PARMAĞI ORANSIZIN KATLİ VACİP

2 dk okuma
PARMAĞI ORANSIZIN KATLİ VACİP

Hızlı Özet

Yakınlarda çıkan iki farklı kitaba göre, 'büyük insan sarrafı' 2. Abdülhamit, fotoğraftan ve 'parmak boğumu uzunluğundan karakter tahlili' yapardı.

ANKARA - 2. Abdülhamit'in karakter tahlili çalışmaları, iki farklı kitapla gün ışığına çıkarıldı. Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Hülagü, 2. Abdülhamit'in özel doktoru Atıf Hüseyin Bey'in Türk Tarih Kurumu (TTK) arşivindeki 12 küçük defterde yer alan anılarını, 'Sultan 2. Abdülhamit'in Sürgün Günleri, Atıf Hüseyin Bey'in Hatıraları' adıyla yayımladı. Mehmet Bahadır Dördüncü ise padişahın fotoğraf çalışmalarını derlediği '2. Abdülhamit, Yıldız Albümleri Mekke-Medine' adlı kitabı Yitik Hazine Yayınları'ndan piyasaya çıkardı.
Doç. Dr. Hülagü, Abdülhamit'in yetiştiği ortam nedeniyle şüpheci bir insan olduğunu belirtiyor. Bu sıkıntılar nedeniyle padişahların çoğunun ruhi dengesizlikleri bulunduğunu kaydeden Hülagü, 'ölüm korkusu yaşadıkları için şüpheci ve endişeli olduklarını' söylüyor: "Atıf Hüseyin Bey'in ilettiği anılara göre, Abdülhamit'in kişilerin simalarından, yapılarından, el, kol yapılarından, o insanların ruh halini veya fikri yapılarını anlamaya çalışan bir bakışı var."

'Erbab-ı ceraim' avı
'2. Abdülhamit, Yıldız Albümleri Mekke-Medine' adlı kitapta da padişahın fotoğraf merakıyla ilgili bilgilere yer veriliyor ve kendisinin büyük bir insan sarrafı (fizyonomist) kabul edildiğine işaret ediliyor: "İddialara göre tahta çıkışının 25. yılında hapishanelerdeki mahkûmların fotoğraflarını çektirmiş, altına mahkûmiyet sebeplerini yazdırmış, fotoğraftan seçtiği mahkûmlara af çıkarmıştır. Askeri okula kaydolacak çocukları da fotoğraflardan seçmiştir" deniliyor. Yazıda Hüseyin Atıf Bey'in sözlerine de yer veriliyor:
"Sözü canilere getirdi: 'Bir İngilizce kitabın tercümesini okumuş idim. Çünkü vaka-yı cinaiyeye (cinayet vakalarına) merakım vardır. O kitapta, canilerin ekserisinin başparmağının ucu şahadet parmağının ortadaki boğumunu geçiyor, çok uzun oluyor, elleri yabani bir hayvan pençesi şeklini alıyor diye görmüş idim. Merak bu ya, o zaman emrettim. Hapishanelerde ne kadar kanlı katil varsa hepsinin fotoğraflarını aldırdım. Filhakika başparmak hemen hepsinde uzun idi. Hem de her şeyi benziyor. Lakin eller her şahısta başta şekilde oluyor. Avrupa'da bundan bi'l-istifade canilerin resimlerinden bi't-tatbik erbab-i ceraimi (suçluları) yakalıyorlar' gibi hikâyelerde bulundu."

Bu haber 4177 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Altılı Masa'dan Cumhur ittifakına
Gündem

Altılı Masa'dan Cumhur ittifakına

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, olası siyasi iş birliklerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cumhur İttifakı’yla ilgili soruya da yanıt veren Arıkan, herhangi bir siyasi partiyle iş birliğine ilke ve prensipler çerçevesinde yaklaşılabileceğini belirterek, “Hayatta olmaz,

Habervitrini10741 Görüntüleme
Dışişleri Bakanı Fidan, canlı yayında yanıtladı! 'Yemen'de Mekke Anlaşması devreye girebilir'
Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, canlı yayında yanıtladı! 'Yemen'de Mekke Anlaşması devreye girebilir'

Dışişleri Bakanı Fidan, canlı yayında yaptığı değerlendirmede Yemen ve Suudi Arabistan arasındaki çatışmalarda Mekke Anlaşması'nın devreye girebileceğini söyledi. Fidan, bunun özellikle 'teknik' konularda olabileceğini belirtti

Habervitrini10645 Görüntüleme
Türk hurması sıfır masrafla servet kazanıyor
Gündem

Türk hurması sıfır masrafla servet kazanıyor

Yıllardır milyonlarca dolar ödenerek yurt dışından getirilen o mucizevi ürün için Anadolu topraklarında yeni bir dönem başladı. Ne düzenli sulama istiyor ne de gübre masrafı çıkarıyor... İthalat rekorları kırılırken gözünü karartıp bu ürünü tarlasına diken çiftçiler, şimdilerde servet kazanıyor.

Habervitrini14012 Görüntüleme
ABD, İran savaşının maliyetini açıkladı..100 milyar dolara gidiyor
Gündem

ABD, İran savaşının maliyetini açıkladı..100 milyar dolara gidiyor

ABD'nin İran'a yönelik savaşında askeri harcamaların 3 Eylül itibarıyla 43,6 milyar dolara ulaştığı bildirildi. Mühimmat giderleri ise bir ay içinde 6 milyar dolardan fazla artarak 28,1 milyar dolara çıktı.

Habervitrini10184 Görüntüleme