Savaş koptu geliyor.. İsrail saldırılara başladı! Beyrut Havalimanı'nda uçuşlar askıya alındı

3 dk okuma
Savaş koptu geliyor.. İsrail saldırılara başladı! Beyrut Havalimanı'nda uçuşlar askıya alındı

Hızlı Özet

İsrail'in Hizbullah tarafından Güney Lübnan'daki Şeba'dan fırlatıldığını söylediği bir roket, Dürzi kasabası Majdal Şems'teki bir futbol sahasına çarptı . Yaşları 10 ile 16 arasında değişen on iki çocuk, bir eğitim oturumuna katılırken öldürüldü. Hizbullah saldırının sorumluluğunu reddetti. Hochstein'ın daha kapsamlı bir savaş korkusu şimdi de gerçekleşecek mi?

Hiç kimsenin istemediği İsrail-Hizbullah savaşı sonunda patlayabilir..

3 saat 10 dakika önce
İHA, Güney Lübnan'da bir aracı ve motosikleti vurdu 

Hizbullah'a bağlı El Mayadin'in haberine göre, insansız hava aracı, Lübnan'ın güneyinde Meis el-Cebel ve Şekra yerleşimleri arasında bir aracı vurdu.

El Meyadin, aynı bölgede ikinci bir saldırının daha gerçekleştiğini ve saldırıda bir motosikletin hedef alındığını belirtti. 

İsrail saldırısı endişesiyle Beyrut uçuşları iptal edildi, ertelendi

İnsanlar, 28 Temmuz 2024'te Lübnan'ın Beyrut kentindeki Beyrut-Rafic Hariri Uluslararası Havalimanı'ndaki uçuş bilgi panolarına bakıyor. (Fotoğraf: REUTERS/MOHAMED AZAKIR)

BD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ile Lübnan'daki militan grup Hizbullah arasındaki gerginliği kontrol altında tutma konusunda temsilcisi olan  Amos Hochstein , mayıs ayında   bir web seminerinde konuşmuştu .

"Her gün endişelendiğim şey," dedi, "bir yanlış hesaplama veya bir kazanın... çocuklarla dolu bir otobüse çarpması veya başka bir sivil hedefe çarpması, her iki ülkedeki siyasi sistemin bizi savaşa sürükleyecek şekilde misilleme yapmasına neden olabilir. Her iki taraf da muhtemelen daha kapsamlı veya daha derin ölçekli bir savaşın hiçbir tarafın çıkarına olmadığını anlasa da."

Aynı otobüsün benzeri cumartesi akşamı İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde yaşandı.

İsrail'in Hizbullah tarafından Güney Lübnan'daki Şeba'dan fırlatıldığını söylediği bir roket, Dürzi kasabası Majdal Şems'teki bir futbol sahasına çarptı .  Yaşları 10 ile 16 arasında değişen on iki çocuk, bir eğitim oturumuna katılırken öldürüldü. Hizbullah saldırının sorumluluğunu reddetti. Hochstein'ın daha kapsamlı bir savaş korkusu şimdi de gerçekleşecek mi?

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'a inanılacaksa, muhtemelen öyle olacaktır. Cumartesi akşamı bir İsrail televizyon röportajında, "Hizbullah'a karşı topyekün bir savaş anına yaklaşıyoruz," dedi. "Bu olaya verilecek yanıt da buna göre olacak."

Amerika Birleşik Devletleri, bir dereceye kadar, misilleme eylemini onaylamış gibi görünüyor. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "İsrail'in vatandaşlarını terörist saldırılardan koruma hakkının arkasındayız," dedikten sonra, ABD'nin "çatışmanın tırmanmasını istemediğini" ekledi.

Şimdiye kadarki tepkiler  nispeten çekingen oldu. Muhtemelen daha fazla grev gelecek. Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, CNN'e verdiği demeçte , "Abartılı söylemlerden ve boş sözlerden bıktık," dedi. "Bütün bunları durdurmanın tek yolu, düşmanlarımızı bize vurmaktan caydırmanın tek yolu... karşılık vermek ve onları vurmaktır. Başka yolu yok."

Aylardır uluslararası toplum İsrail ve Hizbullah arasındaki gerginliği azaltmaya çalışıyor. İran'ın en güçlü vekilinin  güneye doğru en az 150.000 füze  ve rokete sahip olduğu tahmin ediliyor, korku Lübnan'ı harap edecek ve İsrail'e ciddi zarar verecek bir savaş.

Ayrıca, Carnegie Endowment for International Peace'de kıdemli bir üye olan Aaron David Miller'ın CNN'e söylediği gibi, "bu bölgede daha önce hiç görmediğimiz bir durum yaratma potansiyeline sahip: Körfez'i içine çekebilecek büyük bir bölgesel savaş". Ayrıca bunun ABD ile İran arasında doğrudan bir çatışmaya yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Ve yine de, son 10 aya yakın süren çatışmalarda, İsrail, Hizbullah ve İran her zaman uçurumun kenarından geri çekildiler.  Ocak ayında İsrail, Beyrut'ta kıdemli bir Hamas liderini öldürdü. Topyekün savaş gerçekleşmedi.  Nisan ayında İsrail, Şam'da İran Devrim Muhafızları Kolordusu'nun (IRCHG) üst düzey bir komutanını öldürdü. Buna karşılık İran,  İsrail'e eşi benzeri görülmemiş saldırılar başlattı  . Topyekün savaş gerçekleşmedi.

Elbette statüko da devam edemez. On binlerce İsrailli evlerinden edildi. Kuzey İsrail'in büyük kesimleri hayalet kasabalar gibi. Güney Lübnan'da da benzer bir tablo var. Blinken, İsrail ile Hizbullah arasında topyekün bir savaşı önlemenin en iyi yolunun Gazze'de ateşkes sağlamak olduğunu söylüyor. Bunu başarmayı amaçlayan görüşmeler   Pazar günü yeniden başlayacak .

Ancak bu yalnızca kısa vadeli bir çözüm olurdu. İsrail, Hizbullah tehdidini tamamen ortadan kaldırmak ve  2006'da ikisi arasındaki son büyük savaşı sonlandıran BM Güvenlik Konseyi Kararı uyarınca onu Litani Nehri'ne geri taşımak istiyor  . İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Aralık ayında  "Dünya Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştıramazsa, İsrail bunu yapacak"  dedi .

Ve böylece bombastlara, iç baskılara, korkulara ve tırmanışlara rağmen, İsrail ile Hizbullah arasındaki savaş taşmak yerine kaynamaya devam ediyor. Kimse bu savaşı istemiyor gibi görünüyor. Ancak Hochstein'ın aynı web seminerinde uyardığı gibi: "Tarihsel olarak savaşlar, liderler istemediğinde bile dünyanın dört bir yanında başlamıştır, çünkü başka seçenekleri yoktu."

Bu haber 902 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Trump'tan Çekil emri..: Netanyahu Seçim Arifesinde köşeye sıkıştı
Gündem
#Donald Trump#İsrail#Savaş

Trump'tan Çekil emri..: Netanyahu Seçim Arifesinde köşeye sıkıştı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, İsrail'in ateşkes mutabakatları kapsamında Suriye, Lübnan'ın güneyi ve Gazze Şeridi'nde kontrol ettiği bölgeleri boşaltması yönünde bir çağrı yaptı. Yaklaşan seçimler öncesinde bu talebe direnen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, konuyu Washington'da gerçekleştireceği yüz yüze görüşmede ele alacağı belirtiliyor.

Habervitrini14767 Görüntüleme
Üç İlde Eş Zamanlı Operasyon: Ahbaplar Örgütü, Gülistan Doku baskını 112 Zanlı Hakkında İşlem
Gündem
#Haluk Levent#ahbap derneği#akin gurlek

Üç İlde Eş Zamanlı Operasyon: Ahbaplar Örgütü, Gülistan Doku baskını 112 Zanlı Hakkında İşlem

Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul, Erzurum ve Mersin'de yürütülen üç ayrı soruşturmaya dair bilgi verdi. 'Ahbaplar Suç Örgütü', Gülistan Doku davası ve yasa dışı bahis ağlarına yönelik operasyonlarda toplam 112 şüpheli hakkında adli sürecin başlatıldığı açıklandı.

Habervitrini12212 Görüntüleme
İran savaşındaki Amerika'nın kayıp sayısı 600'ü aştı
Gündem

İran savaşındaki Amerika'nın kayıp sayısı 600'ü aştı

Pentagon , Cumartesi günü savaş kayıpları veritabanını güncelleyerek 140'tan fazla yaralıyı daha kaydetti ve geçen hafta İran saldırıları sonucu ölen dört askerin sayısını da listeye ekledi.

Habervitrini15109 Görüntüleme
ABD'nin İran saldırılarını durdurmasına 'mühimmat krizi' mi neden oldu?
Gündem

ABD'nin İran saldırılarını durdurmasına 'mühimmat krizi' mi neden oldu?

ABD'nin iki gecedir İran'a yönelik saldırılarını durdurmasının ardından, azalan mühimmatla ilgili endişelerin daha fazla saldırı planlarını sınırladığına dair haberler ortaya çıktı.

Habervitrini12175 Görüntüleme