MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN YENİ 'İHL' DÜZENLEMESİ

3 dk okuma
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN YENİ 'İHL' DÜZENLEMESİ

Hızlı Özet

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, İmam-Hatip Lisesi mezunlarının doğrudan düz liseye geçişlerini sağlayıcı bir düzenleme yapmak istediklerini söyledi.

DEVLET ARIK
ANKARA - ''Ortada eşitsizlik var'' diyen Bakan Çelik, tüm meslek liselerinden düz liselere geçişin serbest olduğunu, ancak İmam Hatip Liseleri'nden bu geçişin yapılamamasından yakındı. AK Parti'nin Kızılcahamam kampının son gününde bakanlar milletvekillerinin sorunlarını dinledi. Bakanlara, seçim bölgelerinde karşılaştığı sorunları aktaran milletvekilleri, en çok 'öğretmen', 'ebe-hemşire', 'imam' açığından yakındılar. Sorunlarını 'Cami var, namaz kıldıracak imam yok', 'Okul var, öğretecek öğretmen yok', 'Sağlık ocağı var hemşire-ebe yok' sözleriyle dile getiren milletvekilleri, seçim bölgelerindeki en büyük sorunların başında işsizliğin geldiğini ifade ettiler.
Milletvekillerinin en çok soru yağmuruna tuttuğu bakan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik oldu. Çelik, bölgelerine 'öğretmen' isteyen milletvekillerine, sorunu 'vekil öğretmenlik' sistemiyle aşmaya çalıştıklarını anlattı. Daha fazla vekil öğretmenlik için Maliye Bakanlığı ile görüşmeleri sürdürdüklerini kaydeden Çelik, para sorununun aşılmasını beklediklerini dile getirdi. Milletvekillerinin 'Seçmenin tayin-atama işlerini yaptıramıyoruz' şikayetiyle de karşılaşan Bakan Çelik, ''Tayin-atama için lütfen kapımı çalmayın. Tüm bunlar bilgisayar ortamında puana göre belirleniyor. Benim yapabileceğim bir durumum yok. Sadece zamanınızı harcamış olursunuz'' diyerek bu yöndeki talepleri geri çevirdi.
Milletvekillerinin 'öğretmen açığından' yakınması üzerine, topu Maliye Bakanlığı'na atan Bakan Çelik, ''Kadro sıkıntısı yaşıyoruz. Maalesef tümünü karşılama imkanına sahip değiliz. Devletin imkanları ancak bu kadar. Biz de isteriz hepsini almayı, ancak imkanlar ortada'' dedi.
Çelik, bir taraftan öğretmen açığı yaşanırken diğer tarafta meslek okullarında 20 binin üzerinde öğretmen fazlalığından yakındı.
Bakan Çelik'e yöneltilen diğer bir soru da İmam Hatip Liseleriyle ilgili düzenleme oldu. Bütün meslek liselerinden düz liselere geçiş olduğunu, sadece İmam Hatip Liselerinden düz liselere geçiş imkanı olmadığını vurgulayan Bakan Çelik, ''Bu durum eşitliğe aykırıdır. Düzeltmek için uğraşıyoruz'' diye konuştu.

BAKAN AYDIN'DAN 'İMAM' İSTEDİLER
Milletvekillerinin öğretmenden sonra en çok talebi 'imam' oldu. Seçim bölgelerindeki imam açığından yakınan milletvekilleri, ''Köyümüzde cami var, namaz kıldıracak imam yok'' diyerek, bakanlığın daha fazla imam kadrosu açmasını istediler. Milletvekillerinin talebi üzerine söz alan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Türkiye'de 9 binin üzerindeki camide 'imam' açığının bulunduğunu söyledi. Her yıl bu rakamın üzerine bin imam ihtiyacının daha eklendiğini belirten Aydın, geçmiş hükümetleri suçlayarak, ''Maalesef bugüne kadar imamlık kadrosu verilmediği için bu açık bu noktaya geldi. Zamanında her yıl düzenli olarak verilseydi iş bu noktaya gelmezdi. Şu an bize verilen imkanlar dahilinde imam alımı yaptık'' şeklinde konuştu.
AK Parti Ağrı Milletvekili Mehmet Melik Özmen de hem bakanlarla hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gruplar halinde yapılan görüşmelerde ilginç bir görüş ortaya attı. Kabinede kökten revizyon isteyen Özmen, başkanlık sistemine geçilmesini istedi. Aşamalı olarak başkanlık sistemine geçilmesini öneren Özmen, bunun için ilk etapta yarı başkanlık sisteminin uygulanmasının daha doğru olacağını kaydetti. Türkiye'nin reel politik ve jeopolitik açıdan merkez, bölgesel bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Özmen, AB, ABD, Afrika, Asya ve Ortadoğu ile güçlü ilişkileri olan bir ülkenin artık 'başkanlık sistemi'ni düşünmek zorunda olduğunu söyledi. Türkiye'nin işe yarı başkanlık sistemine geçerek başlaması gerektiğini ifade eden Özmen, ''Sayın Başbakan kabine revizyonu düşünüyorsa, bakanların milletvekili olma şartı yok. Parlamento dışından seçeceği bakanlarla kendi hükümetini kurmalıdır. Bu durum toplumda yeni bir heyecan getirecektir. Türkiye kararlı bir süreçten geçiyor'' diye konuştu.

Bu haber 2610 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2026 YKS cevap anahtarları yayımlandı
Eğitim

2026 YKS cevap anahtarları yayımlandı

2026 YKS soru kitapçıkları ve cevap anahtarları ÖSYM tarafından erişime açıldı. Adaylar, sınavda verdikleri yanıtları ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yayımlanan TYT, AYT ve YDT temel soru kitapçıkları ile cevap anahtarlarını inceleyerek kontrol edebiliyor.

Habervitrini14457 Görüntüleme
Tartışmalı soru ÖSYM’nin masasında
Eğitim

Tartışmalı soru ÖSYM’nin masasında

AYT Matematik testindeki 23 numaralı türev sorusu, eğitim dünyasında tartışmaya neden oldu. ÖSYM sorunun doğru cevabını “C” olarak açıklarken, bazı matematikçiler “A” şıkkının doğru olması gerektiğini savunuyor.

Habervitrini13035 Görüntüleme
Almanya Üniversiteleri Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğitim

Almanya Üniversiteleri Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Almanya üniversiteleri, yurt dışında eğitim almak isteyen pek çok öğrencinin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Almanya dünyanın en prestijli üniversitelerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor ve Almanya üniversiteleri akademik mükemmellik anlayışları, gelenekleri, uygun ücretli eğitimi ve araştırma olanaklarıyla dünyanın dört bir yanından öğrencileri kendine çekmeye devam ediyor.

Habervitrini13609 Görüntüleme
YouTube Beğeni Satın Al Servisi ile Zirvede Olun
Eğitim

YouTube Beğeni Satın Al Servisi ile Zirvede Olun

Teknoloji her yıl hayatımıza biraz daha dahil oluyor ve bununla birlikte de sosyal medyanın kullanımı günden günde artıyor. Sabah uyandığımızda, yemek yerken, bir iş yaparken ve uyumadan önce bile sosyal medya uygulamalarında vakit geçiriyoruz

Habervitrini16944 Görüntüleme