YSK Başkanı Akkaya'dan Kılıçdaroğlu'na cevap: Bir tahminim var ama...

3 dk okuma
YSK Başkanı Akkaya'dan Kılıçdaroğlu'na cevap: Bir tahminim var ama...

Hızlı Özet

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) elinde olmayan bilgiler bizde var” sözlerine cevap veren YSK Başkanı Muammer Akkaya, "Ne amaçlı söylediğini, kastı nedir onu doğrusu anlayamadım. Ama o sözlerle ilgili tahminim var ancak yorum yapmak istemiyorum" dedi.






CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) elinde olmayan bilgiler bizde var” sözlerine cevap veren YSK Başkanı Muammer Akkaya, "Ne amaçlı söylediğini, kastı nedir onu doğrusu anlayamadım. Ama o sözlerle ilgili tahminim var ancak yorum yapmak istemiyorum" dedi.



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) elinde olmayan bilgiler bizde var” açıklaması üzerinden çarpıtmalar devam ederken, YSK Başkanı Muammer Akkaya, seçime katılma hakkı elde edecek partilerden hiçbir şey saklanmadığını, dünyada en güvenilir seçim yapılan ülkeler arasında Türkiye'nin ön sıralarda yer aldığını söyledi. Akkaya, “CHP Genel Başkanının ‘Bizdeki bilgiler YSK'nın elinde yok' sözlerini ne amaçlı söylediğini, kastı nedir onu doğrusu anlayamadım. Ama o sözlerle ilgili tahminim var ancak yorum yapmak istemiyorum” diye konuştu.



Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarının adrese dayalı olarak seçmen kütüklerinin hazırlandığını belirten YSK Başkanı Muammer Akkaya bu yıl seçim olmadığı için Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden bilgilerin istenmediğini söyledi. Başkan Akkaya, şunları kaydetti:



“Seçim dönemi yaklaştığında bu listeleri zaten isteriz. İki senedir seçim tablosunu açtık. Biz şunu istiyoruz, ‘vatandaş mı, değil mi'. Biz buna göre adrese dayalı olarak ona göre bakıyoruz. Ondan sonra oy kullanma hakkı olmayan, seçmen olamayacakları düşürüyoruz. Bunlar arasında kısıtlılar var, askeri öğrenciler, mahkûm ve benzerleri var. Seçmen kütüğünde bu düzenlemeler yoksa 18 yaşını dolduran herkes seçmen olamıyor.”



Seçime girmeye hak kazanan, yeterliliği olan siyasi partileri YSK'nın ilan ettiğini hatırlatan YSK Başkanı, “Bir seçim döneminde, seçime girme hakkı elde eden partilerin iki defa seçmen kütüklerini alma hakları var. Kesinlikle hiçbir şey saklanmadan biz de olan bilgileri olduğu gibi siyasi partilerle paylaşıyoruz. Onun dışında başka bilgi bilmiyorum. CHP Genel Başkanının ‘Bizdeki bilgiler YSK'nın elinde yok' sözlerini ne amaçlı söylediğini, kastı nedir onu doğrusu anlayamadım. Ama o sözlerle ilgili tahminim var ancak yorum yapmak istemiyorum” dedi.



YSK'nın, seçimle ilgili lazım olacak her bilgiyi siyasi partilere verdiklerini, parti yetkilerinin de bildiğini hatırlatan YSK Başkanı muammer Akkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:



“Seçmen kütüklerinin aktifleşmesi için seçim döneminde genelge çıkarırız. Listeleri hem vatandaşlarımız hem de siyasi partiler inceler. Listede yer alması gereken 7 önemli bilgi arasında yanlışlık olup olmadığını inceler ve bunları düzelttirebilirler. Seçmenin, bilgilerle ilgili itiraz hakları var. Ne bileyim vatandaş vefat etmiştir nüfustan düşürülmemiş olabilir, hatalı bilgiler yer alabilir. Bunlar el birliğiyle düzeltilir.”



Bazı siyasi parti yetkililerinin gündeme getirdiği, seçimlerde mükerrer oy kullanımını engellemek için parmak boyası kullanımı önerisiyle ilgili de konuşan Akkaya, bu yöndeki talepleri şöyle değerlendirdi:



“Parmak boyasına gerek olmadığı yönünde kanun değişmişti. Parmak boyanmasına ihtiyaç da yok. Türkiye'de şöyle: Sandık kurulunda siyasi partileri temsil eden kişiler var. Niçin boya sürülüyordu? Başkasının yerine oy kullanmasın diye. Başkasının yerine oy kullanmasını engellemek için siyasi parti temsilcilerinin de daha dikkatli olması gerekir. Bu sayede mükerrer oy kullanılmasına engel olunur diye düşünüyorum. Önemli olan sandık kurulu üyelerinin, müşahitlerin görevlerinin titizlik yapmasıdır.



Seçimde yarışan siyasi partilerdir. Sandık kurulunda görev yapan temsilcileri titiz davranırsa bir sorun olmaz diye düşünüyorum. Mükerrer oy kullanımı Türkiye’de mümkün değil. Herkesin bir tane vatandaşlık numarası var. İkinci bir seçmen olamaz. Sadece belki başkasının yerine oy kullanmasına engel olacak bir şey. Boya olsa da, olmasa da suiistimal edilebilir.



Türkiye’de seçimler sağlıklı yapılıyor. 1950'den beri, dünyada gerçekten örnek gösterilerek yaptığımız işlerden bir tanesi seçim diye düşünüyorum. Seçmenin sandığa olan güveni çok önemli bir şey. Bu güveni gerçekle ilgisi olmayan sözlerle zedelenmemesi gerekir.”




Bu haber 651 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kamuda 52 binden fazla şehit yakını, gazi ve gazi yakını istihdam edildi
Gündem
#Spor#haber#Kültür Sanat

Kamuda 52 binden fazla şehit yakını, gazi ve gazi yakını istihdam edildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yürütülen istihdam süreçleri kapsamında yarın 571 şehit yakını, gazi ve gazi yakınının kamuda ataması yapılacak, böylelikle kamuda istihdam edilen şehit yakını, gazi ve gazi yakını sayısı 53 bin 179'a ulaşacak. | Anadolu Ajansı

Habervitrini12245 Görüntüleme
Hatay'da bin köle ve yüzlerce esire oydurulan dağda inanılmaz tünel
Gündem

Hatay'da bin köle ve yüzlerce esire oydurulan dağda inanılmaz tünel

Hatay'ın Samandağ ilçesinde Roma Dönemi’nde bin esir ve yüzlerce kölenin çalıştırılıp dağın içi oyularak yapılan Titus Tüneli'ni son 1 yılda yerli ve yabancı 50 bin kişi ziyaret etti.

Habervitrini15017 Görüntüleme
Akın Gürlek: 2028 yılında Cumhurbaşkanımızı yeniden seçmek için bir seçim düzenlenecek
Gündem

Akın Gürlek: 2028 yılında Cumhurbaşkanımızı yeniden seçmek için bir seçim düzenlenecek

Çeşitli temaslar kapsamında Adana'ya gelen Bakan Gürlek, AK Parti İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında 2028 hedefleri ve gündemdeki hukuki süreçlere dair önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasının odağına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğini koyan Gürlek, teşkilat mensuplarına büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı.

Habervitrini14087 Görüntüleme
BAE basını, Türkiye ve İsrail ordularını karşılaştırdı! İşte çıkan sonuç
Gündem

BAE basını, Türkiye ve İsrail ordularını karşılaştırdı! İşte çıkan sonuç

BAE merkezli Sky News Arabia, Orta Doğu'da tırmanan gerilimin ardından Türkiye ve İsrail ordularının askeri kapasitelerini karşılaştıran geniş bir analiz yayınladı.

Habervitrini11135 Görüntüleme