Şehit madencilere sessiz anma

2 dk okuma
Şehit madencilere sessiz anma

Hızlı Özet

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de çalışan ve ölümden kurtulan işçilerin öncülüğünde 'maden şehitlerini anma yürüyüşü' düzenlendi


Madenciler, ölen arkadaşlarını simgelemek için taktıkları 301 sarı bareti, daha sonra tek tek isimlerini okuyup karanfillerle birlikte Atatürk Anıtı'na bıraktı.



Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında meydana gelen yangın sonrasında 301 kişi hayatını kaybetti, 486 kişi de kurtuldu. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, aralarında şirketin yönetim kurulu başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bu zanlılardan maden mühendisi Yalçın Erdoğan, avukatının başvurusu üzerine, denetimli serbestlik yasasından yararlanarak serbest bırakıldı. Ancak yine denetimli serbestlik yasasından yararlanarak serbest kalan vardiya amiri de olan tekniker İsmail Adalı ise işçilerin verdiği ifade sonrasında tekrar gözaltına alınıp tutuklandı.



ŞEHİTLERİNİ UNUTMADILAR



Facia sonrasında, sessiz oturma elemi yapan ancak dayıbaşlarından işbaşı yapmaları için gelen cep telefonu mesajı üzerine tepki gösteren işçiler, Maden İş Sendikası Ege Bölge Şube Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri istifa etmelerini sağladı. Olayın üzerinden 21 gün geçtikten sonra, bu kez Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'de çalışan ve olaydan da kimisi yaralı kimisi de şans eseri yara almadan kurtulan işçiler, şehit arkadaşları için organizasyon düzenledi. Maden şehitlerine sessiz saygı yürüyüşü, için işçiler Beşyol Kavşağı'ndaki madenci heykelinin önünde toplandı. Saat 17.00'den itibaren de, sayıları bine yaklaşan işçiler, Kaymakamlık önündeki Cengiz Topel Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. İşçiler, hayatını kaybeden arkadaşlarını simgelemesi için de 301 sarı baret taktı. Yaklaşık 1.5 km'lik yolu kafalarında sarı baret, ellerinde karanfil ve Türk bayrağıyla yürüyen madencilere, vatandaşlardan da büyük destek geldi. Ama vatandaşlar da madencilere yine desteklerini sessiz kalıp onları izleyerek gösterdi. Bunun yanı sıra, işçilerin isteği üzerine, ne sendika ne de siyasi parti temsilcileri yürüyüşü sadece madencilerin düzenlendiğinin bilinmesi için katılmadı. Ancak gerek sendika gerekse siyasi parti temsilcileri yürüyüşü desteklediklerini açıkladı.



Sessiz olarak yaklaşık yürüyen işçiler, Cengiz Topel Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na, sarı baretlerini, şehit madencilerin isimlerini tek tek okuyup "Burada" diye bağırdıktan sonra karanfillerle birlikte anıt önüne bıraktı. Şehitler için saygı duruşu ve dua da eden işçiler adına Varol Azman konuştu. Azman, "Zorlu bir iştir madencilik, yemeğini bile kömür içinde yer. Yemeğine kaçan kömürü bile 'hanım karabiberi' unuttu diye dalga geçip yiyen çilekeş adamdır. 'Olmaz olsun cüzdanımda milyonlar alın terim olmazsa, zenginlik mal, para pul neye yarar yanımda ailem olmazsa.' Şimdi söylüyloruz. Somalının, madencinin içi metan gazı dolu. Çakmak elinizde, ister çakmak çakar bizleri patlatırsınız. İster oksijen verip hayata bağlarsınız" dedi. İşçiler, geldikleri gibi gösterilerini de sessizce bitirdi. 


Bu haber 446 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İsrail'de hükümeti Araplar belirleyecek
Gündem

İsrail'de hükümeti Araplar belirleyecek

Seçim anketleri çok az değişiklik olduğunu gösteriyor, partilerin aday listeleri kesinleştikten sonra da çıkmaz devam ediyor.

Habervitrini12115 Görüntüleme
Mansur Yavaş'tan Erdoğan'a sürpriz ziyaret
Gündem

Mansur Yavaş'tan Erdoğan'a sürpriz ziyaret

KülliyCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen sürpriz görüşme, siyaset gündeminde geniş yankı uyandırdı.e

Habervitrini11587 Görüntüleme
Non-Iron Gömleklerle Gün Boyu Özenli Bir Stil
Gündem

Non-Iron Gömleklerle Gün Boyu Özenli Bir Stil

Yoğun bir günün temposunda stil sahibi görünmenin yolu her zaman karmaşık kombinlerden geçmiyor. Özellikle iş hayatında, seyahatlerde veya gün içinde farklı planlar arasında geçiş yaparken pratik parçalar gardırobun en işlevsel üyelerine dönüşebiliyor. Non-Iron gömlekler de klasik gömlek stilini daha zahmetsiz bir kullanım anlayışıyla buluşturan seçeneklerden biri.

Habervitrini10013 Görüntüleme
Okan Karacan ile ilgili şoke eden iddia! Hırsızlık görüntüleri ortaya çıktı
Gündem

Okan Karacan ile ilgili şoke eden iddia! Hırsızlık görüntüleri ortaya çıktı

Ünlü tiyatro oyuncusu Okan Karacan’ın Şişli’deki bir etkinlikte masada bulunan dizüstü bilgisayarı alarak koltuğunun altına koyduğu anlar güvenlik kamerasına yansıdı. Bilgisayarın sahibi karakola giderek şikâyetçi oldu. Gözaltına alınan Karacan, ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Annesi ise oğlunun psikolojik rahatsızlığı bulunduğunu ve ilaçlarını düzenli kullanmadığını söyledi.

Habervitrini14059 Görüntüleme