Okula başlama yaşı değişti

••4 dk okuma
Okula başlama yaşı değişti

Hızlı Özet

“Okula başlama yaşını 69 ay olarak düzenleyen kanun teklifi Komisyonda kabul edildi.”






Okula başlama yaşını 69 ay olarak düzenleyen kanun teklifi Komisyonda kabul edildi.



Bazı Kanun ve 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi.



Kabul edilen teklife göre, okula başlama yaşı 69 ay olarak belirleniyor. Mesleki eğitim programlarına kayıt olma şartları, ortaokul veya imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak şartları aranacak. Yurtlar konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığına yetki veriliyor.



İlkokula başlama yaşı 66 aydan 69 aya çıkarılacak, sözleşmeli öğretmen ve Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin kadroya atanabilmeleri için zorunlu hizmet süreleri düşürülecek, yükseköğrenim yurtlarıyla ilgili izinler Gençlik ve Spor Bakanlığınca verilecek. AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ve arkadaşlarının imzasını taşıyan Bazı Kanunlarda ve 652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildi.



Teklife göre, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yemekli ve yemeksiz öğrenci yurtları ve buna benzer kurumlar açılması ve işletilmesi, ortaokul ve ortaöğretim düzeyinde Milli Eğitim Bakanlığının iznine bağlı olmaya devam edecek.



Yükseköğrenim düzeyindeki yurtların açılması ve işletilmesi ise Gençlik ve Spor Bakanlığının iznine bağlı olacak. Mevcut düzenlemede Milli Eğitim Bakanlığı, bu gibi yurt ve kurumları, tespit edeceği esaslara göre denetlerken, teklifle denetim görevi ilgili bakanlıklara veriliyor. Öğrenim düzeyine göre barınma hizmeti verilecek öğrenciler ile bu hizmetin verilebileceği kurumlar ve bu hizmeti sunacak gerçek ve tüzel kişilerin nitelikleri, ilgisine göre Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.



İlkokula başlama yaşı 69 ay olarak yeniden düzenleniyor



Teklifle, 66 ay olan ilkokula başlama yaşı 69 ay olarak yeniden düzenleniyor. Mecburi ilköğretim çağı, 6-13 yaş grubundaki çocuklar yerine 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. İlkokulların birinci sınıflarına, o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılacak ancak çocuğun gelişim durumuna bağlı olarak okula erken başlaması veya kaydın ertelenmesi ile ilgili hususlar yönetmelikle düzenlenecek.



Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetleri sınıfına ait kadrolarda çalışan sözleşmeli personelin 4 yıl süreyle başka bir yere atanamayacağına yönelik süre, 3 yıla indiriliyor. Sözleşme gereği 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, talepleri halinde bulundukları yerde din hizmetleri sınıfına ait kadrolara atanacak. Bu şekilde atananlar, aynı yerde en az 2 yıl yerine artık 1 yıl daha görev yapacak.



Teklifle, "çıraklık şartları" başlığı, "mesleki eğitim merkezi programına çıraklık kayıt şartları" olarak değiştiriliyor. 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanların, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabileceğine yönelik hüküm kaldırılıyor. Kalfalık yeterliğini kazanmış olanların mesleki yönden gelişmelerini ve bağımsız iş yeri açabilmelerini temin için gerekli yeterlilikleri kazandırmak gayesiyle ustalık eğitimi düzenlenecek.



OSB'ler, mesleki eğitim merkezi açabilecek



Teklifle eğitim-istihdam bağlantısının güçlendirilmesi, özel sektör tarafından mesleki eğitime doğrudan katkı sağlanması ve faaliyet gösterilen alanlarda ihtiyaç duyulan becerilere sahip nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi amacıyla "çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimi ile mesleki ve teknik kurs programlarının uygulandığı özel öğretim kurumu" olarak tanımlanan mesleki eğitim merkezleri, organize sanayi bölgesi (OSB) yönetimlerince ve özel sektör tarafından açılabilecek. Milletlerarası özel öğretim kuruluşlarının okul açılış tarihleri, düzenleme kapsamı dışında tutulacak. Özel eğitim kuruluşlarına, yanıltıcı reklam vermesi durumunda cezai yaptırım uygulanacak. Özel okul öncesi eğitim, özel ilkokul, ortaokul ve liselere devam eden öğrencilere okulun öğrenim süresi kadar eğitim ve öğretim desteği verilmesi için öğrencilerde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranacak. Öğrenciler için verilen eğitim ve öğretim desteği, gereken şartları karşılayamayan kurumlardan tahsil edilmeyecek.



Destek verilecek hastalık türleri açıkça yazılacak



ÖSYM'de görevlendirilen yükseköğretim kuruluşlarında görevli öğretim elemanları ile Milli Eğitim Bakanlığında görevli öğretmenlere ödenen ancak sona eren ek ödeme uygulaması, 31 Aralık 2021'e kadar devam edecek. Ek ödeme tutarı, 40 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmeyecek.



Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alan birey sayısına göre Bakanlıkça, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için ödeme yapılacak. Her engel türüne göre belirlenen yaşa kadar eğitim verilecek ve destek verilecek hastalık türleri açıkça yazılacak.



Düzenlemeyle sözleşmeli öğretmenlerin başka bir yere atanmaları için doldurmaları gereken süre 4 yıldan 3 yıla, bu sürenin ardından öğretmen kadrolarına atananların aynı yerdeki görev süresi ise 2 yıldan 1 yıla indiriliyor. Teklifle, Sağlık Bakanlığında çalışan sözleşmeli personelin kadroya atanabilmesi için zorunlu hizmet süresi 4 yıla düşürülüyor. Sözleşmeli sağlık personelinden 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, talepleri halinde, bulundukları yerdeki kadrolara atanacak. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az 1 yıl daha görev yapacak.




Bu haber 412 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2026 YKS cevap anahtarları yayımlandı
Eğitim

2026 YKS cevap anahtarları yayımlandı

2026 YKS soru kitapçıkları ve cevap anahtarları ÖSYM tarafından erişime açıldı. Adaylar, sınavda verdikleri yanıtları ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yayımlanan TYT, AYT ve YDT temel soru kitapçıkları ile cevap anahtarlarını inceleyerek kontrol edebiliyor.

Habervitrini14706 Görüntüleme
Tartışmalı soru ÖSYM’nin masasında
Eğitim

Tartışmalı soru ÖSYM’nin masasında

AYT Matematik testindeki 23 numaralı türev sorusu, eğitim dünyasında tartışmaya neden oldu. ÖSYM sorunun doğru cevabını “C” olarak açıklarken, bazı matematikçiler “A” şıkkının doğru olması gerektiğini savunuyor.

Habervitrini13301 Görüntüleme
Almanya Üniversiteleri Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğitim

Almanya Üniversiteleri Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Almanya üniversiteleri, yurt dışında eğitim almak isteyen pek çok öğrencinin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Almanya dünyanın en prestijli üniversitelerinden bazılarına ev sahipliği yapıyor ve Almanya üniversiteleri akademik mükemmellik anlayışları, gelenekleri, uygun ücretli eğitimi ve araştırma olanaklarıyla dünyanın dört bir yanından öğrencileri kendine çekmeye devam ediyor.

Habervitrini13869 Görüntüleme
YouTube Beğeni Satın Al Servisi ile Zirvede Olun
Eğitim

YouTube Beğeni Satın Al Servisi ile Zirvede Olun

Teknoloji her yıl hayatımıza biraz daha dahil oluyor ve bununla birlikte de sosyal medyanın kullanımı günden günde artıyor. Sabah uyandığımızda, yemek yerken, bir iş yaparken ve uyumadan önce bile sosyal medya uygulamalarında vakit geçiriyoruz

Habervitrini17204 Görüntüleme