'MUSTAFA'YA GÖRKEMLİ GALA!..

3 dk okuma
'MUSTAFA'YA GÖRKEMLİ GALA!..

Hızlı Özet

Yönetmenligini Can Dündar'in üstlendigi, Atatürk'ün askeri, siyasal ve insani yönlerini anlatan ''Mustafa'' filminin gösterimi, Dolmabahçe Sarayi'nin bahçesinde kurulan 2 çadirda yapildi.

Filmin gösterimi öncesinde konuşan Can Dündar, ''Küçük de olsa 'beni hatırlayınız' vasiyetine bir karşılıktır.
Umarım beğenirsiniz'' diye konuştu. Dündar, filmin gösterimi için bu mekanı kendilerine açan ve ''Belge ve Fotoğraflarla Atatürk ve Milli Saraylar Sergisi'' ile beraber filmin burada gösterimine katkıda bulunan Dolmabahçe Sarayı yetkililerine ve TBMM Başkanı Köksal Toptan'a teşekkür etti.
Filmin sponsorluğunu üstlenen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da, kendisinin Dündar'ın heyecanından ve belgeselin isminin ''Mustafa'' olmasından çok etkilendiğini söyledi.
Sabancı, ''Biz de bu projeye katkıda bulunma şansını elde ettik. Merhum Sakıp Sabancı, yaşarken gerek yurtiçinde gerek de yurtdışında yapımcı ve yönetmenlere Mustafa Kemal Atatürk filmi yaptırmak için çok uğraştı. Bizim katkımıza onun o hayali de ayrıca destek oldu.
Türkiye'de bu boyutta bir ilk olan belgeselin yurdumuz gençliğine Cumhuriyet Bayramı hatırası olmasını diliyorum'' dedi.
Konuşmaların ardından Can Dündar'ın senaryosunu yazıp yönettiği ve müziklerini Goran Bregoviç'in bestelediği ''Mustafa'' filminin gösterimi yapıldı.
Filmi izlemeye gelen konuklar arasında Genelkurmay eski başkanı emekli orgeneral Yaşar Büyükanıt da vardı. Büyükanıt, gazetecilerin filme ilişkin soruları üzerine, ''Ata'yı çocukluğundan başlayarak anlatan bir film. Ben de detaylarını bilmiyorum'' karşılığını verdi.
Filmin çok ilgi çekici olduğu ifade eden Büyükanıt, merakla izleyeceğini söyledi.
BELGE VE FOTOĞRAFLARLA ATATÜRK VE MİLLİ SARAYLAR SERGİSİ
Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen ''Belge ve Fotoğraflarla Atatürk ve Milli Saraylar'' sergisi, TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından açıldı. Toptan, sergide 30 bin belgenin yer aldığına dikkat çekti.
Toptan, Atatürk'ün Samsun'a çıktıktan 8 yıl sonra İstanbul'a ilk gelişinde Dolmabahçe Sarayı'nda ikamet ettiğini ve sonradan da bu sarayın Atatürk tarafından kullanıldığını anlattı.
Toptan, ardından çıkarılan kanunla sarayın TBMM'ye verildiğini anlattı. Yönetmenliğini Can Dündar'ın yaptığı ''Mustafa'' isimli filmin de bu mekanda gösterilecek olmasının mekana uygun mesaj vereceğine inandığını belirten Toptan, ardından eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve diğer konuklarla sergiyi gezdi.
SERGİ HAKKINDA:
Ana malzemeleri, Milli Saraylar İdaresinin kurulduğu 1925 yılından 1960 yılına kadar olan evrakın yakın dönemde tasnif edilmesiyle elde edilen sergi, 43 belge ve 14 fotoğraf panosundan oluşuyor.
Tasnif edilen yaklaşık 30-35 bin arşiv malzemesi, hem Milli Sarayların kuruluş ve sonraki dönemine ışık tutuyor hem de milli sarayların Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılması sürecini aydınlatıyor.
43 belge özetinin olduğu panolarda belgelerin içeriğiyle ilgili görseller de yer alıyor. 14 panoda ise ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün milli saraylarda çekilmiş fotoğraflarına yer veriliyor.
Atatürk'ün 2. Yaverine hediye ettiği bir fotoğrafı ve Atatürk'e hediye edilen İzmir'in 250 sene önceki halini gösteren bir fotoğraf da sergilenen fotoğraflar arasında yer alıyor.
Sergilenen belgeler içinde Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayı'nda kalan 3 şahsi eşyası, Atatürk'ün manevi kızı Nebile'ye ait şahsi eşya ve Atatürk'ten iş talep edenlerin dilekçe örnekleri de bulunuyor. Sergi 16 Kasım 2008 tarihine kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.
Bu haber 5631 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Devlet Bahçeli tehdit edildi
Gündem

Devlet Bahçeli tehdit edildi

MHP Manisa İl Başkanı Nurullah Savaş’tan dikkat çeken bir iddia geldi. Savaş, “Terörsüz Türkiye” süreci nedeniyle MHP lideri Devlet Bahçeli’yi tehdit edenlerin olduğunu öne sürdü.

Habervitrini14763 Görüntüleme
Adalar Belediyesi'nde dengeleri değiştirecek istifa
Gündem

Adalar Belediyesi'nde dengeleri değiştirecek istifa

Adalar Belediye Başkanvekili Medine Pamuk'un istifasının ardından bugün yapılması planlanan başkanvekilliği seçimi, yeterli çoğunluk sağlanamaması üzerine 23 Eylül'e ertelendi. Gelişme sonrası tutuklu Adalar Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Durak da belediye meclis üyeliği ve İBB Meclis üyeliği

Habervitrini12686 Görüntüleme
Sekiz günlüğüne gittiği umreden sekiz aydır dönemediler
Gündem

Sekiz günlüğüne gittiği umreden sekiz aydır dönemediler

Ramazan umresi için 17 Şubat'ta Mekke'ye giden Havva Ünlüce (61) ile çocukları Serdar Ünlüce (34), Semra Karakaya (39) ve Hediye Ünlüce Sırakaya (25), Kabe'de yaşanan bir tartışmanın ardından 8 aydır Suudi Arabistan'dan ayrılamıyor. Aile fertleri, olayın yanlış anlaşıldığını savunurken, haklarındaki yargı sürecinin tamamlanarak Türkiye'ye ve yakınlarına dönmek istiyor.

Habervitrini10331 Görüntüleme
DMM'den 'Ailem Güvende' mesajı: Açık bir dezenformasyon
Gündem

DMM'den 'Ailem Güvende' mesajı: Açık bir dezenformasyon

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı uluslararası basın-yayın organlarında yer alan 'Ailem Güvende' operasyonlarının 'keyfi ve hedef gözeterek yürütüldüğü' yönündeki iddiaların asılsız olduğunu bildirdi.

Habervitrini13882 Görüntüleme