Myanmar depremi 1.300 kilometre uzaktaki gökdeleni nasıl yıktı

2 dk okuma
Myanmar depremi 1.300 kilometre uzaktaki gökdeleni nasıl yıktı

Hızlı Özet

Çevrimiçi olarak paylaşılan görüntülerde, 1934 yılında inşa edilen büyük bir asma köprü olan Mandalay'daki Ava Köprüsü'nün çöktüğü görülüyor. Mandalay uluslararası havalimanının da kapalı olduğu görülüyor.

Myanmar'daki depremde 10.000'den fazla kişinin öldüğünden endişe ediliyor; şok dalgaları Bangkok'ta 1.300 km uzaklıktaki bir gökdeleni yıktı

Cuma günü Myanmar'ı vuran ve şok dalgaları Bangkok'ta yüzlerce mil uzaklıktaki bir binayı yıkmaya yetecek kadar güçlü olan büyük depremde 10 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Deprem, Myanmar'ın ikinci büyük şehri Mandalay yakınlarında, yerel saatle öğleden sonra erken saatlerde, İngiltere saatiyle 6.20 civarında meydana geldi. Myanmar acil durum ilan etti.

7.7 büyüklüğündeki depremi ilk kaydeden ABD Jeoloji Topluluğu (USGS), ölümleri 10.000 ila 100.000 arasında tahmin etti. Ekonomik zararın Myanmar'ın GSYİH'sinin %70'ine kadar ulaştığı tahmin ediliyordu - bu da yaklaşık 36 milyar dolar anlamına geliyor.

Bunlar erken tahminler ve ölü sayısı henüz net değil ancak Myanmar'daki bir acil durum görevlisi, kurban sayısının en az yüzlerce olduğunu söyledi.

Depremin merkez üssü Burma'nın Sagaing şehrinin on mil kuzeybatısıydı. Sagaing, nüfusu yaklaşık 1,2 milyon olan Mandalay'ın yakınındadır.

İlk depremden birkaç dakika sonra, Richter ölçeğine göre 6,4 büyüklüğünde, daha küçük ama yine de büyük bir deprem daha meydana geldi.

USGS, Myanmar ve Tayland'daki binaların depremlere karşı özellikle savunmasız olduğunu söyledi. Ajans şunları söyledi: "Bu bölgedeki nüfus, depreme dayanıklı yapılar olmasına rağmen deprem sarsıntısına karşı savunmasız yapılarda yaşıyor.

"Genellikle savunmasız yapı tipleri, gayri resmi (metal, ahşap, GI vb.) ve güçlendirilmemiş tuğla duvar örgüsüdür."

Çevrimiçi olarak paylaşılan görüntülerde, 1934 yılında inşa edilen büyük bir asma köprü olan Mandalay'daki Ava Köprüsü'nün çöktüğü görülüyor. Mandalay uluslararası havalimanının da kapalı olduğu görülüyor.

Başkent Naypyitaw'da depremde dini türbeler hasar gördü, bazı binalar yıkıldı ve bazı evler yıkıldı.

Myanmar'da iç savaş yaşanıyor.

Yerel medya, çöken binaların neden olduğu onlarca ölüm bildirdi. Yerel bir yetkili, Mandalay'daki bir hastaneyi "toplu zayiat alanı" olarak tanımladı.

Depremin yıkıcı etkisi Tayland, Çin, Hindistan ve Vietnam'da da hissedildi.

Merkez üssünden yaklaşık 1300 kilometre uzakta bulunan Bangkok'ta inşaatı devam eden bir gökdelen deprem sırasında büyük bir çöküş yaşadı, yaklaşık 70 kişi kayboldu ve en az iki kişi öldü.

Üst düzey bir polis memuru, olay yerini incelemek için geldiğinde insanların yardım çığlıklarını duyduğunu söyledi.

Bu haber 1358 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Suriye Cumhurbaşkanı Şara'dan Erdoğan çıkışı
Gündem

Suriye Cumhurbaşkanı Şara'dan Erdoğan çıkışı

Dubai'de düzenlenen Arap Medya Zirvesi'nde konuşan Şara, 1979'dan bu yana uygulanan kısıtlamalar nedeniyle Suriye'de finans ve bankacılık sistemlerini tanımadan yetişen nesiller olduğunu söyledi.

Habervitrini13544 Görüntüleme
Dehşet görüntüler... Husiler çatışma görüntülerini yayımladı
Gündem

Dehşet görüntüler... Husiler çatışma görüntülerini yayımladı

Yemen’de Husiler ile Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri arasındaki çatışmalar yeniden şiddetlendi. Husiler sahadaki çatışmalara ait yeni görüntüler yayımlarken, son gelişmelerde Kızıldeniz kıyısındaki stratejik bölgelerde ilerleme sağladıkları bildirildi. Çatışmaların Babülmendep Boğazı çevresine yayılması, bölgedeki askeri gerilimin yanı sıra deniz ticareti ve enerji sevkiyatına ilişkin endişeleri de artırdı.

Habervitrini14092 Görüntüleme
Sıcaklıklar düşüyor: Birçok şehirde sağanak bekleniyor
Gündem

Sıcaklıklar düşüyor: Birçok şehirde sağanak bekleniyor

Yurt genelinde parçalı bulutlu havanın hakim olması beklenirken, İstanbul dahil birçok ilde yarından itibaren sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış görülecek.

Habervitrini12864 Görüntüleme
İBB’deki yolsuzluk çarkında yeni itiraflar!
Gündem

İBB’deki yolsuzluk çarkında yeni itiraflar!

Bu görüşmenin ardından Ağaç AŞ Genel Müdürü Ali Sukas'ın yanına gittiğini aktaran Ensar Güney, Sukas'a "Ne istiyorsunuz?" diye sorduğunu, Sukas'ın ise "Ben size para söyleyemem, sen kendin bir bak, kendi durumuna göre ödeme yap" karşılığını verdiğini beyan etti.

Habervitrini10016 Görüntüleme