İSTANBUL - TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 11. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF'13) katılımcılarından Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ'nin (TUSAŞ) standında yer alan insansız hava araçları "ANKA" ile "R-300 helikopter" büyük ilgi görüyor.
TUSAŞ İHA Sistemleri Mühendislik Grup Müdürü Remzi Barlas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ocak ayında Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen testlerde, ANKA'nın, 120 kilogram ağırlığındaki kamera ile 23 bin fit yüksekliğe çıkıp görüntü aktardığını, 18 saat havada kaldığını ifade etti.
ANKA'nın testlerde başarılı bir performans ortaya koyduğunu vurgulayan Barlas, gözetleme yapabilen insansız hava araçlarının, sınır güvenliği açısından büyük öneme sahip olduğunu aktardı.
Barlas, ANKA'nın özelliklerini şöyle sıraladı:
"Uçağımızın, kalkışından inişine kadar hiç bir pilot müdahalesine ihtiyacı yok. Görev planına bağlı kalkıp, görevi ifa ettikten sonra inebiliyor. ANKA bunu testlerde en güzel şekilde gösterdi. ANKA'nın bizim için en önemli özelliği; tamamen Türk mühendisleri tarafından yapılması. Proje kapsamında geliştirdiğimiz 3 milyon satır yazılımın en ufak detayına hakimiz. Uçak üzerinde herhangi bir değişiklik yapmamız gerekirse bunu kendimiz yapabiliyoruz. Buzdan koruma sisteminin rakip sistemlere göre üstünlüğü var. Diğer rakip uçaklardan 15-20 knot daha hızlı uçabiliyor. Bu da birim zamanda gözetleyebileceği alan büyüklüğünü artırmasını sağlıyor ve kötü hava koşullarından daha az etkileniyor. Üzerinde dizel motor var. Bu da çok önemli bir avantaj. Çünkü diğer uçaklarda 130 oktan benzin kullanmak gerekiyor ki, bunu her üste bulmak mümkün olmayabiliyor. Uçağımız havacılıkta kullanılan JP-8 dizel yakıtın dışında her arabada kullanılabilen dizel yakıtı da kullanabiliyor. Uçağımız üzerinde bir çok yedeklik mevcut. Her uçakta bu kadar çok yedeklik olmayabiliyor. Herhangi bir bölüm arıza yaptığında uçak kendisi arıza olan bölümü devreden çıkarıp, inişini emniyetle gerçekleştiriyor."
Projeye 2007'de başladıklarını ve aracın bugüne değin çeşitli testlerden geçtiğini anlatan Barlas, geçen yıl kasım ayında teknik hata nedeniyle bir uçağın düştüğünü hatırlatarak, bu hatayı laboratuvar testlerinde göremediklerini söyledi.
Remzi Barlas, "Bu kaza nedeniyle tüm yazılım testlerini tekrar gözden geçirdik. Hata modlarını irdeledik ve şu anda bize göre artık hatası hiç kalmamış olan uçağımızı göreve hazır hale getirdik. Bunu da kabul testlerinde bir kere daha kanıtlandı. ANKA, bugün itibarıyla envanterimizdeki Heronlara denk görev yapabilecek kapasiteye sahip" diye konuştu.
-"TSK bazı istekleri daha var" -
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ilave istekleri de bulunduğunu belirten Barlas, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın envantere katmak istediği sistemlerin bundan bir nebze daha ileri versiyon olması gerektiğini söyledi.
Barlas, TSK'nın, uydu haberleşme sistemleri, haberleşme rölesi gibi istekleri bulunduğunu ifade ederek, "Bu konuda çalışıyoruz. TSK için ANKA'nın üst versiyonunu hazırlıyoruz" dedi.
ANKA'yı mevcut haliyle başka ülkelere pazarladıklarını bildiren Barlas, bu kapsamda bazı ülkelerle görüşmeler yaptıklarını anlattı.
Benzer sıkletteki insansız hava aracı sistemlerinin fiyatlarının 5 ila 8 milyon dolar arasında değiştiğini kaydeden Barlas, ANKA'nın da bu aralıkta bir fiyatla satılacağını belirtti.
Milli "ANKA göreve hazır"

Hızlı Özet
“Milli imkanlarla tasarımı gerçekleştirilen insansız hava aracı ANKA'nın testlerde başarılı performans ortaya koyduğu ve göreve hazır olduğu bildirildi.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu FETÖ'cü korgeneralin ekibinde çıktı
Arama yapılan noktaların Riva'daki TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri, MHK'nın Beylerbeyi ve 4. Levent'teki İstanbul Şubeleri, TFF Ankara Binası ile TFFH2025 yılında Riva'da gerçekleştirilen hakem kural sınavı sorularına ve notlandırma süreçlerine dışarıdan müdahale edildiği, bazı hakemlerin sınav sonuçlarının usulsüz şekilde değiştirildiği ve sınav sorularının kendi belirledikleri kişilere önceden verildiği bilirkişi raporuyla tescillendi.

Fatma Betül Sayan Kaya günler süren sessizliğini bozdu ama tek bir soruya cevap verdi
Kaya, fon soruşturmasının kilit isimlerinden olan Pusula Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yarız'ın özel jetiyle hacca giddi iddiasını reddetti. Gazeteci Nagehan Alçı'ya konuşan Fatma Betül Sayan Kaya, Türk Hava Yolları’nın tarifeli seferiyle yolculuk yaptığını söyledi ve iddiaya göre, bilet bilgisini de Alçı'ya gönderdi.

Haluk Görgün: HÜRKUŞ Uluslararası pazarda benzersiz bir seçenek
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "2027 yılında Türk Hava Kuvvetlerinde HÜRKUŞ filolarını göreceğiz. 2028 yılı sonuna kadar da 55 uçağın tamamını Hava Kuvvetlerimizin envanterine kazandırmayı planlıyoruz. Çok yakında HÜRKUŞ'un ihracat haberlerini sizlerle paylaşmaya başlayacağız" dedi.

Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında 36 kişi tutuklandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının bulunduğu helikopterin düşmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 38 şüpheliden 36'sı tutuklandı, 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi.