YouTube'un sonu mu geliyor?

3 dk okuma
YouTube'un sonu mu geliyor?

Hızlı Özet

Televizyonun yerini alacağı düşünülen YouTube, bir türlü krizlerle başa çıkamıyor. Hem kanal sahiplerinin hem de izleyicilerin bu büyük platformdan beklentisi çok. Fakat platform, kendi kendini zora sokuyor ve gelir paylaşımı gibi konular nedeniyle çalkalanıp duruyor.






Televizyonun yerini alacağı düşünülen YouTube, bir türlü krizlerle başa çıkamıyor. Hem kanal sahiplerinin hem de izleyicilerin bu büyük platformdan beklentisi çok. Fakat platform, kendi kendini zora sokuyor ve gelir paylaşımı gibi konular nedeniyle çalkalanıp duruyor. 



İnternetin televizyonu, televizyonun interneti



YouTube ortaya çıkıp internet kültürüne sağlamından bir takla attırdığı an, "İnternetten televizyon doğuyor. İzleyici artık gerçekten izlemek istediği şeyi izleyecek" denildi.



Bu düşünce pekala doğru, epey süre de aynı düşüncenin etkisiyle yaşayıp gittik.



'Kişisel televizyon' izlenimini yıktı



Fakat YouTube büyüdükçe, içerik üreticilerinin sayısı arttıkça, izleyici kitlesi genişledikçe, platformun politikaları tuhaflaştı.



YouTube'a içerik üreten kanal sahiplerine göre, platform için kanallar gittikçe anlaşılmaz bir pozisyona gelmeye başladı.



Yayıncılar, artık YouTube'da bulunmakla bulunmamak arasında bir fark kalmadığını söylüyor.



Yayıncılar nelerden şikayetçi?



Dünyanın her yerinden YouTube yayıncıları, aşağı yukarı aynı şeylerden şikayetçi: Gelir paylaşımındaki karmaşa, telif konusundaki ucu açık karar ve kurallar, görünürlük kısıtlamaları ve yasaklanacak şeylerin yasaklanmaması. 



Tüm bunlar, YouTube'un geleceğinde ciddi rol oynuyor, yayıncılar "Başka bir yer olsa gideceğiz" diyor.



Büyük tepki çekiyor



YouTube, reklam gelirlerini yayıncılarla paylaşırken, kanal sahiplerine göre adaletsiz davranıyor ve aslan payını kendisi alıyor.



Söylenenlere göre, yüzde 10 kadar bir reklam geliri yayıncılara veriliyor.



Oysa içerik, yayıncılardan çıktığı için, yayıncı olmasa reklam da yok.



Bu, tepki çeken en büyük sorun.



Neyin izleneceğine kim karar veriyor?



Öte yandan, öne çıkarılan videoların ne olacağı, anasayfada ve trendlerde görünecek videoların nasıl belirlendiği gibi soru(n)lara YouTube cephesinden belirgin cevaplar gelmiyor.



Yayıncılara göre YouTube, her ülkeden belli başlı kanalları sürekli öne çıkarıp geri kalanını kaderine terk ediyor. Bu da 'eşitlikçi' yapının bozulmasına yol açıyor.



YouTube'dan net cevaplar gelmedikçe de soru işaretleri yerini, "Kesin böyle" gibi yargılara bırakıyor.



Sorulara yeterli cevabı veremiyor



YouTube'un kanal sahiplerini Multi Channel Network'lere (birden çok kanalın videolarını dağıtan, izletmekle sorumlu şirketler) bu şekilde mahkum ettiği, kanal sahiplerinin gelirlerini Multi Channel Network'lerle de paylaşarak gittikçe düşen gelirlerle bu işi yapmak zorunda kaldığı da ifade edilenler arasında.



Güçlü bir MCN ile çalışmazsanız, videolarınızın izlenirlik kazanması neredeyse mümkün değil.



Bir MCN ile çalışmak için ise, gelirinizi onlarla paylaşmanız gerekiyor.



Yeni platform arayışları



YouTube'a içerik üreten ve aradan sıyrılamayan neredeyse tüm yayıncılar aynı şeyi söylüyor: "YouTube gibi başka bir platform bulsak, gideceğiz."



Kendi kaderini de yayıncısının ve izleyicisinin kaderini de günlük kaygılarla kurban ettiği söylenen bir platformun sürdürülebilirliği, bu nedenle tartışılıyor.



Evet, arkasında Google olduğu için ciddi bir tekel YouTube... Bu nedenle, elbette bir günde çökemez. Fakat, yıllarca zirvede tek başına olan SnapChat'in ufak bir Instagram güncellemesine kurban gittiğini de unutmamak gerek.



ABD'nin büyükleri bile şikayetçi



Dünyanın en çok takipçiye sahip olan YouTube kanalları da aşağı yukarı aynı şeylerden şikayetçi. Mesela Pewdiepie adıyla Türkiye'de 30 bin aboneye sahip bir kanal, YouTube'un aynı konularda kendilerine haksızlık yaptığını düşünüyor.



Yani sorun evrensel. İzleyici, "Burada bir hata var" dediği anda YouTube'a karşı alınan tavır, kitlesel bir aksiyona dönüşebilir.



 



 



 



 



 



 




Bu haber 524 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Demet Akalın'ın konserinde taciz! ‘Herif her tarafımı elledi ya…’
Medya/Magazin

Demet Akalın'ın konserinde taciz! ‘Herif her tarafımı elledi ya…’

Merter Moda Haftası kapsamında sahne alan Demet Akalın, konser sırasında seyircilerin arasına indiği sırada tanımadığı bir kişinin tacizine uğradığını belirterek tepki gösterdi. Akalın, "Her tarafımı elledi ya alın şunu!" diyerek yardım istedi.

Habervitrini12952 Görüntüleme
Kadir İnanır'dan miras bekleyen 28 kişi avucunu yaladı.. Piyango bir kişiye vurdu
Medya/Magazin

Kadir İnanır'dan miras bekleyen 28 kişi avucunu yaladı.. Piyango bir kişiye vurdu

Kadir İnanır’ın vefatının ardından geride bıraktığı miras için hukuki süreç devam ediyor. Usta oyuncunun üç ayrı vasiyetnamesine ilişkin yeni iddialar gündeme gelirken yasal mirasçı sayısının 28 olduğu öne sürüldü. Öte yandan Kadir İnanır'ın dev mirasında onlarca yüzük, saat ve bankada yüklü parası

Habervitrini10949 Görüntüleme
Kim Kardashian'ı bağlayıp mücevherlerini çalmışlardı! Mahkemeden karar çıktı
Medya/Magazin

Kim Kardashian'ı bağlayıp mücevherlerini çalmışlardı! Mahkemeden karar çıktı

Kim Kardashian'ın 2016 yılında Paris'te silahlı soyguncular tarafından etkisiz hale getirilerek milyonlarca avro değerindeki mücevherlerinin çalınmasına ilişkin davada yeni karar çıktı. Fransız mahkemesi, dünyaca ünlü isme sembolik olarak 1 avro tazminat ödenmesine hükmetti.

Habervitrini12951 Görüntüleme
Kurtlar Vadisi'nde FETÖ izleri.. Fetullah Gülen plakası ve FETÖ bir dolarları
Medya/Magazin

Kurtlar Vadisi'nde FETÖ izleri.. Fetullah Gülen plakası ve FETÖ bir dolarları

Merhum Kaşif Kozinoğlu soruşturmasıyla yıllar sonra yeniden gündeme gelen Kurtlar Vadisi dizisini en yakından takip edip en fazla yorum yazan gazeteci olduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Dizinin beni cezbeden özelliğinin "kâhinliği" olduğunu defalarca Günaydın'daki köşemde dile getirdim. Örneğin, 13 Eylül 2012'de dizi için "Gelecekten haber veren haber bülteni" benzetmesini yapmıştım.

Habervitrini14157 Görüntüleme