmesi büyük bir yoğunluğu engelleyecektir. Seyahat kısıtlamalarında da avantajlı bir durum söz konusu olduğunu görüyoruz. Toplam vaka sayısında 5 katlık bir düşüş söz konusu. Böyle gidersek, kurallara uyarsak 1 Haziran'dan sonra daha fazla normalleşme olabilir diye düşünüyorum. Aşı olma yönünde irade gösteririlse daha da iyiye gidecektir" dedi.



"Aşıların etkinliği yüzde 90'dan fazla"



Türkiye'nin yaz aylarında aşılamada büyük bir yol alacağını düşünen İlhan şunları söyledi:



"Dünyada 6 tane aşı var. Biz 3 tane aşı uyguluyoruz. Bunların etkinliği yüzde 90'dan fazla. Türkiye rakamlarına bakıldığında. 1 Ocak-1 Nisan arası 65 yaş üstü bireylerin virüse yakalanmaları yarı yarıya azaldı. Aşılamayla bu sayıyı yüzde 70'lere kadar çıkarabiliriz. Diğer aşı grubundaki vakalarda ise 1 Ocak-1 Nisan arasındaki sürede vakaları yüzde 400 azaldı. Demek ki aşı gerçekten etkili. Sırası gelenlerin aşı olarak hayatına devam etmesi bize büyük avantaj sağlar. Güz döneminde okullarımızın tamamen açıldığı, daha normale döndüğümüz, sosyalleşmenin belli kurallarla devam ettiği iyi bir zaman dönemine ilerleyebiliriz."



"40 milyonu geçersek maske konusunda bazı kararlar değişebilir"



Maskenin hali hazırda mutlaka takılması gerektiğini vurgulayan İlhan, aşılama seviyesine göre ilerleyen zamanlarda bu konuda gevşeme olabileceğini şu sözlerle anlattı:



"Bu soru çok soruluyor. 40 milyon doz aşı olabilirsek maske konusunda gevşemeler görebiliriz. Kalabalık yerlerde maske takmaya devam etmemiz lazım. 40 milyon aşı hedefine ulaştığımızda, açık alanda, çok az kişinin bulunduğu ortamlarda zamanla maskeleri çıkarabiliriz. Kalabalık iş yerleri, pazar, market gibi alanlarda maskemizi takmamız lazım. Hedef 65 milyon doz aşıda. 40 milyonu görebilirsek maske konusunda bazı kararlar düşünebiliriz"




Bu haber 1111 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DSÖ'den 'sessiz katil' uyarısı! Can kaybı 1300'ü aştı
Sağlık

DSÖ'den 'sessiz katil' uyarısı! Can kaybı 1300'ü aştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'yı etkisi altına alan aşırı sıcak hava dalgalarının ağır bilançosunu açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, 21 Haziran'dan bu yana sıcaklıklar nedeniyle 1300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, sıcak stresinin "sessiz katil" olmaya devam ettiğini vurguladı.

Habervitrini9640 Görüntüleme
Bu hastalığı duyanlar şaşkın! Soluduğu hava, yediği her lokma risk taşıyor
Sağlık

Bu hastalığı duyanlar şaşkın! Soluduğu hava, yediği her lokma risk taşıyor

İngiltere'de yaşayan 22 yaşındaki Kate Hegan, vücudunun yiyecekler, kokular, sıcaklık değişimleri ve hatta kendi hormonlarına karşı aşırı reaksiyon vermesine göstermesine neden olan nadir bir hastalıkla mücadele ediyor. Mast Hücre Aktivasyon Sendromu (MCAS) nedeniyle yalnızca 25 farklı gıdayı tüketebilen genç kadın, en büyük destekçisinin yaklaşan anafilaktik şoku 10 dakika önceden fark eden özel eğitimli Labrador cinsi köpeği Kenny olduğunu söylüyor.

Habervitrini12942 Görüntüleme
Demans 2026 yılında ABD'ye 800 milyar dolara mal olacak
Sağlık

Demans 2026 yılında ABD'ye 800 milyar dolara mal olacak

Tıp doktoru, beyin sağlığı araştırmacısı ve demansın erken teşhisi için kurulan Prema Cognition'ın kurucusu Dr. Julia Cooney, Newsweek'e verdiği demeçte, erken teşhisin çalışmanın tanımladığı hem insani hem de mali yükü hafifletebileceğini söyledi.

Habervitrini14479 Görüntüleme
Kadınların günde ortalama 9 saat, erkeklerin de 8 saat 49 dakika uyudukları hesaplandı.
Sağlık

Kadınların günde ortalama 9 saat, erkeklerin de 8 saat 49 dakika uyudukları hesaplandı.

Türkiye'de geçen yıl 10 yaş ve üzeri bireyler, günde ortalama en fazla zamanı 8 saat 55 dakikayla uykuya ayırırken kadınların günde ortalama 9 saat, erkeklerin de 8 saat 49 dakika uyudukları hesaplandı.

Habervitrini11705 Görüntüleme