RTÜK'ten uyarı: Şiddet ve nefret yasak!

••1 dk okuma
RTÜK'ten uyarı: Şiddet ve nefret yasak!

Hızlı Özet

“RTÜK, bölgesel ve küresel gelişmelere ilişkin yayınlarda 6112 sayılı kanun kapsamında yayın hizmeti ilkelerine uyulması gerektiğini hatırlattı. Kurul, doğruluğu teyit edilmemiş bilgi ve görüntülerin paylaşılmaması, nefret söylemi ve şiddet içeriklerinden kaçınılmasının önemine vurgu yaptı.”

RTÜK, bölgesel ve küresel gelişmelere ilişkin yayınlarda 6112 sayılı kanun kapsamında yayın hizmeti ilkelerine uyulması gerektiğini hatırlattı. Kurul, doğruluğu teyit edilmemiş bilgi ve görüntülerin paylaşılmaması, nefret söylemi ve şiddet içeriklerinden kaçınılmasının önemine vurgu yaptı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bölgesel ve küresel gelişmelerle ilgili yayınlarda 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un yayın hizmeti ilkelerine uyulması gerektiğini duyurdu.

Kurul, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye ve uluslararası kamuoyunu ilgilendiren haber ve yorumların kamu düzeni, toplumsal huzur ve kamu yararı üzerindeki etkilerinin hassasiyetle takip edildiğini belirtti.

YAYINCILARA UYARILAR

RTÜK, paylaşımında şiddeti özendirici, meşrulaştırıcı veya sıradanlaştırıcı içeriklerden kaçınılması gerektiğini hatırlattı.

Paylaşımda toplumda korku, panik ve endişeye neden olabilecek doğruluğu teyit edilmemiş bilgi ve görüntülerin paylaşılmaması gerektiği belirtilirken; haber ve yorumlarda tarafsızlık, nesnellik ve ölçülülük ilkelerine riayet edilmesinin elzem olduğu vurgulandı.

Öte yandan RTÜK, 2 önemli durumdan daha bahsetti:

Nefret söylemi, ayrımcı dil ve kutuplaştırıcı ifadelerden uzak durulması.

Savaş ve çatışma içeriklerinin kamu yararı ve toplumsal sorumluluk çerçevesinde ele alınması.

Kurul, söz konusu yayın hizmetlerinin mevzuat ve sorumlu yayıncılık ilkeleri doğrultusunda yürütülmesi hususunda yayıncıların azami hassasiyet göstermesi gerektiğini vurguladı.

Bu haber 415 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İmamoğlu 50 milyonluk rüşvet sorusuna horonla cevap verdi
Gündem

İmamoğlu 50 milyonluk rüşvet sorusuna horonla cevap verdi

Çapraz sorguda Mahkeme Başkanı ve Savcı'nın yönelttiği somut sorulara "Horon dik oynanır" şeklinde ciddiyetten uzak ve alaycı yanıtlar veren İmamoğlu, yargılamayı sulandırarak gerçekleri perdeleme gayretine girdi. Kasa Adem Soytekin de İmamoğlu’na soru yöneltti. Soytekin “Bağış olarak bildiğim her şey rüşvet denildi. Bu rüşvet değilse ben neden buna maruz kaldım? Yalnız bırakıldım. Verenler rüşvet olduğunu söylüyor” dedi. İmamoğlu ise Soytekin’in rüşvet sorularına gerildi.

Habervitrini12433 Görüntüleme
Yahudi yerleşimciler Batı Şeria'ya gelen Avrupalı heyeti dayaktan geçirdi, belediye başkanını döve döve bayılttı
Gündem

Yahudi yerleşimciler Batı Şeria'ya gelen Avrupalı heyeti dayaktan geçirdi, belediye başkanını döve döve bayılttı

Bir diplomat tarafından paylaşılan görüntülerde, Fransa’nın kuzeyindeki Aulnoye-Aymeries kasabasının sol görüşlü belediye başkanı olan 78 yaşındaki Bernard Baudoux'nun, bir araca yaslanmış halde yere yığılmış olduğu görüldü. İki diplomat ve bir bölge sakini kimliğini AFP'ye doğrularken, diplomatlardan biri Baudoux'nun hayati tehlikesinin bulunmadığını belirtti.

Habervitrini13591 Görüntüleme
Polis Özel Harekat (PÖH) uluslararası keskin nişancı yarışmasında birinci oldu
Gündem
#EGM#Emniyet Genel Müdürlüğü#Polis Özel Harekat

Polis Özel Harekat (PÖH) uluslararası keskin nişancı yarışmasında birinci oldu

Ev Sahibi ve Katılım: İzmir’in Foça ilçesinde Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde düzenlenen organizasyona 20 farklı ülkeden toplam 96 keskin nişancı ve güvenlik personeli katıldı.

Habervitrini11398 Görüntüleme
AK Parti'den ihraç edilen Fatma Betül Sayan'ın kızkardeşi o ülkeye büyükelçi oldu
Gündem

AK Parti'den ihraç edilen Fatma Betül Sayan'ın kızkardeşi o ülkeye büyükelçi oldu

Ayşe Hilal Sayan Koytak, Türkiye’nin Finlandiya Büyükelçisi olarak güven mektubunu Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb’a sundu. 15 Ekim’de gerçekleştirilen törenle diplomatik akreditasyon sürecini tamamlayan Koytak, Helsinki’de Türkiye’yi temsil etmeye başladı. Koytak, eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın kız kardeşi. 

Habervitrini13885 Görüntüleme