Rus generalin cesedinin neden bozulmadığını ortaya çıktı

2 dk okuma
Rus generalin cesedinin neden bozulmadığını ortaya çıktı

Hızlı Özet

Ardahanın Karagöl Mahallesi’nde geçen 25 Nisan günü ÿiş makinasıyla başlatılan temel kazısı sırasında üzerinde haç işareti olan 2 metre uzunluğunda, 90 santim yüksekliğinde bir tabut bulundu.








Ardahan'da bulunan ve Rus generale ait olduğu değerlendirilen tabutla ilgili uzmanlar konuştu. 139 yıla karşın cesedin bozulmaması dikkat çekmişti. Mezarının etrafının özel malzemelerle doldurulduğu, havayla ve toprakla irtibatı kesildiği belirtiliyor.








Ardahanın Karagöl Mahallesi’nde geçen 25 Nisan günü ÿiş makinasıyla başlatılan temel kazısı sırasında üzerinde haç işareti olan 2 metre uzunluğunda, 90 santim yüksekliğinde bir tabut bulundu. Özel bölmedeki tabut çıkarıldıktan sonra Müze Müdürlüğünden uzmanlar tarafından yapılan incelemede Rus generale ait olduğu tahmin edilen tabut, Kars’a götürülerek koruma altına alındı, Ardahan’daki inşaat durduruldu. Sakalları, paltosu, çizmeleri aynen duranÿveÿaskeri kıyafetin apoletinde 3 yıldız ve 20 rakamı bulunan cesetle ilgili olarak Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, Rus- Osmanlı Savaşında (1877- 1878) Kars’ı işgal eden, Ardahan’da vebadan ölen Tümgeneral Vasiliy German’a ait olabileceğini söyledi.




Kazı alanında incelemelerde bulunan Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük, tabutun bulunmasından sonra Rusya ilimler Akademisinden Türkolog Prof. Dr. Dimitri Vasilya ile iletişim kurduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Küçük, bu konuda şunları söyledi:



"Türkoloğ Prof. Dr. Vasilya, gönderdiği e-postada cesedin 1877-1878 Osmanlı- Rus savaşında Kafkas Cephesi’nde görevli olan komutanlardan birisine ait olabileceğini, hatta bu komutanın isminin de 13 Nisan 1878 yılında veremden veya vebadan ölen Vasiliy Geyman’a ait olabileceğini tahmin ediyor. Osmanlının son döneminde, Cumhuriyetin ilk yıllarında Karagöl Mahallesindeki bu bölgeyeÿMüslüman olmayanların mezarlığı anlamında ’Maşatlık’ denirdi. Dolayısıyla Rus generalin gömülü olduğu alanın burada yaşayan gayrimüslimlere ait mezarlıkta bulunması gayet doğal. İsminin Vasiliy Geymanÿolduğu veya Rus Haber Ajansı Sputnikin haberine göre de Josef Hurko olduğuna ilişkin iddialar var. Kalp Cerrahi Prof. Dr. Bingür Sönmez ise tabutun bulunduğu alanın bir odacık şeklinde olduğunu, bunun Rumların mezar gömme usulüne benzediğini belirtti. Tam olarak bu kişinin kim olduğunu kilise defterleri doğrulayabilirdi. Ancak bölgemizdeki kilise defterlerinden günümüze ulaşan pek bulunmuyor. DNA’ya bakılır, ya da ceset üzerinde bilimsel çalışma yapmak gerekir. Josef Hurko olduğuna dair bilgi ise doğruluk taşımıyor. Çünkü Josef Hurko, Balkan Cephesinde Rus ordusunda görev almıştır. Kafkas cephesinde savaşmamıştır. Rus Ordusu’nda görevliÿÿbu subayın tabutu üzerindeki haç işaretleri ise klasik haç işaretlerine benzemiyor. Bu genellikle Rumların ve Ortodoksların tercih ettiği bir haç grubudur. Bu da bir Rus Generali olduğu iddiasını daha çok güçlendiriyor."



Rus generalin cesedinin neden bozulmadığını açıkladı...









Bu haber 1304 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sarallar'ın Sedat Şahin'e suikast hazırlığı deşifre oldu! Roketatar ele geçirildi
Gündem

Sarallar'ın Sedat Şahin'e suikast hazırlığı deşifre oldu! Roketatar ele geçirildi

Kırmızı bültenle aranan ve yurt dışında firari bulunan Sarallar Silahlı Suç Örgütü mensubu Yakup Kerem Saral’ın, Sedat Şahin’e yönelik suikast hazırlığı yaptığı ortaya çıktı. Suikastta kullanılmak üzere Beykoz’daki bir peyzaj alanına gizlenen cephanelikte roketatar, 3 anti-tank roket mühimmatı, 2 Kalaşnikof ve 2 MP5 otomatik silah ele geçirildi. Operasyonda 19 kişi tutuklandı.

Habervitrini9327 Görüntüleme
Bakan Gürlek: Gülistan Doku'nun bedeni yok edilmiş olabilir
Gündem

Bakan Gürlek: Gülistan Doku'nun bedeni yok edilmiş olabilir

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Gülistan Doku soruşturmasında önemli ilerlemeler sağlandığını açıkladı. Dosyadaki bazı beyanlarda Doku’nun naaşının birkaç kez yer değiştirmiş olabileceğinin öne sürüldüğünü belirten Gürlek, son olarak Pertek yolu üzerindeki bir noktaya götürüldüğü ve kimyasal maddeler kullanılarak tamamen ortadan kaldırılmış olabileceği ihtimalinin de değerlendirildiğini söyledi.

Habervitrini10413 Görüntüleme
İsrail'den Türkiye'ye sürpriz atama
Gündem

İsrail'den Türkiye'ye sürpriz atama

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Ankara’daki büyükelçiliğin güvenlik gerekçesiyle faaliyetlerini askıya aldığı bir süreçte Joel Lion’u Türkiye’ye yeni maslahatgüzar olarak atadı.

Habervitrini13799 Görüntüleme
Kulisleri sallayan iddia! "Mansur Yavaş, CHP'den istifa edecek"
Gündem

Kulisleri sallayan iddia! "Mansur Yavaş, CHP'den istifa edecek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi gündemde sıcaklığını koruyan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile ilgili çok konuşulacak bir iddia ortaya atıldı. Yavaş'ın CHP'den istifa edeceği öne sürüldü.

Habervitrini13788 Görüntüleme