Tarihi gün.. Silah bırakan PKK, silahlarını dev kazanda yakacak

2 dk okuma
Tarihi gün.. Silah bırakan PKK, silahlarını dev kazanda yakacak

Hızlı Özet

PKK'nın silah bırakma töreninin gerçekleşeceği alana uzun bir konvoy hareket etti. Bu konvoyda DEM Parti heyetinin bulunduğu açıklandı.

Terör örgütü PKK 47 yıl sonra silah bırakıyor. CNN Türk tarihi günden ilk görüntülerini ekranına taşıdı. Canlı yayına yansıyan görüntülerde Erbil'den hareket eden büyük bir konvoyun Süleymaniye yolunda ilerlediği görüldü.

Terörsüz Türkiye’de ilk adım bugün atılıyor. Terör örgütü PKK 47 yıl sonra ilk kez silah bırakacak. Aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu bir grup PKK’lı bugün silahlarını teslim edecek. Irak’ın kuzeyinde Süleymaniye kırsalında Kandil’e yakın bölgede teslim alınacak silahlar, kaydedildikten sonra imha edilecek. PKK’nın silah bırakması başta Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne bağlı kentlerde olmak üzere bölgede de sevinçle karşılandı. 

PKK’nın varlığının son bulmasıyla Kuzey Irak’ta boşaltılan 240 köye ve geniş kırsal alana sivillerin dönüşü olacak. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne yakın siyasiler, “Yeni süreci en az Türkiye kadar yakından takip ediyoruz. PKK’nın önce kendisini feshetmesini, şimdi ise silah bırakacak olmasını olumlu karşılıyoruz, bölge için tarihi bir adım olarak görüyoruz” dediler. 

Konvoy yola çıktı! İlk görüntüler geldi

Erbil'den hareket eden büyük bir konvoy Süleymaniye yolunda görüntülendi.

CNN Türk yayınına katılan gazeteci Zeki Gümüş ise görüntüleri değerlendirirken Milli İstihbarat Teşkilatı'nın süreçle ilgili ne kadar dikkatli ve organize olduğuna dikkat çekti.

MİT'in daha önce uluslararası esir takaslarına aracılık yaptığını belirten Gümüş, kurumun bu süreci de alnının akı ile götürdüğünü belirtti.

Yüzlerce gazeteci alanda bekliyor

CNN Türk muhabir Ümit Uzun Süleymaniye'den yaptığı canlı yayında "30 ila 44 arasında teröristin silah bırakması bekleniyor. İlk başta imha edilecek dedi, daha sonra yakılacağı söylendi ancak henüz net değil. İlerleyen saatlerde belli olacak " dedi.

Hem yerel hem uluslararası basından yüzlerce gazetecinin kendilerine ayrılan alanda beklediğini belirten Uzun, basın mensuplarının silah bırakılacak alana alınmayacağını, içeri kamera ve fotoğraf makinesi girmeyeceğini söyledi. Gazeteciler şu anda kendilerini alıp alana götürecek otobüsü bekliyor. Alanda gazetecilerin süreci takip etmesi için bir platform kurulacağı belirtiliyor. 11.45-14.00 arası görüntülerin paylaşılacağı söylenildi. 

Silahlar dev kazanda yakılacak

Bölgedeki gelişmeleri aktaran CNN TÜRK Muhabiri Ümit Uzun "Simgesel olarak bu sürece güven tesis etmek için silahların bazılarının temsili olarak yakılacağı söyleniyor. Bu noktada duyum aldık." ifadelerini kullandı. CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ ise, örgütün silahları kazanlarda yakacağını paylaştı.

Uluslararası basın da takipte

Terör örgütü PKK'nın silah bırakma töreni öncesinde gazetecilerin bekleyişi sürüyor.

Gazeteciler Süleymaniye'ye Bağlı Dukan Gölü bölgesinde tören alanına götürülmeyi bekliyor. Götürülecekleri yer ise henüz açıklanmış değil. Çok sayıda uluslararası basın mensubu da gelişmeleri takip ediyor.

FOTOĞRAFLAR: UĞUR YILDIRIM


 

Bu haber 679 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bakan Tekin: Önümüzdeki yıl bütün öğretim kademelerinde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne geçmiş olacağız
Gündem
#Spor#haber#Kültür Sanat

Bakan Tekin: Önümüzdeki yıl bütün öğretim kademelerinde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne geçmiş olacağız

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından 8 Eylül'de açıklanan PISA 2025 sonuçlarını değerlendiren Tekin, "Bu başarıyı 1-2 yıl gibi periyotlarda yapılan çalışmalarla sınırlandırmak irrasyonel bir yaklaşım." dedi.

Habervitrini10925 Görüntüleme
Birleşik Krallık yıkılıyor
Gündem

Birleşik Krallık yıkılıyor

Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda özerk yönetimleri başbakanları, İngiltere'nin de dahil olduğu Birleşik Krallık'ta Londra'daki merkezi yönetimi ifade eden "Westminster'ın devrinin sona erdiğini" ve Birleşik Krallık hükümetinin "anayasal değişikliklere hazırlanması gerektiğini" açıkladılar.

Habervitrini9451 Görüntüleme
Pentagon Amerika'nın savaşın faturasını çıkardı.. Zayiat beklenenden yüksek
Gündem

Pentagon Amerika'nın savaşın faturasını çıkardı.. Zayiat beklenenden yüksek

Mevcut Bütçe Harcaması: ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in Senato'da yaptığı resmi açıklamaya göre, İran'a yönelik operasyonların doğrudan maliyeti 37,5 milyar doları aşmış durumdadır.

Habervitrini9589 Görüntüleme
Hisse Senedi Nasıl Alınır?
Gündem

Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Finansal okuryazarlığın artmasıyla borsada yapılabilecek işlemler daha fazla merak ediliyor. Türkiye’nin önde gelen halka açık şirketlerine ortak olmanın geçmişi çok uzun yıllara dayansa da gelişen finans uygulamaları bu işlemleri oldukça kolaylaştırdı. Peki hesap açma aşamasından, hisse analiz ve emir vermeye kadar süreç nasıl ilerler? Hisse alım satım işlemlerinde nelere dikkat etmek gerekir? Süreci basitçe ele alalım.

Habervitrini14271 Görüntüleme