Çelik Kubbe devreye girdi! Amiral Cihat Yaycı açıkladı: Türkiye'de hangi şehirleri koruyacak?
Türkiye, hava savunma sistemi ihtiyacı doğrultusunda geliştirdiği 'Çelik Kubbe'yi geçtiğimiz aylarda aktif etmişti. Amiral Cihat Yaycı katıldığı programda "Bu 14 sistem Türkiye’nin tüm kara sınır hattına konumlandırılması gerek. Sınırlardaki şehirleri bağlayacak şekilde 14 sınır şehrine yerleştirilmeli" dedi. Yaycı olası şehirleri açıkladı.
Türkiye'nin hava savunma sistemi doğrultusunda yerli imkanlarla 'Çelik Kubbe' geliştirildi. Birbirinden farklı sistemlerin uyum içerisinde çalıştığı Çelik Kubbe geçtiğimiz aylarda aktif hale getirilmişti.
GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer’in programına konuk olan Amiral Cihat Yaycı 'Çelik Kubbe'yi anlattı. Yaycı, sistemin hangi şehirleri koruyacağını da aktardı.
Yaycı'nın açıklamasından satır başları:
"Bizim de bu çelik kubbe. Şimdi bunun da adı çelik kubbe. Çok katmanlı bir sistem. Şimdi gördüğünüz gibi demek ki tek sistem yeterli değil. Değil mi? O zaman 600 km menzilli olduğuna göre Evet, menzillerden bahsettik ya Meral nasıl bir etki alanından bahsediyoruz bu çelik kubbenin onlar arasında haritadan Tabii. konuşuyor Şimdi bu 600 km'lik 600 km'yi açtığınız zaman kuşçu mesafe işte gördüğünüz gibi Türkiye burada. Yani İran'ın Çok önemli.
"EN AZ DÖRT TANE BU RADAR SİSTEMİNDEN LAZIM"
İran'ın kuzeyindeki bölgenin hemen hemen önemli bir kısmını kapsayacak şekilde oradan itibaren gözetleyebileceğimiz radarlarımız var. İsrail'in tümünü kapsayacak şekilde radarımız neye konuşlan İsrail'in tümünü kapsayacak şekilde o bölgenin Suriye'yi falan kapsayacak şekilde Irak'ı kapsayacak şekilde ne atılıyorsa görebileceğimiz, hangi uçak kalkıyorsa görebileceğimiz radarlarımız var. Yunanistan burada Makedonya falan Bulgaristan Romanya oraları görebileceğimiz Karadeniz'in kapsayacak şekilde bize bir şey geliyorsa orayı görebileceğimiz radarlarımız var. Yani bize en az dört tane bu radar sisteminden lazım. Dört tane çelik kubbe lazım. Değil mi? Şimdi çelik kubbe lazım radar olarak diyorum. Ama 150 mil ya siper en fazla 150 mil atabiliyor ya 150 kilometreye atabiliyor ya 150 kilometreye. 150 kilometreye atıyorsa demek ki siperlerin bir yani ülkemizin çepe çevre koruyabilmesi için bir 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 tane çelik kubbe sisteminin birbirine entegre edilmesi lazım ki ülkemiz çepe çevre korunmuş olsun. Füzeler düşünebilecek seviyede olsun. Buradan geliyor, oradan geliyor. Öyle bir şey yok.
"MİLLETİN GÜVENLİĞİ AÇISINDAN RİSK ALMAYIZ"
Çünkü saliselerle hareket ediliyor, saniyelerle hareket ediliyor hava savunmada. Ve hiçbir şey biz askerlikte bizim şöyle bir bakış açımız vardır. Mesela sivillerde bu pek yoktur. Ama ne zaman savaş çıkacak ki? Buna ne yatırım yapalım ki? Mesela ben bunu görevdeyken çok karşılaştım. Siville konuşuyorsun, sivil bir bürokratla. Güdümlü mermiye ihtiyacım var diyorsun. Bir an önce almamız lazım diyor diyorsun. O diyor ki: "Ne olacak ki? Biraz da beklesin. Savaş pat diye çıkar mı?" diyor. Bak pat diye çıkıyor. Asker şöyle düşünür.
En kötü ihtimale göre planlama yapar. En kötü senaryo bizim için öncelikli senaryodur. Biz riski risk almayız. Memleketin güvenliği açısından, milletin güvenliği açısından risk almayız. O yüzden biz burada niye 14 tane değil de 8 tane yetmez mi? Denilebilir. Hayır, bence 14 tane olması lazım. İşte bu hesaba göre. Şimdi bu yapıldı diyelim. Şimdi ne kadarın hangi kaç tane çelik kubbenin yapıldığını bilmiyoruz şu anda.Bu 14 sistem Türkiye’nin tüm kara sınır hattına konumlandırılması gerek. Sınırlardaki şehirleri bağlayacak şekilde 14 sınır şehrine yerleştirilmeli."
Haberlerimizi Google'da Takip Edin Gelişmelerden anında haberdar olun. Adalet Bakanı Sayın Akın Gürlek, uyuşturucu, yasa dışı bahis, sanal kumar ve yeni nesil suç örgütlerine yönelik 81 ilde gerçekleştirilen operasyonların bilançosunu açıkladı. Şubat-Eylül 2026 döneminde düzenlenen 7 bin 818 operasyonda 70 bin 853 şüpheli hakkında adli işlem yapılırken, 32 bin 882 kişi tutuklandı. Operasyonlarda milyarlarca liralık suç varlığına el konuldu. Marmara Denizi’nde Yalova açıklarında meydana gelen 2,9 büyüklüğündeki deprem İstanbul’da da hissedildi. Saat 18.14’te kaydedilen depremin merkez üssünün Yalova’ya 5,93 kilometre mesafede olduğu bildirildi. İsrail Savunma Bakanı Israel Katz’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye’yi hedef alan açıklamalarına Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten cevap geldi. Duran, Türkiye’nin tutumunun değişmeyeceğini vurgularken Çelik, İsrail yönetiminin Türkiye’ye yönelik açıklamalarla iç siyasetteki sorunlarını örtbas etmeye çalıştığını söyledi. İsveç Allsvenskan'da AIK Solna ile Brommapojkarna arasında oynanan mücadelede ilk 45 dakikada gol sesi çıkmazken, 90 dakika sonucunda toplam 11 gol atılarak 6-5 sonuçlandı. İşte yıllarca unutulmayacak o maça dair detaylar...
kaynak olarak ekleyinİLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bakan Gürlek: 8 ayda 7 bin 818 operasyon: 32 bin 882 tutuklama

İstanbul yine sallandı! Marmara Denizi'nde deprem!

İsrailli Bakan Katz'ın alçak sözlerine sert tepki!

İlk yarısı 0-0 biten maçın skoru 6-5
