SICAKLAR DOMATES VE KARPUZU VURDU

••3 dk okuma
SICAKLAR DOMATES VE KARPUZU VURDU

Hızlı Özet

“Toptancı hallerinde domates ve karpuz fiyatları bu hafta artmaya başladı.”

Toptancı hallerinde domates ve karpuz fiyatları bu hafta artmaya başladı.
      Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yücel, domates fiyatlarının ''ara dönem'', karpuz fiyatlarının ise aşırı sıcaklar nedeniyle artmaya başladığını ifade etti.
      Mersin ve Antalya'da domates üretiminin azaldığını kaydeden Yücel, şunları söyledi:
      ''Mersin ve Antalya yöresinde sera ve tarlalarda domates üretimi birinci dönem olarak bitmek üzere. Yeniden yapılan ekimlerden sonra ikinci ürünler ancak Eylül ayında toplanacağı için bir ara dönem yaşanıyor. Tokat, Amasya ve Bursa bölgesinde ise domates üretimi tam olarak başlamadı. Bu nedenle üretimi azalan domatesin fiyatı hızla artmaya başladı. Geçen hafta toptancı hallerinde kilosu 70 kuruştan satılan birinci kalite domatesin kilosu 1 YTL 10 YKr'ye çıktı. Tokat, Amasya ve Bursa domateslerinin piyasaya girmesiyle fiyatlar yeniden düşecektir.''
     
     ''KARPUZUN KİLOSU 1 YTL OLABİLİR''

      Mustafa Yücel, aşırı sıcak nedeniyle karpuzların tarlalarda yanarak üreticilerin zarara uğradığını da belirterek, ''Adana ve Ceyhan yöresinde karpuzlar tarlalarda yanarak çatladı. Geçen hafta toptancı hallerinde kilosu 25 kuruştan satılan birinci kalite karpuzun kilosu, bu hafta 35 kuruşa çıktı. Talebin canlı olması nedeniyle fiyatların daha da yükselmesi bekleniyor. Yakında karpuzun manav ve marketlerde kilosu 1 YTL'ye kadar çıkabilir'' diye konuştu.
     
ZARAR YÜZDE 25
     
Türkiye’nin karpuz üretim merkezlerinden Çukurova’da, aşırı sıcaklar ve poyraz nedeniyle tarladaki karpuzların yüzde 25’i zarar gördü.
      Hissedilen sıcaklığın zaman zaman 40 dereceyi aştığı yörede, tarlalarda ekili karpuzların çoğu sararırken, gövdelerinde ise çatlaklar oluştu.
      Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, Çukurova’da bu yıl yaklaşık 150 bin dekar alanda karpuz ekimi yapıldığını, ilk günler üreticinin yüzünü güldüren hasadın, aşırı sıcakların bastırması, dengesiz iklim şartları nedeniyle hasadı Haziran sonu, Temmuz ortalarına bırakan üreticiyi zarara uğrattığını ifade etti.
      Barut, Çukurova’da yaklaşık bir ay önce başlayan hasadın yüzde 50-60 oranında tamamlandığını bildirerek, "Aşırı sıcaklar ve poyraz tarladaki karpuzu çatlatarak, toplanamaz hale getirdi. Yöre şu an tarlada çatlamış kalan karpuz mezarlığını andırıyor. Hava serin olunca karpuza talep gelmiyor, ürün elde kalıyor. Havalar ısınınca bu kez de ürün zarar görüyor. Hassas bir ürün olan karpuzu depolayamayan üretici ne yapacağını şaşırmış durumda" diye konuştu.
      Barut, iç tüketimin yanı sıra ihracatın da teşvik edilmesini beklediklerini kaydetti.
     
     40 KAMYON BEKLERKEN, 15 KAMYON ÜRÜN ÇIKTI

      Karataş’ın Yüzbaşı beldesinde çiftçilik yapan Hasan Kaya ise bu yıl 70 dönüm alanda karpuz ekimi yaptığını, ancak ürünün yüzde 80’inine yakınının tarlada zarar gördüğünü söyledi.
      Normal şartlarda tarlasından 40 kamyon ürün elde ettiğini belirten Kaya, "Poyraz ve sıcak sonrası ancak 15 kamyon karpuz toplayabildik. Poyraz öncesi dönümüne bin 100 YTL’ye tüccarla anlaşmıştım, ancak karpuzların zarar görmesi üzerine tüccar almaktan vazgeçti, yine üzülen biz olduk" dedi.
      Tarlasına 50 bin YTL’ye yakın masraf yaptığını ve 77 bin YTL gelir beklediğini anlatan Kaya, elde ettiği gelirin ise ancak 15 bin YTL olduğunu söyledi.
Bu haber 3742 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Azerbaycan'da başörtüsü yasağı! 28 Şubat günlerini hatırlatan görüntüler
Gündem

Azerbaycan'da başörtüsü yasağı! 28 Şubat günlerini hatırlatan görüntüler

Azerbaycan'da Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan yeni kılık kıyafet düzenlemesi skandal görüntülere yol açtı. Başörtülü bir grup öğrencinin okula alınmaması ülkede tepkilere yol açarken sosyal medyaya yansıyan görüntüler 28 Şubat dönemini akıllara getirdi.

Habervitrini12185 Görüntüleme
Meteoroloji 3 bölgeyi sıraladı, şiddetli fırtına yolda
Gündem

Meteoroloji 3 bölgeyi sıraladı, şiddetli fırtına yolda

Ekim ayına sayılı günler kala bahar havasının yerini serin ve sağanak yağışlı hava alırken, Meteoroloji ve Prof. Dr. Orhan Şen’den uyarılar peş peşe sıralandı. Meteoroloji yarın Marmara, Karadeniz ve Kuzey Ege’de şiddetli fırtına beklendiğini, fırtına etkisinin akşam saatlerine kadar süreceğini belirtti. Orhan Şen ise “Cumartesi iç ve kuzey batı dan yağış çekilmeye başlayacak. Pazar günü çekilip doğuda kalacak” dedi. Valilik ise Tuzla, Pendik ve Şile'yi sağanak yağış için uyardı.

Habervitrini13560 Görüntüleme
Bahçeli’den fon soruşturması mesajı: "Siyasette arınma sağlanmalıdır"
Gündem

Bahçeli’den fon soruşturması mesajı: "Siyasette arınma sağlanmalıdır"

Bahçeli, gelişmeler karşısında iki husussun öne çıktığını belirterek, “Birincisi finansal piyasaların istikrarının devamı, ikincisi ise piyasa bozucu işlemlere tevessül edenlerden hukuk önünde hesap sorulmasıdır. Bir diğer husus ise mağdur edilen özellikle küçük yatırımcıların bu ve benzeri bir durumla karşılaşmaması için gerekli tedbirlerin alınmasıdır” dedi.

Habervitrini13513 Görüntüleme
Devasa fon hareketliliği takibe takıldı: İsmet Öğüt gözaltında
Gündem

Devasa fon hareketliliği takibe takıldı: İsmet Öğüt gözaltında

Kamuoyunda 'Balıkçı İsmet' olarak da tanınan İsmet Öğüt'ün 1 Temmuz-16 Eylül 2026 tarihleri arasında toplam 3 milyar 92 milyon 75 bin 513 TL tutarında fon çıkışı tespit edildi. Yapılan incelemeler sonrasında Balıkçı İsmet olarak bilinen İsmet Öğüt gözaltına alındı.

Habervitrini14039 Görüntüleme