Taliban'dan Türkiye açıklaması

••2 dk okuma
Taliban'dan Türkiye açıklaması

Hızlı Özet

“Muttaki, başkent Kabil'de Dışişleri Bakanlığı toplantı salonunda ilk kez düzenlediği basın toplantısında, diğer ülkelerle olduğu gibi Türkiye ile de iyi ilişkiler kurmak istediklerini belirtti.”






Afganistan'da Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki, Türkiye ve diğer ülkelerle iyi ilişkiler kurmak istediklerini söyledi.



Muttaki, başkent Kabil'de Dışişleri Bakanlığı toplantı salonunda ilk kez düzenlediği basın toplantısında, diğer ülkelerle olduğu gibi Türkiye ile de iyi ilişkiler kurmak istediklerini belirtti.



Türk makamlarıyla irtibat halinde olduklarını dile getiren Muttaki, ''Türkiye'den beklentimiz Afganistan halkının yanında olması ve Afganistan'ın altyapı çalışmalarına, özellikle Kabil havalimanının yeniden inşa edilmesi konusunda yardım etmesi. Bu konularda Türkiye ile irtibat halindeyiz. En yakın zamanda görüşmelerimiz sonuçlanabilir.'' diye konuştu.



Muttaki, Türkiye'nin iyi bir hükümete sahip olduğunu kaydetti.



Afganistan'a 1 milyar dolar yardım sözü



İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen "Afganistan’daki İnsani Durum" konulu uluslararası konferansa değinen Muttaki, bu konferansta Afganistan'a 1,1 milyar dolardan fazla bağış sözü verilmesini olumlu karşıladıklarını belirterek teşekkür etti.



Muttaki, Taliban'ın, bağış yapan ülkelerle iş birliği yapacağını ve bu yardımların şeffaf bir şekilde dağıtılacağını vurguladı.



Ayrıca Asya Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankasını, Afganistan'ın kalkınması için yardım etmeye çağıran Muttaki, "Afganistan'a ait paraların ABD tarafında bloke edilmesi acımasız bir harekettir. İnsani meseleler siyasetle ilişkilendirilmemesi gerekiyor." dedi.



ABD birliklerinin güvenli bir şekilde Afganistan'dan çekilmesini sağladıklarını dile getiren Emirhan Muttaki, ancak ABD'nin kendilerine teşekkür etmek yerine Afganistan'ın rezervlerini dondurduğunu bildirdi.



Muttaki, ABD dahil tüm ülkelerle iyi ikili ilişkiler kurmak istediklerini, ABD'nin Afganistan'a baskı yapmaması gerektiğini vurguladı.



Taliban'ın, ülkenin ekonomik durumunu iyileştirmek için Afganistan'daki yatırım fırsatlarını artıracağını ifade eden Muttaki, bu konuda çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.



Muttaki, Taliban geçici hükümetinin kurulması konusunda çoğu ülkenin olumlu tepki verdiğini ancak az sayıda ülkeden olumsuz tepki geldiğini sözlerine ekledi.





 




Bu haber 1032 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Katar Emiri Al Sani: Gazze’de yaşananlar soykırımdır, failleri hesap vermelidir
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

Katar Emiri Al Sani: Gazze’de yaşananlar soykırımdır, failleri hesap vermelidir

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Gazze Şeridi’nde yaşananların tartışmasız bir soykırım olduğunu belirterek, sorumluların hesap vermesi gerektiğini söyledi. | Anadolu Ajansı

Habervitrini14789 Görüntüleme
Netanyahu Husilere müdahale etmek istiyor, Prens Selman karşı çıkıyor
Dünya

Netanyahu Husilere müdahale etmek istiyor, Prens Selman karşı çıkıyor

Diplomatik kaynaklardan biri, Selman'ın İsrail ile güç birliği yapmanın kamuoyu nezdinde iyi bir izlenim bırakmayacağı gerekçesiyle İsrail'in yardım teklifini reddettiğini iddia etti. Kaynak, Selman reddettiği müddetçe İsrail'in Yemen'e askeri müdahalesinin söz konusu olmayacağını savundu.

Habervitrini12547 Görüntüleme
İsrail bir uçağa Endonezyalı mürettebat bulundurduğu gerekçesiyle iniş izni vermedi
Dünya
#Spor#haber#Kültür Sanat

İsrail bir uçağa Endonezyalı mürettebat bulundurduğu gerekçesiyle iniş izni vermedi

Haberde, Ben Gurion Havalimanı'na sefer yapan Etiyopya Havayolları'na ait söz konusu kargo uçağının mürettebat listesinin Addis Ababa'dan kalktıktan sonra İsrail'e ulaşması üzerine uçağın Tel Aviv'e inişine izin verilmediği, rotasını geri çevirmesinin istendiği ve uçağın Etiyopya'ya geri döndüğü kaydedildi.

Habervitrini9220 Görüntüleme
Başkan Erdoğan Prens Selman ile görüştü
Dünya

Başkan Erdoğan Prens Selman ile görüştü

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, görüşmede, Suudi Arabistan topraklarını hedef alan Husi saldırılarını en güçlü şekilde kınadı, hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi İletişim...

Habervitrini10991 Görüntüleme