TOKİ taksitleri ödeme planı hesaplandı banka kredilerinden daha mı cazip?

2 dk okuma
TOKİ taksitleri ödeme planı hesaplandı banka kredilerinden daha mı cazip?

Hızlı Özet

Sosyal Konut Projesi'nin taksit ödemelerinin pahalı olduğu iddia edildi. Örnek ödeme tablosu yapan Sabah gazetesi, TOKİ finansmanının banka kredilerinden daha avantajlı olduğunu yazdı.






Sosyal Konut Projesi'nin taksit ödemelerinin pahalı olduğu iddia edildi. Örnek ödeme tablosu yapan Sabah gazetesi, TOKİ finansmanının banka kredilerinden daha avantajlı olduğunu yazdı.



Cumhuriyet tarihinin en büyük Sosyal Konut Projesi'ne başvuru sayısı 3 günde 2 milyon aştı. Konut sahibi olma hayali kuran vatandaşlar bankalara akın etti.



Muhalefet partileri ise kampanyayı beğenmedi, eleştiriler yükseldi. Dar gelirlinin ve emeklinin taksitleri ödeyemeyeceği söylendi.



TOKİ'nin kampanyasında taksit ödemelerinin her yıl memur maaşlarına yapılacak zam oranında yılda iki defa artırılması tartışma konusu oldu.



,



Bankalar ve TOKİ finansmanı karşılaştırıldı



Sabah gazetesi konuya ilişkin bugün yaptığı haberde TOKİ'nin finansmanı ile bankaların kredisi karşılaştırıldı. Her yıl ortalama yüzde 10 artış üzerinden taksitlerin belirlendiği listenin toplamda banka kredilerinden daha uyguna geldiği yazıldı. Haberde şu ifadelere yer verildi:



20 yılda 1.5 milyon TL



TOKİ'nin kampanyasında 2+1 daire için 240 ay ödeme öngörülüyor. Belirlenen taksit tutarı ise 2 bin 280 lira. Önümüzdeki 20 yıl boyunca ortalama maaşlara yapılacak zammın yüzde 10 olduğu dikkate alındığında bu kampanyadan 2+1 daire alanlar toplamda 1 milyon 548 bin lira ödeyecek.



Aylık taksit ödemesinin her yıl yüzde 10 arttığı dikkate alınırsa, ikinci yıl taksit 2 bin 508 lira, üçüncü yıl 2 bin 758 lira, üçüncü yıl 3 bin 33 lira olacak. 20 yıl sonunda en son taksit ödemesi ise 13 bin 737 TL olarak gerçekleşecek. Fakat bu hesaplara rağmen, TOKİ'nin geçmiş kampanyalarında taksit ödemelerine yaptığı artışın enflasyonun dörtte birinden bile az olduğu dikkate alınmalı.



"Kredi çok daha pahalı"



Malum çevre, TOKİ yerine banka kredisinin kullanılmasının çok daha cazip olduğunu ileri sürerken, rakamlar bunu da doğrulamıyor. Merkez Bankası verilerine göre bankacılık sektöründe konut kredisinde aylık ortalama faiz yüzde 1.65 seviyesinde. 600 bin liralık konutun yüzde 10'unu peşin ödeyip yüzde 80'i için kredi çekildiğinde 432 bin liralık bir kredi çekilmiş olacak.



Kredi taksidinde aylık sabit 7.128 TL



Bu durumda aylık ödeme 20 yıl boyunca her ay 7.128 TL olacak. Bu rakamı asgari ücretlinin şu anda bile karşılaması mümkün değil. 20 yılın sonunda da yapılacak toplam ödeme 1 milyon 745 bin liraya ulaşacak."




Bu haber 919 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Akaryakıt için kötü haber! Petrol fiyatı 100 dolara dayandı
Ekonomi

Akaryakıt için kötü haber! Petrol fiyatı 100 dolara dayandı

ABD ve İran arasındaki son çatışmalarla birlikte arz riski yeniden gündeme gelirken, petrol fiyatları 99,67 dolar test etti ve son 7 haftanın zirvesine yöneldi. Trive Yatırım tarafından yapılan değerlendirmede “Sınırlı saldırıların geniş kapsamlı operasyona dönüşmesi halinde önce 100 dolar psikolojik eşiği, ardından 109,50 dolar alçalan trend direnci uzun bir aranın ardından test edilebilir” uyarısında bulunuldu. İç piyasada da dikkatler pompaya çevrildi.

Habervitrini10120 Görüntüleme
İşte memur ve emekliyi ocakta bekleyen zam
Ekonomi

İşte memur ve emekliyi ocakta bekleyen zam

Türkiye'nin 3 yıl yol haritası konumunda olan Orta Vadeli Program'da yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 28,4 oldu. Peki ekonomi yönetiminin enflasyon hedefini tutturması halinde memur ve emekli zammı ne kadar olacak? İşte detaylar...

Habervitrini13280 Görüntüleme
Liverpool'un göğsünde THY yazacak
Ekonomi

Liverpool'un göğsünde THY yazacak

Türk Hava Yolları ile İngiliz futbolunun devlerinden Liverpool arasında dikkat çeken bir sponsorluk anlaşmasına imza atıldı. Liverpool, Türk Hava Yolları'nın 1 Haziran 2027'den itibaren kulübün ana sponsoru olacağını resmen duyurdu. Anlaşma kapsamında THY logosu, 2027/28 sezonundan itibaren Liverpool formalarının ön bölümünde yer alacak.

Habervitrini14675 Görüntüleme
Erdoğan'dan çifte müjde! Hem ev sahibi hem de kiracıları ilgilendiriyor
Ekonomi

Erdoğan'dan çifte müjde! Hem ev sahibi hem de kiracıları ilgilendiriyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bu yıl sonu bitmesi planlanan 'Yarısı Bizden' projemizin süresini 31 Aralık 2027 tarihine kadar uzatıyoruz" dedi.

Habervitrini12311 Görüntüleme