Polonya'dan Zelenskiy'e yaptırım: Devlet nişanı geri alındı

3 dk okuma
Polonya'dan Zelenskiy'e yaptırım: Devlet nişanı geri alındı

Hızlı Özet

Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e 2023'te verilen Polonya'nın en yüksek devlet nişanı "Beyaz Kartal"ın geri alınmasına karar verdiğini bildirdi.

Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e 2023'te verilen Polonya'nın en yüksek devlet nişanı "Beyaz Kartal"ın geri alınmasına karar verdiğini bildirdi.

Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki yaptığı açıklamada, İkinci Dünya Savaşı'nda Polonyalıları öldüren Ukrayna İsyan Ordusu'nun (UPA) adını bir askeri birliğe verme kararı nedeniyle Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e 2023'te verilen Polonya'nın en yüksek devlet nişanı Beyaz Kartal'ın geri alınmasına karar verildiğini ifade etti.

"İNŞA EDİLEN GÜVENİ ZEDELİYOR"

Cumhurbaşkanı Nawrocki, "Polonya toplumunun ezici çoğunluğu için UPA, her şeyden önce İkinci Dünya Savaşı sırasında Polonya vatandaşlarına karşı işlenen vahşi suçlardan sorumlu bir oluşum olarak görülmektedir. Bu nedenle Ukrayna yetkililerinin UPA'yı yüceltme kararı sadece rezalet değil, aynı zamanda anlaşılmaz ve son derece hayal kırıklığır. Bu durum sadece tarihi hafızamıza zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda yıllar içinde ve son aylarda inşa edilen güveni de zedeliyor" dedi.

Rusya'nın 2022'de başlattığı savaşın ardından ülkeye kabul edilen yüz binlerce Ukraynalı mülteciyi işaret eden Nawrocki, "Polonyalılar sınırlarını, evlerini ve kalplerini milyonlarca Ukraynalıya açtı. Ukrayna'nın Avrupa'ya doğru ilerlemesi, kendi tarihinin zorlu bölümleriyle dürüstçe yüzleşmesini de gerektiriyor. Birleşik bir Avrupa, totalitarizmin ve şiddet kültünün reddi üzerine kurulmuştur. Bu ilkeler herkes için geçerli olmalıdır. Bunu anlamayanların Avrupa Birliği'nde yeri olamaz ve Polonya buna kesinlikle izin vermeyecektir" ifadelerini kullandı.

Nawrocki ayrıca, "Bu noktada şunu vurgulamak isterim: Bu karar Ukrayna halkına karşı alınmış bir karar değildir. Polonya güvenlik politikasının stratejik yönünde bir değişiklik anlamına da gelmemektedir" diye konuştu.

Ukrayna, AB üyesi olmak istiyor ve bu hafta Lüksemburg'da üyelik müzakerelerinin ilk aşamasına katılmıştı.

POLONYA BAŞBAKANI TUSK, GERİLİMİ AZALTMA ÇAĞRISINDA BULUNDU

Polonya Başbakanı Donald Tusk sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, bu tartışmanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "memnun ettiğini" belirtti ve Zelenskiy ile Nawrocki'ye "gerilimi körüklemek yerine yatıştırmaları" çağrısında bulundu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ise yaptığı açıklamada, kararı "stratejik bir hata" olarak nitelendirdi. Sybiha, "Çözüm aramak yerine Polonya tarafının bu çatışmayı kabul edilemez ve uygunsuz bir seviyeye tırmandırmaya karar vermesinden üzüntü duyuyoruz. Başka bir ülkenin cumhurbaşkanı, bize tarihimizi dikte edemez" ifadelerini kullandı.

POLONYA, UPA'YI SOYKIRIMLA SUÇLUYOR

Ukrayna'da birçok kişi, 1940'lı ve 1950'li yıllarda varlığını sürdüren Ukrayna İsyan Ordusu'nu (UPA) Sovyet Kızıl Ordusu'na, Nazi Almanyası'na ve Polonya'ya karşı bağımsızlık için savaşmış kahramanlar olarak görüyor. Ancak Polonya, UPA'yı 1943-1945 yılları arasında Volhinya'da (şimdiki Ukrayna'daki Volyn) etnik Polonyalılara karşı soykırım yapmakla suçluyor. Varşova, Volhynia katliamlarında yaklaşık 100 bin Polonyalının öldürüldüğü belirtilse de Ukrayna için UPA, direnişin ve bağımsızlık mücadelesinin sembolü olarak görülüyor. Grubun kırmızı ve siyah bayrağı bugün cephedeki Ukrayna birlikleri tarafından sıklıkla kullanılıyor.

Zelenskiy, "ulusal ordunun tarihi geleneklerini yeniden canlandırma amacıyla" bir askeri birliğe UPA'nın adını vereceğini söylemişti. Eski Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Zelenskiy'e ikili ilişkilere, demokrasiye, Avrupa'da barış ve güvenliğe yaptığı katkılar ve "insan haklarını savunmadaki kararlılığı" nedeniyle 2023 yılında Beyaz Kartal Nişanı'nı vermişti.

Bu haber 9411 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Trump ile Meloni arasında söz düellosu! 'Teşekkürler almayayım'
Dünya
#Donald Trump#siyaset#iran-savasi

Trump ile Meloni arasında söz düellosu! 'Teşekkürler almayayım'

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa'daki G7 toplantısı esnasında benimle tekrar tekrar fotoğraf çektirmek istedi." ifadesine yer verdi.

Habervitrini14985 Görüntüleme
Rusya: Ukrayna'ya ait 190'a yakın İHA'yı Moskova dahil çeşitli bölgeler üzerinde yok ettik
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

Rusya: Ukrayna'ya ait 190'a yakın İHA'yı Moskova dahil çeşitli bölgeler üzerinde yok ettik

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya ait 190'a yakın insansız hava aracını (İHA) Moskova dahil çeşitli bölgeler üzerinde yok ettiklerini bildirdi. | Anadolu Ajansı

Habervitrini11304 Görüntüleme
Trump, Netanyahu'yu sildi! İki ülke arasında ipler geriliyor
Dünya

Trump, Netanyahu'yu sildi! İki ülke arasında ipler geriliyor

Son dönemde ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında görüş ayrılıkları yaşanması gündemdeki yerini korurken, ortaya atılan bir iddia ise iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz anlamda başka bir boyuta taşıyabilir. İsrail basını, ABD yönetimindeki bazı yetkililerin İsrail'de yaklaşan seçimler öncesinde muhalefet liderleriyle gayriresmi temas arayışında olduğunu öne sürdü.

Habervitrini9375 Görüntüleme
Trump'ın yeni gözdesi! Katar’ın 400 milyon dolarlık hediyesi: 'Uçan Beyaz Saray'
Dünya

Trump'ın yeni gözdesi! Katar’ın 400 milyon dolarlık hediyesi: 'Uçan Beyaz Saray'

Katar'ın ABD'ye hediye ettiği 400 milyon dolarlık Boeing 747-8, kapsamlı tadilatların ardından Air Force One filosunda kullanılmaya hazır hale getirildi. Başkan Donald Trump, uçağın ‘daha önce kimsenin görmediği bir lüks seviyesinde olduğunu’ ve ‘uçan bir Beyaz Saray'a dönüştürüldüğünü’ söyledi.

Habervitrini14774 Görüntüleme