'Yetişmez' Denilen İspanyol kirazını ekti, şimdi Avrupa'ya satıyor

2 dk okuma
 'Yetişmez' Denilen İspanyol kirazını ekti, şimdi Avrupa'ya satıyor

Hızlı Özet

Adana'nın İmamoğlu ilçesinde bir girişimci, 5 yıl önce diktiği İspanya menşeli kiraz fidanlarından ilk büyük verimini almayı başardı. Bölgede yetişmeyeceği iddia edilen 'Royal Tioga' cinsi kirazlar, kilogramı 4 Euro'ya varan fiyatlarla Avrupa pazarına sunuluyor.

İspanya Menşeli Kirazlar Adana Topraklarında Meyve Verdi

Adana'nın İmamoğlu ilçesinde bir çiftçinin beş sene evvel İspanya'dan temin ettiği fidanlarla kurduğu kiraz bahçesinden, bu yıl ürün toplanmaya başlandı. Ufacıkören Mahallesi'nde ziraatle uğraşan Fatih Kara tarafından yetiştirilen kirazlar, 5 yıllık bir sabrın neticesinde hasat ediliyor. Elde edilen mahsul, tarım şirketleri vasıtasıyla Avrupa ülkelerine sevk ediliyor.

Beş yıl önce toprakla buluşturulan 'Royal Tioga' cinsi kiraz fidanları, bu yıl 15 dönümlük bir arazide verim vermeye başladı. Geçtiğimiz sene yaşanan don ve dolu gibi olumsuz hava şartları sebebiyle mahsul alamayan üretici, bu sezon için beklentilerini yüksek tutuyor. Tarım emekçilerinin söylediği türküler eşliğinde başlayan hasat sürecinde, toplanan kirazlar kasalardaki yerini alıyor.

Rekolte Beklentisi ve Ekonomik Değeri

Bu yılki hasattan, 15 dönümlük alandan toplamda yaklaşık 10 ton rekolte elde edilmesi hedefleniyor. Toplanan ürünlerin kalitesi ve erkenci olması, ekonomik değerini de artırıyor. Kirazların kilogram fiyatının, bahçede 3,5 ile 4 Euro arasında bir bedelle alıcı bulduğu belirtiliyor.

Üretici Fatih Kara, sürece ilişkin düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

“Çukurova'da kiraz yetiştirilemeyeceği yönündeki görüşlere rağmen bu işe yaklaşık beş yıl önce giriştik. İspanya'dan getirilen fidanların bölgemize adapte olduğunu gördük. Geçen yıl don ve dolu nedeniyle arzu ettiğimiz neticeyi alamamıştık. Ancak bu sene, beklentilerimiz doğrultusunda 15 dönümlük arazide hasadımız başladı ve toplamda 10 ton ürün bekliyoruz. Beş senelik çabanın semeresini görmeye başladık. Ürünlerimizi firmaya teslim ediyoruz ve Avrupa'ya ihraç ediliyor. Bahçedeki kilogram satış fiyatı ortalama 3,5 ila 4 Euro arasında seyrediyor.”

Erkenci kiraz hasadının başlamasıyla birlikte, İmamoğlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cemil Çabuk ve beraberindeki teknik ekip, bahçeyi ziyaret ederek yerinde incelemeler gerçekleştirdi. Heyet, kiraz yetiştiriciliğinin mevcut durumu, üretim kalitesi ve verimlilik konularında üreticiden bilgi aldı.

#ispanya#Güncel#İmamoğlu#Adana#Kiraz#Çukurova#Tarım
Kaynak:haberler.com
Bu haber 11158 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye'den Irak'a Yeni Ticaret Koridoru Suriye Üzerinden Açıldı
Ekonomi
#turkiye#radyo#Rûdaw haber portalı

Türkiye'den Irak'a Yeni Ticaret Koridoru Suriye Üzerinden Açıldı

Türkiye'den hareket eden tırlar, Suriye topraklarını kullanarak Irak'a ulaştı. Kürdistan Bölgesi'ni by-pass eden Rabia Sınır Kapısı'nın yeni güzergah olması, Bağdat tarafından stratejik bir başarı olarak görülürken, Erbil yönetiminde endişelere yol açtı.

Habervitrini11135 Görüntüleme
Piyasalarda İran savaşının yeniden tırmanma riskinin artmasıyla hisse senetleri düştü, petrol fiyatları tekrar yükseldi.
Ekonomi

Piyasalarda İran savaşının yeniden tırmanma riskinin artmasıyla hisse senetleri düştü, petrol fiyatları tekrar yükseldi.

Asya piyasalarında işlem görürken, Tokyo'nun Nikkei 225 endeksi teknoloji hisselerinin öncülüğünde %1 düşüşle 60.815,95 puana geriledi. Endeks geçen hafta 63.000'in üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmıştı.

Habervitrini11538 Görüntüleme
Avrupa Emekli Maaşı Sıralaması Yayımlandı: Türkiye'nin Konumu Dikkat Çekti
Ekonomi

Avrupa Emekli Maaşı Sıralaması Yayımlandı: Türkiye'nin Konumu Dikkat Çekti

Avrupa genelindeki ortalama emekli aylıklarına ilişkin son veriler paylaşıldı. Lüksemburg'un en yüksek maaşla listenin zirvesinde yer aldığı, Türkiye'nin ise Yunanistan'ın gerisinde kaldığı belirtildi.

Habervitrini10351 Görüntüleme
Aylık 280 bin TL maaş! İşte diploma gerektirmeyen 7 iş fırsatı
Ekonomi

Aylık 280 bin TL maaş! İşte diploma gerektirmeyen 7 iş fırsatı

İngiltere merkezli The Sun gazetesi, iş gücü piyasasında yükselişe geçen meslek gruplarına yönelik güncel bir veri analizi yayımladı. Hazırlanan raporda, İngitere'deki 25 yaş altındaki gençlerin uzun akademik süreçler yerine doğrudan pratik beceri ve teknik uzmanlıkla dahil olabileceği iş kolları sıralandı.

Habervitrini9201 Görüntüleme